Societate

articolul anterior articolul urmator

Cazul criminalului din Caracal şi amploarea fenomenului traficului de carne vie

14
30 Jul 2019 15:51:21
Cătălin Sturza

Alte câteva update-uri despre cazul criminalului din Caracal. Un caz care pară să aibă ramificaţii dincolo de detaliile macabre pe care le-am aflat din mass-media în ultimele zile. O serie de indicii par să arate că acest caz nu este doar despre incompetenţa poliţiei, procuraturii şi a STS, şi nici despre faptele abominabile ale unui singur individ, cu probleme psihice.

- Criminalul din Caracal e acuzat că făcea proxenetism în Italia. Conform unui articol publicat pe Realitatea.net, acesta făcea parte dintr-o grupare de proxenetism, trafic de persoane şi trafic de minori care aducea tinere şi fete în Italia şi le obliga să se prostitueze.

- Jurnalistul criminalist Sorin Ovidiu Bălan susţine că răpirea Alexandrei ar fi fost făcută de o vastă reţea de trafic de persoane sau de organe care cuprinde poliţişti din Caracal, judecători, procurori şi politicieni.

- Câteva întrebări revin în comentariile multor analişti. De exemplu, cum este posibil să arzi un corp într-o curte în doar câteva ore fără să se simtă nici un fel de miros în sat şi fără să rămână urme de sânge pe jos sau pe hainele criminalului.

- Telefoanele pe care le-au primit părinţii celor două fete indică, de asemenea, un modus operandi specific reţeleleor de trafic de persoane; în astfel de cazuri, familiile sunt sunate pentru a fi induse pe piste false (li se spune că fetele au plecat din ţară să lucreze sau că au fugit cu vreun iubit).

- Oasele descoperite în casa criminalului din Caracal sunt vechi, şi foarte calcinate. Potrivit Institutului de Medicină Legală „Mina Minovici” din Capitală, e posibil ca analiza lor să nu ducă la nici un rezultat. Unii comentatori au speculat că ar fi de origine animală.

- Corpurile fetelor nu au fost găsite. Criminalul s-ar fi răzgândit, după ce iniţial spusese că le va arăta anchetatorilor locul unde ar fi aruncat corpurile.

- România este, după cum arătam şi în alt text, cel mai mare furnizor de carne vie pentru Uniunea Europeană, conform unui raport al Comisiei Europene. Un sfert dintre victimele care provin din România sunt copii.

- Comerţul ilegal de fiinţe umane este una dintre cele mai profitabile afaceri la nivel mondial, aflată într-o creştere vertiginoasă, care aduce câştiguri de aproximativ 32 de miliarde de dolari pe an sau 87 de milioane de dolari în fiecare zi. Se estimează că 27 de milioane de adulţi şi 13 milioane de copiii cad victime traficului de persoane – cea mai mare parte dintre sclavi sunt femei şi fetiţe (detalii aici).

- Piaţa neagră a sclavilor este a doua cea mai mare, la nivel mondial, după piaţa drogurilor. Reţelele de trafic de persoane nu includ doar dezaxaţi psihic (precum criminalul din Caracal) şi interlopi locali. Ele ajung până la cel mai înalt nivel şi includ poliţişti, magistraţi, persoane din serviciile secrete şi politicieni.

- Într-o anchetă recentă, jurnaliştii Mirela Neag, Răzvan Luţac şi Cătălin Tolontan au arătat că dintr-o astfel de reţea de prostituţie cu minore din România făceau parte poliţişti, magistraţi, şi ofiţeri SRI. Timp de 13 ani, declaraţiile tinerelor abuzate au fost ignorate, chiar dacă acestea i-au recunoscut pe făptaşi  în faţa procurorului de caz din cadrul DIICOT.

- Afacerea a fost în cele din urmă demontată de procurorii DIICOT, după o serie de descinderi la adresa unde funcţiona restaurantul-bordel, dar nu a ieşit la iveală şi palierul de protecţie.

-Chiar în eventualitatea puţin probabilă în care se va dovedi că acest individ nu are legătură cu o astfel de reţea, este foarte necesară campanie de awareness asupra amplorii şi gravităţii fenomentului traficului de persoane. Astfel de reţele reprezintă un pericol real pentru siguranţa naţională

- Sclavii din ziua de astăzi sunt mai ieftini decât oricând în istorie. Peste 1,2 milioane de copii sunt vânduţi ca sclavi în fiecare an – două treimi sunt fete (detalii aici). Majoritatea sunt folosite la munci şi sex forţat, şi unul dintre clienţii principali este industria pornografică. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Depeter
30.07.2019, 16:51:49

Jertfa Alexandrei sa nu fie in zadar! Demisia guvernului, a presedintelui si alegeri anticipate!

+1 (3 voturi)
Radu Mircea
30.07.2019, 18:13:57

# Catalin Sturza Ho ho ho ho .... Sorin Ovidiu Balan ..... Diliu nr 1 din presa romaneasca , sonatu' cu cele mai sucite idei vindute drept adevar incontestabil . Hala domnu' Sturza !!! Altu' mai baro nici nu gaseati .

-2 (4 voturi)
Iulian Arion
30.07.2019, 19:10:33

Nea Mircica, Eu spun ca procurorul care a cerut politistilor sa astepte ora 6:00 este complicele criminalului. Argumentul invocat de procuror a fost "sa nu se distruga probele". Eu cred ca i-a temporizat pentru a distruge probele! Extras din comunicatul CSM: "Sistemul de localizare a persoanei apelante aflată în situație critică este reglementat dar mai ales calibrat și gestionat deficitar raportat la scopul dat de lege acestui sistem. În România există mecanisme foarte performante de localizare a persoanelor, care sunt utilizate în concret, și care în acest caz nu au fost folosite, deși legea permitea fără dubiu utilizarea lor. Deși nu pot să dau mai multe date nedestinate publicității, în cazul unui smartphone ca al victimei el este detectabil prin tehnologia deținută de autoritățile statului chiar și când este deconectat de la rețea." Ce ar trebui facut? Disparitia unui minor sa alarmeze seful ISU care in maxim o ora convoaca toti purtatorii de uniforma a statului din judet, sa iasa pe camp, sosele, intersectii, piete publice, iar STS, DIICOT judetean, sa nu puna geana pe geana pana cand minorul nu este gasit, iar toate posibilitatile cautarii au fost epuizate. Trafic auto blocat pentru control, covor cu ghimpi pentru perforarea anvelopelor celor care nu opresc, elicoptere, politie, dube de jandarmi.

+2 (6 voturi)
Iulian Arion
30.07.2019, 19:23:42

Ce probeaza implicarea parlamentarilor romani ca primi consumatori ai serviciilor sexuale? Refuzul acestora de a interzice comercializarea cartelelor telefonice anonime. Ce probeaza finantarea campaniilor electorale ale parlamentarilor de catre traficantii de droguri (cei cu autoturisme voluminoase, noi, albe de fabricatie germana pentru a avea motoare puternice si fiabile)? Refuzul parlamentarilor de a adopta in legea penala Directiva CE 42/2014 privind confiscarea averilor ilicite, inclusiv a donatiilor si a plasamentelor. Ce probeaza implicarea procurorilor si a judecatorilor in protejarea traficantilor de droguri si fiinte umane? Refuzul de a dispune verificarea caracterului ilicit al averilor inculpatilor. Nicio sentinta de confiscare a averilor ilicite, din 1990 si pana astazi. Ce probeaza caracterul infractional al parlamentarilor si al magistratilor? Existenta pensiilor speciale de 20 000 - 50000 lei lunar pentru magistrati. Procurorul din Caracal, anchetat de catre profesionisti, ar destructura una dintre retelele de trafic de minori din Olt. Raman celelalte 39. Nu reprezinta inceputul sfarsitului dominatiei bandelor organizate de crima din Romania. Nu reprezinta nici macar inceputul. Tot asa cum arestarea hamsterului din Videle a fost doar un caz izolat.

Scriptamanent
30.07.2019, 20:03:03

Domnule Sturza, va cer imperativ sa reveniti la morala crestina cu radacini iudaice si sa nu mai pomeniti de sclavie. Aruncati la gunoi milenii de credinta in Dumnezeul abrahamic. Va implor, reveniti-va, sufletul dvs e in pericolul damnarii vesnice cand va ridicati vocea impotriva Dumnezeului atotputernic, cel care nu numai ca nu condamna sclavia, ba chiar indeamna poporul sfant la inrobirea si aducerea popoarelor invecinate in lanturile sclaviei. Nici la venirea lui in forma umana, acu' vreo doua mii de ani, nu a fost mai moral sa indrepte mizeria asta din Vechea Hartie, numita sclavie, ba chiar le spune sclavilor sa-si accepte lanturile si sa-si iubeasca stapanii, indiferent cat de rai sunt aceia. Nu mai fiti fariseic, iubiti stapanii de sclavi, ei infaptuiesc zicerile Domnului, lasati sclavii sa-si savureze lanturile, iubindu-l pe Iisus. Mi se pare la fel de trist, ca si autorului, ca sclavii sunt mai ieftini ca niciodata in istorie. Ce sa mai comentezi..!? Religia Otraveste Totul!

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările