Ce ne aşteaptă în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Previziunile specialiştilor pentru anul viitor sunt în general pesimiste FOTO Shutterstock
Previziunile specialiştilor pentru anul viitor sunt în general pesimiste FOTO Shutterstock

Anul 2013 va fi unul puţin mai bun decât cel care se încheie astăzi, susţin sociologii şi analiştii economici. Astrologii, în schimb, vorbesc despre tensiuni sociale şi noi crize politice.

Prima jumătate a anului viitor va fi una lipsită de evenimente politice şi sociale spectaculoase, sunt de părere sociologii. Tensiuni vor exista, totuşi, din vară în cazul destul de probabil în care Guvernul va decide să ia măsuri drastice de austeritate. Din punct de vedere economic, oficial ne va merge bine în 2013. Cel puţin aşa susţin oficialii de la Ministerul Finanţelor. Ei sunt contrazişi, însă, de oamenii de afaceri, care prevăd o depreciere a cursului leu – euro şi scumpiri consistente.  

În privinţa desfăşurării evenimentelor sociale şi politice, sociologul Alfred Bulai împarte anul 2013 în două părţi distincte. Astfel, prevede specialistul, prima jumătate a anului va fi liniştită, lipsită de evenimente politice spectaculoase. A doua jumătate, însă, ar putea fi una tensionată în situaţia în care Guvernul ar fi obligat să adopte nişte măsuri extrem de dure, asemănătoare celor de austeritate adoptate de Executiv în 2010.

Alfred Bulai rămâne, totuşi, optimist, fiind de părere că o asemenea posibilitate este destul de improbabilă. „USL se bucură în acest moment de un capital mare de încredere în rândul românilor şi numai nişte măsuri cu adevărat grele, impuse din exterior, ar putea schimba peisajul politic românesc în următoarea perioadă“, spune sociologul. În viziunea specialistului, orice măsuri nepopulare pe care va fi nevoită Uniunea Social Democrată să le adopte vor fi luate în prima parte a anului, pe un val de simpatie, beneficiind astfel de un avantaj: „E mai simplu să iei nişte măsuri nepopulare când te bucuri de încrederea a mai bine de jumătate dintre români, astfel că, după adoptarea acestor măsuri, vei rămâne oricum cu un capital de încredere destul de mare“.

agenda lumii

Linişte în politică

În plan politic, anul 2013 se anunţă unul liniştit. USL are o majoritate care îi permite să se relaxeze, PDL este un partid măcinat, iar UNPR este partidul care adăposteşte viitorii racolaţi – aşa arată, în opinia lui Bulai, fresca partidelor politice la începutul anului 2013.

Sociologul a explicat pentru „Adevărul“ că, pentru cea mai mare perioadă din anul viitor, Opoziţia nu va conta decât prin declaraţii, având în vedere că e greu să critici un Guvern care se bucură de încrederea a mai bine de jumătate dintre români. De fapt, spune el, partidele politice care nu fac parte din arcul guvernamental aşteaptă măsurile nepopulare pe care va fi forţat Executivul să le adopte. „Să nu uităm că USL a promis nişte reîntregiri salariale, promisiuni care, încălcate, vor stârni nemulţumire. Asta aşteaptă şi Opoziţia. Între timp, vor încerca să menţină controlul asupra forţelor politice din interior“, completează Bulai.

În stele este scris „pesimism“

Viziunea relaxată a sociologului este, însă, contrazisă de astrolog. „Începutul anului va fi marcat de tensiuni sociale, iar luna ianuarie va fi de-a dreptul «furtunoasă» –, tensiuni care  se vor atenua treptat, până la «explozia» din lunile iunie, iulie şi august“, susţine astrologul Tina Rizea. Specialistul continuă cu veştile proaste şi anunţă o luptă continuă între liderii politici în 2013. „Nu avem şanse să recuperăm paşii pierduţi faţă de Uniunea Europeană, în primul rând pentru că nu avem în străinătate suficiente personalităţi, care să ne susţină. Speranţele vor fi demolate pas cu pas, dar vor apărea permanent altele.

Pe plan economic, Tina Rizea prevede „o cădere bruscă a monedei naţionale în vară“. „Cea mai importantă lună din punct de vedere financiar va fi luna mai, când se vor semna acorduri ce ulterior se vor dovedi doar promisiuni fără acoperire. Se vor pune în aplicare noi modalităţi de impozitare, care însă vor fi acoperite de rata inflaţiei, aşa că populaţia nu va simţi decât o «adiere» de bunăstare. Comerţul va fi sectorul cu cele mai bune câştiguri întreg anul“, este de părere astrologul. 

Numai nişte măsuri cu adevărat grele, impuse din exterior, ar putea schimba peisajul politic românesc. Alfred Bulai sociolog

Economic: Oficial, ne va merge bine. Doar oficial

Oamenii de afaceri şi economiştii sunt ceva mai pesimişti decât experţii în prognoze de la Ministerul Finanţelor, dar sunt convinşi că ne vom descurca în 2013 la fel ca în 2012. Adică marii indicatori vor avea oscilaţii mici, în schimb avem de plătit o primă tranşă consistentă din datoria către FMI. Prognozele oficiale arată că PIB-ul va creşte cu 2%, până la aproape 649 de miliarde de lei, cursul de schimb va fi ca acum – în jur de 4,5 lei/euro, scumpirile se vor tempera în a doua parte a anului, iar salariul mediu net pe economie va creşte cu 6%, adică va depăşi pragul de 1.600 de lei (acum este de 1.552 de lei).

De cealaltă parte, omul de afaceri George Pădure, director general al companiei imobiliare Metropolis, se aşteaptă la creşteri mai timide ale veniturilor, o posibilă depreciere a cursului dacă în mediul politic nu vom avea stabilitate şi scumpiri destul de consistente în prima parte a anului.

Opriţi risipa!

O vom duce puţin – nu foarte mult – mai bine în 2013 decât în 2012, cu o condiţie: statul să nu mai risipească banii publici, spun oamenii de afaceri. Marian Duşan, preşedintele Asociaţiei Romanian
Business Accelerator (RBA), recomandă mai multă atenţie la cheltuielile bugetare. „Trebuie reduse drastic cheltuielile inutile cu achiziţia de bunuri şi servicii şi, în acelaşi timp, trebuie oprită risipirea banului public pe investiţii care nu au niciun impact în economie“, ne-a spus Marian Duşan.

În fine, consultantul independent Ionel Blănculescu, spune că spre sfârşitul anului viitor vom avea mai puţine ministere. O astfel de restructurare „va reorienta capitolul de cheltuieli destinate funcţionării statului spre o direcţie pozitivă“, estimează Ionel Blănculescu.

MeteoScăpăm de caniculă

În funcţie de precipitaţiile din iarna 2012-2013, care depind în mare măsură de dezvoltarea unei faze negative a Oscilaţiei Nord Atlantice, rezerva de umiditate din sol la începutul verii 2013, dacă este consistentă, poate reduce probabilitatea de producere a secetei intense şi a valurilor de căldură puternice şi persistente, spune doctorul în climatologie Roxana Bojariu.

„Cel puţin în prima parte a iernii 2012-2013 am fost sub influenţa unor astfel de condiţii, estimările sugerând precipitaţii normale, în unele regiuni chiar mai abundente decât norma climatologică pentru următoarele luni de iarnă“, a completat expertul. 

Tehnologie: „Phabletele“ vor fi vedetele 

2013 se anunţă un an în care tehnologiile care au avut succes în 2012 vor ajunge la maturitate. Phabletele pot fi tehnologia anului viitor, iar trendul de mărire a telefoanelor mobile va continua şi pentru încă 12 luni. Producătorul chinez Huawei a anunţat că pregăteşte deja un produs pentru această categorie. Huawei Ascend Mate va avea 6,1 inchi şi va fi în momentul lansării cel mai mare dispozitiv de pe piaţă. 

note

Apple se pregăteşte în 2013 să lanseze o nouă generaţie a lui iPhone, dar vom discuta despre un iPhone 5S şi, poate, de un iPhone mai mic şi mai ieftin, dacă firma americană va putea ţine pasul cu ritmul de producţie. De asemenea, televiziunea socială va creşte ca influenţă. Televizoarele inteligente nu mai sunt ceva nou în peisajul tehnologiei mondiale, iar în 2012 am asistat la apariţia trendului celui de-al doilea ecran în momentul urmăririi transmisiunilor live de la televiziune. În plus, televizoarele integrate cu reţelele sociale nu vor mai fi atât de scumpe şi nici atât de rare în peisaj.

Modă: Verde smarald şi genţi voluminoase

Moda lui 2013 înseamnă culoare, volum maxim şi tocuri joase. Designerii au renunţat la tocurile extreme în colecţiile pentru primăvară/vară, înlocuindu-le cu platforme sau chiar balerini. Accentul pică pe accesorii, iar cel mai important rămâne geanta. Sau „The It Bag”, cum este cunoscută de toate fashionistele din lume. Adică acel model de geantă pe care nu ai voie să nu-l deţii. 

geanta

Anul acest, străzile vor fi populate de geanta „Patient Zero”, de la Saint Laurent, pe care Gwyneth Paltrow şi Kate Moss au plimbat-o deja în lumina blitz-urilor. Este un soi de replică urbană a genţii de doctor, din ce în ce mai în vogă. Dar nu în ultimul rând, există o culoarea care va predomina nu doar moda vestimentară. Verdele smarald va fi culoarea omniprezentă, potrivit companiei americane Pantone, ce anunţă în fiecare an nuanţele favorizate în următoarele 12 luni. 

„Cu toate faţetele şi strălucirea sa, verdele smarald exercită o fascinaţie deosebită asupra oamenilor. Dintr-un punct de vedere simbolic, el evocă reînnoirea, claritatea şi reîntinerirea, elemente vitale într-o lume foarte complexă“, a declarat Leatrice Eiseman, directorul executiv al Pantone Color Institute.

Horoscop: Racii şi Scorpionii au parte de aventuri

BERBEC

Perioada de iarnă înseamnă pentru dv. un fel de hibernare, cum nu aţi avut parcă niciodată, dar venirea primăverii vă va aduce „gânduri“ pătimaşe şi dorinţe nestăvilite.

TAUR

Este foarte posibil să vă găsiţi marea iubire la începutul anului dacă faceţi călătorii lungi ori deplasări frecvente în apropierea localităţii natale. Cei căsătoriţi vor face greu faţă ocaziilor amoroase.

GEMENI

„Semnele“ de la începutul anului nu par a fi foarte bune pentru „afacerile“ sentimentale, în primul rând din pricina interesului deosebit pe care îl aveţi pentru carieră şi dorinţa de a vă afirma din punct de vedere profesional.

RAC

Atât la începutul, cât şi la sfârşitul anului, problemele sentimentale pot fi provocate de descoperirea de către persoana iubită a unei relaţii extraconjugale. 

LEU

Relaţiile sentimentale sunt în pericol la începutul anului, mai ales din cauza revoltelor repetate ale persoanei iubite, care doreşte să fie mult mai liberă şi mai „boemă“.

 FECIOARĂ

Începeţi anul savurând orice clipă de iubire şi sperând că povestea dv. de dragoste nu se va sfârşi niciodată. La sfârşitul anului, veţi face atât de multe investiţii, încât cu greu veţi mai putea reechilibra balanţa bugetară.

BALANŢĂ

Relaţiile amoroase debutează în ianuarie, pentru toţi nativii, printr-o agresivitate greu de stăpânit (neînţelegeri majore, care sunt minime doar în cazul celor care călătoresc mult).

SCORPION

Situaţia de la începutul anului este oarecum bizară, deoarece aveţi tendinţa să transformaţi relaţiile de iubire în unele de amiciţie, iar cele de prietenie în unele erotice.

SĂGETĂTOR

Preocupaţi de împlinirea viselor dv. financiare, nu băgaţi de seamă că aţi devenit un fel de magnet pentru cei din jur. Din punct de vedere financiar, începeţi anul cu dreptul.

CAPRICORN

În luna ianuarie, vi se fac numeroase propuneri amoroase, pe care le refuzaţi doar din încăpăţânare şi credinţa că meritaţi ceva şi mai „bun“.

VĂRSĂTOR

Dacă în ianuarie tendinţa nativilor este de a păstra secrete aventurile amoroase, în februarie uită de discreţie şi se afişează (chiar se laudă) cu toate cuceririle lor.

PEŞTI

La începutul anului, „pericolul“ este de a vă îndrăgosti de cineva din cercul dv. de prieteni, iar relaţiile cu cei ce vă iubesc să devină amicale. Veţi suporta fluctuaţii permanente la nivel financiar. 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite