Cazul Ponta, prin ochii elitelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu, Răzvan Theodorescu şi Liviu Antonesei văd cazul Ponta din unghiuri diferite
Alina Mungiu, Răzvan Theodorescu şi Liviu Antonesei văd cazul Ponta din unghiuri diferite

Adevărul“ a consultat personalităţi din lumea academică privind situaţiaprim-ministrului după acuzaţiile de plagiat. Opiniile sunt împărţite.

Scandalul de plagiat în care este implicat prim-ministrul Victor Ponta este văzut din unghiuri diferite de personalităţile din lumea academică românească. Unii îl critică aspru pe premier, alţii cred că poate să îşi facă „mea culpa" şi să meargă înainte.

Alina Mungiu, analist şi profesor universitar la Berlin, crede că adevărata interpretare a cazului Ponta este aceasta: „Toate lucrările de doctorat din mediul academic românesc sunt la nivelul celei semnate de Victor Ponta. Adică sunt nişte compilaţii fără valoare care nu corespund nici pe departe standardelor academice internaţionale.

Eu le numesc plagiat, dar acesta este standardul din mediul academic românesc, drept dovadă că nu avem deloc lucrări internaţionale în drept. Spre deosebire de Ioan Mang, care la bază era profesor universitar, Ponta nu face parte din mediul academic. Ar putea să i se retragă titlul de doctor şi cariera sa politică să continue. Este, totuşi, foarte adevărat că fostul preşedinte al Ungariei a demisionat după un caz
similar".

Academicianul Răzvan Theodorescu crede că Victor Ponta nu trebuie să demisioneze, chiar dacă plagiatul este evident. „Atunci când iei chiar şi numai o idee din lucrarea unui alt autor trebuie să pui ghilimele şi să citezi în josul paginii. Înţeleg că domnul Ponta nu a făcut asta, ceea ce înseamnă că este în culpă. Trebuie să se facă o comisie care să stabilească foarte clar cum stau lucrurile.

Se poate ajunge până la retragerea titlului de doctor. Din punct de vedere politic e mai complicat. În Europa, pentru aşa ceva se demisionează, dar la marginile Europei e suficient şi dacă îţi ceri iertare. El poate să-şi facă o «mea culpa» şi să meargă mai departe ca prim-ministru", afirmă Răzvan Theodorescu.

„În România nimic nu compromite!"

Liviu Antonesei, comentator al ziarului „Adevărul", dar şi profesor universitar la Iaşi şi autor a circa o sută de studii ştiinţifice, este tranşant în cazul plagiatului de care este acuzat Victor Ponta. „Dacă se dovedeşte, şi din ce am văzut eu în ziar se cam dovedeşte - e pe faţă!, sare în ochi! -, Victor Ponta trebuie să renunţe la doctorat şi să plece din Guvern! Nu mai poate fi prim-ministru! Nu l-a dat el afară pe minisitrul Mang, acuzat de plagiat? Nu a promis el că va fi corect?", insistă Liviu Antonesei.

Publicistul îşi păstrează însă scepticismul: nu e convins că Victor Ponta ştie ce este onoarea. „Nu cred, totuşi, că o să plece, fiindcă în România nimic nu compromite! Nu ştiţi că Mircea Beuran, care a fost şi el acuzat, a câştigat în Justiţie? Nu ne mai facem bine! Plagiază toţi, de la studenţi până la prim-ministru! Ce imagine mai avem noi în lume?".

Profesorul universitar Radu Gologan, preşedinte al Societăţii de Ştiinţe Matematice din România, îi oferă o soluţie decentă lui Victor Ponta. „El este deja un politician cu experienţă, care ştie ce are de făcut, domnia sa ştie cum s-a procedat în cazuri similare în lume. Dar totul doar dacă se dovedeşte că într-adevăr a plagiat! Din ce am văzut eu, pe internet, pare plagiat, furt! Eu, în locul lui, m-aş retrage şi aş face un nou doctorat cu care să arăt ce pot!", spune profesorul Gologan.

„Credea cineva că făceau doctorate pe bune?"

„Ar trebui ca Victor Ponta să îşi dea demisia?", l-am întrebat pe publicistul şi politologul Cristian Ghinea, care ne-a explicat de ce este atât de delicat cazul şi de ce în România e puţin probabil să se întâmple ca în Germania sau ca în Ungaria. „La ei s-a ajuns la demisii după presiuni ale politicului. În România, cei mai indignaţi sunt cei din mediul academic, dar problema serioasă este că nu avem o reacţie consistentă în interiorul mediului politic.

Fiindcă sunt mulţi ca Ponta! Vedeţi câţi politicieni au doctorate, predau la universităţi! În 2003, Adrian Năstase era premierul României, conducea PSD, nu vreau să spun că era şi fermier la Cornu, ca să nu fiu rău, dar uite că mai avea timp să conducă şi doctorate! Iar Victor Ponta avea şi el funcţii, era şef la Tineretul Social Democrat, chiar credea cineva că oamenii aceştia făceau doctorate pe bune? Ştia toată lumea că în România doctoratul e o  glumă. Mă mir doar că s-a descoperit asta atât de târziu". 

"În Europa se demisionează, dar la marginile Europei e suficient şi dacă îţi ceri iertare.''
Răzvan Theodorescu academician

Cum trebuie apărat Ponta la televiziuni

Jurnalistul Dan Tăpălagă a dezvăluit ieri un document intern al PSD, un aşa-numit punctaj, pentru apariţiile la televiziuni pe subiectul plagiatului lui Ponta. Lucrurile de acest gen sunt practicate de către toate partidele, în toată lumea. Nota poartă titlul „Mesajele generale privind temele zilei". Ideile trebuie ambalate de fiecare, cum crede şi se pricepe. Astfel, în cazul „acuzaţiilor de plagiat la adresa premierului", se spune în documentul intern, ele trebuie mai întâi respinse categoric, spunându-se că „sunt o invenţie penibilă". Apoi, trebuie atacat preşedintele şi declarat că nu este nimic altceva decât o înscenare politică: „Aceasta este o armă specifică lui Traian Băsescu, este o metodă securistă de a discreditată pe cineva". De asemenea, „acuzele nu se bazează pe argumente reale", dovadă fiind şi fapul că „una dintre presupusele surse de inspiraţie - Ion Diaconu - a scris prefaţa cărţii lui Victor Ponta, cea în care se prezintă lucrarea de doctorat".

Cine i-a dat doctoratul lui Victor Ponta

Membrii Comisiei de doctorat, în faţa căreia Victor Ponta şi-a susţinut teza, sunt cu toţii apropiaţi PSD-ului. 
- Ion Neagu. Fost parlamentar FSN şi PSD, este un apropiat al lui Adrian Năstase.
Ion Neagu este preşedinte al Consiliului de Administraţie şi fost rector al Universităţii „Nicolae Titulescu", unde Năstase este profesor de drept internaţional. În guvernarea Năstase, universitatea  a obţinut de la stat o finanţare consistentă, deşi e instituţie de învăţământ particulară.
- Raluca Beşteliu. A coordonat lucrările mai multor doctoranzi din PSD, ultimul fiind actualul ministru al Justiţiei, Titus Corlăţean. În 2001, în timpul guvernării Năstase, Raluca Beşteliu a fost propusă pentru un post de judecător la CEDO. Ea îl apără pe Ponta: „Este exclus din start plagiatul pe lucrarea domnului Ponta (...) La momentul respectiv, domnul Ponta cunoştea probabil cel mai bine subiectul în România, nu avea ce să plagieze", a declarat Raluca Beşteliu pentru DeCe.news.
- Constantin Mitrache este profesor al Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti, dar ocupă de ani buni şi o catedră la Universitatea „Dimitrie Cantemir", unde rector este Corina Dumitrescu (PSD), nominalizată de Victor Ponta să preia portofoliul Educaţiei.
- Viorel Ciobanu este decan al Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti. În 2002, Ciobanu a fost decorat de preşedintele României de la acea vreme, Ion Iliescu, cu Ordinul Naţional „Steaua României" în grad de Cavaler. 

"Este exclus din start plagiatul pe lucrarea domnului Ponta (...) La momentul respectiv, domnul Ponta cunoştea probabil cel mai bine subiectul în România, nu avea ce să plagieze.''
Raluca Beşteliu membru comisia de doctorat

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite