Peste 14.000 de cauze având ca obiect falsul de identitate, înregistrate în ultimii şapte ani. Doar 5.000 au fost soluţionate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 14.000 de cauze privind falsul de identitate, în ţară FOTO Adevărul
Peste 14.000 de cauze privind falsul de identitate, în ţară FOTO Adevărul

Peste 14.000 de cauze având ca obiect falsul privind identitatea au fost înregistrate la Parchetele de pe teritoriul României în perioada 2007 - 2013. Dintre acestea, doar puţin peste 5.000 de cauze au fost soluţionate. Aşa arată cel mai recent studiu realizat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor - Infocons (ANPC), dat publicităţii cu ocazia Zilei Europene a Protecţiei Datelor.

Potrivit cercetării, efectuată în luna ianuarie 2014, judeţul Arad a înregistrat cele mai multe acţiuni introduse în instanţă, având ca obiect falsul privind identitatea. Mai exact, este vorba de 515 cazuri, în timp ce la Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad au fost înregistrate 2245 de cauze cu acest obiect.

La polul opus se situează judeţul Covasna, în care nu s-a înregistrat niciun dosar având ca obiect falsul privind identitatea, în timp ce la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna s-a înregistrat un numar de 15 cauze cu acest obiect, informează ANPC.

Concret, ca urmare a acestui studiu a reieşit că în perioada 2005 - 2014 s-au înregistrat 1.170 de cazuri la nivel naţional, având ca obiect falsul cu identitatea, infracţiune ce se regăseşte în Codul Penal.

Cercetarea mai arată că 120 de dosare privind falsul de identitate se află pe rolul Curţilor de Apel, 144 de dosare sunt pe rol la Tribunale, alte 897 aflându-se pe rolul judecătoriilor.

„Adoptarea, pe data de 28 ianuarie 1981, la Strasbourg, a Convenţiei nr. 108 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal, a reprezentat un mijloc de asigurare a protecţiei vieţii private a persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice sau entităţile private. Ziua Europeană a Protecţiei Datelor constituie un mijloc util de a aduce în atenţia cetăţenilor europeni importanţa protecţiei datelor”, susţin reprezentanţii ANPC-Infocons.

Citeşte şi:

Ai fost afectat de atacul hackerilor asupra Yahoo? Cum te poţi proteja şi de ce ţinta au fost utilizatorii din Europa de Est

Utilizatorii Yahoo! din România se regăsesc pe lista celor mai afectaţi din cauza unor hackeri care au atacat serviciile companiei. BitDefender informează cu privire la acest atac, cum funcţionează strategia atacatorilor, dar şi cum te poţi proteja.

Cotidianul american „The New York Times”, victima unui dublu atac cibernetic al unui grup de hackeri sirieni

Pagina de internet şi de Twitter a cotidianului american „The New York Times” a fost atacată marţi de hackeri, fiind al doilea incident de acest fel în aceeaşi lună. Un grup sirian cunoscut drept „Armata Electronică Siriană”, loial preşedintelui Bashar al-Assad, şi-a asumat responsabilitatea pentru atacul cibernetic.

Baza de date Schengen, compromisă de hackeri

Fondatorul site-ului Pirate Bay este suspectat de atacarea unor servere ale poliţiei daneze, unde se aflau inclusiv date din Sistemul Informaţional Schengen, anunţă Associated Press. Poliţia daneză a precizat că, alături de suedezul Gottfrid Svartholm Warg, fondator al Pirate Bay, mai există şi un suspect danez.

Informaţiile care te ajută să înţelegi mai bine cel mare atac cibernetic din istorie

Specialiştii în securitate au raportat, miercuri, că o grupare de hackeri a pus la cale cel mai mare atac cibernetic. Atacul este considerat vinovat pentru reducerea vitezei internetului în unele ţări occidentale.

Cel mai mare atac cibernetic din istorie: cum au reuşit hackerii să lovească sub centură internetul din Europa

Un atac cibernetic de proporţii a fost raportat ieri în Europa, fiind considerat vinovat pentru reducerea vitezei internetului în unele ţări occidentale. Detaliile asupra atacului încep să apară.

O hartă interactivă îţi arată câmpul de luptă al războiului cibernetic

Planeta se află în mijlocul unui război cibernetic. Atacurile informatice nu mai vin numai din camerele întunecate ale hackerilor, ci şi din clădirile guvernamentale. Internauţii pot observa aceste atacuri în timp ce se întâmplă.

Ce s-a întâmplat de fapt în cadrul atacului informatic de care vorbeşte SRI?

Ce s-a întâmplat de fapt în cadrul atacului informatic de la finalul lunii februarie când şi România a fost atacată? Sorin Sava, purtătorul de cuvânt al SRI, a declarat că atacul a avut chiar un impact mai mare decât cel al Red October.

SRI: „Octombrie Roşu“, cel mai puternic atac cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani

"Octombrie Roşu" a fost cel mai puternic atac cibernetic la adresa României în ultimii 20 de ani, SRI identificând entităţi cibernetice ostile care urmăresc culegerea de informaţii confidenţiale inclusiv despre resursele naturale româneşti, afirmă purtătorul de cuvânt al Serviciului, Sorin Sava.

DOCUMENT Uniunea Europeană ia măsuri de protecţie împotriva hackerilor. Noua strategie de securitate cibernetică

Comisia Europeană a anunţat o nouă strategie de securitate cibernetică. Măsura vine ca urmare a creşterii numărului de atacuri informatice, potrivit jurnaliştilor TechCrunch.

Hackerii români i-au disperat pe americani

FBI a deschis de 12 ani la Bucureşti o filială pentru a combate infracţionalitatea informatică din ţara noastră, care îi afectează în mod direct pe cetăţenii americani. De atunci, atacurile date de hackerii români la coturile americanilor nu au scăzut. Dimpotrivă, au creat prejudicii de milioane de dolari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite