Societate

articolul anterior articolul urmator

Ce îi aşteaptă pe români din toamnă

13
13 Aug 2021 12:25:34
Paul Stan

Ce o să se întâmple când, după această vară fierbinte, fără restricţii, când mulţi şi-au făcut de cap în ciuda pandemiei, se vor confrunta din toamnă cu tulpina Delta, cea mai periculoasă şi mortală dintre toate tulpinile dezvoltate de pandemia care ne afectează din 2019 încoace? Cum o să facă faţă noilor provocări politicienii la putere, care au stat numai într-o gâlceavă şi un joc de glezne pentru ciolan o vară întreagă?

 

Mai sunt circa două săptămâni din această vară pandemică, ploioasă la început şi secetoasă pe sfârşit. Secetă care s-ar putea prelungi, ca în ultimii ani şi în toamna aceasta.

Două săptămâni rămase dintr-o vară a anului 2021, cu un circ politic, în care s-au produs în public în special marii actori liberali, într-o luptă la sânge, pentru ciolanul partidului, vedete mai vechi sau mai noi, ”mironosiţe” de faţadă despre care poporul care i-a adus la putere află lucruri noi, oarecum surprinzătoare.

Ca atunci când din afară pare că există o familie politică puternică, dar în care membrii de vază se războiesc între ei şi dau lăturile pe afară, în văzul tuturor.

Şi ca în orice familie care nu mai are loc în casă, fiind inevitabil divorţul, unii vor trebui să plece, fără să-i mai prindă pardesiul şi paltonul sezonului rece.

Puterea politică nu crede în lacrimi şi îi aruncă pe învinşi peste bord, schimbându-şi liderii în permanenţă. Să vedem care dintre mai marii liberali actuali vor ieşi din prim planul publicului, fiind posibil ca tot acest circ să-i producă un important deficit de imagine partidului liberal la guvernare.

Mai avem două săptămâni de vară calendaristică caracterizată şi de un dezmăţ în plină pandemie pe un litoral românesc mai aglomerat şi mai mizerabil ca niciodată, unde românii ”patrioţi” s-au călcat în picioare pentru un loc sub soare, pe plajele neîncăpătoare. Cei care au ales vara aceasta frumoasele noastre staţiuni la Marea Neagră s-au odihnit şi relaxat, mai mult ca niciodată, la cozi la păpică, la tot şi toate, dovedind că au instinct de vânători în căutarea peticelor libere de plajă, a nisipului fierbinte şi a apei binefăcătoare a mării.

Totul printre mizerii, gunoaie, oferte de sezon imbatabile, dar la preţuri de România. În ultimele săptămâni s-au înregistrat record după record de aglomeraţie în trafic pe autostrada spre Constanţa, din păcate şi de accidente rutiere cu victime umane. Record după record de aglomeraţie de nedescris şi îmbulzeală, de asalt al litoralului nostru mizerabil şi ultracostisitor.

Probabil că, mulţi români afectaţi de restricţiile de libertate impuse de pandemie, au ales să se distreze cu orice preţ, unii dintre ei simţind că intră zilele în sac, vine sezonul rece şi nu ştiu ce o să se întâmple din toamnă. Mai ales că mulţi dintre ei au ales să nu respecte nici un fel de reguli de protecţie pandemică, uitând sau ignorând cu bună ştiinţă coronavirusul al cărui pericol este prezent continuu, adaptându-se şi producând noi tulpini ucigaşe.

În tot acest timp, o mână de specialişti, de medici, de cercetători, de oameni responsabili au încercat să-i prevină pe oameni, să atenţioneze permanent în privinţa mutaţiilor coronavirusului şi a riscurilor contaminării persoanelor nevaccinate. Dar, la fel ca dezinteresul arătat de majoritatea românilor pentru vaccinare, la fel s-au manifestat dorinţa de informare corectă şi permanentă şi de prevenţie faţă de coronavirus.

Nici faptul că la nivel mondial al patrulea val de infectare produce numeroase victime, acum vedem cazul Rusiei unde creşte alarmant numărul deceselor în rândul nevaccinaţilor, nici faptul că şi la noi în ţară au început să crească numărul persoanelor contaminate şi internate în spitale, nu-i convinge pe mulţi dintre români să se vaccineze!

Ce o să se întâmple cu începere din septembrie, când vacanţele se termină, iar milioanele de români se întorc acasă, în comunitate, la serviciu?

 Când vor începe şcolile, pe 13 septembrie anul acesta, iar majoritatea instituţiilor nu sunt pregătite din punct de vedere al măsurilor de protecţie anticovid?

Ce o să se întâmple când se vor întâlni şi vor intra în contact elevii cu personalul din şcoli, majoritatea cadrelor didactice fiind nevaccinate şi reticente în continuare la vaccinare?

Ce o să se întâmple când, după această vară fierbinte, fără restricţii, când mulţi şi-au făcut de cap în ciuda pandemiei, se vor confrunta din toamnă cu tulpina Delta, cea mai periculoasă şi mortală dintre toate tulpinile dezvoltate de coronavirusul care ne afectează din 2019 încoace?

Cum o să facă faţă noilor provocări politicienii la putere, care au stat numai într-o gâlceavă şi un joc de glezne pentru ciolan o vară întreagă?

Cum o să gestioneze aceştia forţa valului patru pandemic, după o vară fierbinte în care majoritatea românilor mai mult au ignorat măsurile şi regulile de protecţie în pandemie decât le-au respectat?

Şi cum veştile proaste nu se lasă niciodată aşteptate, tocmai suntem informaţi despre o alertă medicală care ne atenţionează asupra faptului că apar afecţiuni cardiace la copiii care au fost infectaţi de covid.

Singura realitate notabilă a acestei veri pe sfârşite este că anul acesta s-au înregistrat recorduri la culturile agricole, în special la recoltele de grâu. Adică la mâncare, la pâinea noastră de toate zilele, la alimentele aflate într-o scumpire permanentă.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

Dragan Mircea
13.08.2021, 16:40:42

Nenea spui ca in spatele tau sta intreaga omenire. Litoralul este murdar si romanii se inghesuie sa-si faca vacanta acolo. Pai ia niste saci de gunoi si o matura de fa curat.

-9 (13 voturi)
Davide Isa revine
14.08.2021, 08:45:49

Articol isterico-panicard tipic ipohondrilor si bolnavilor inchipuiti, care viseaza noaptea catastrofe si scriu ziua despre ele.

-10 (12 voturi)
Dragan Mircea
14.08.2021, 09:30:07

''Ce îi aşteaptă pe români din toamnă'' Dublarea preturilor in timp ce salariile au ramas aceleasi. Asta-i asteapta. O tara afectata de cheltuielile fara limita a unor indivizi care cred ca guverneaza. Mai cumpara izolete?

-9 (13 voturi)
Relon Mask
13.08.2021, 19:16:57

Se va întâmpla ca și la valurile celelalte: cei vulnerabili (fizic) mor, restul isi văd de treaba. Așa a fost de 5000 de ani, de când exista homo sapiens, e un proces natural și se numește selecție . Nu poți bloca activitatea tuturor pt câteva procente de idioți viteji care nu vor sa se vaccineze !

0 (4 voturi)
Dragan Mircea
14.08.2021, 09:33:17

Relon astia iti arata pisica, practica bullingul si iti scumpesc traiul de zi cu zi. Aia rosii aveau ca program de guvernare sa-l scape pe dragnea de puscarie, astia galbeni au ca program ruinarea Romaniei pe motiv de criza sanitara.

-10 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările