Ce este un broker de asigurari?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai putin mediatizati decat societatile de profil, brokerii de asigurari reprezinta o "comunitate" aparte a pietei asigurarilor. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in Romania

Mai putin mediatizati decat societatile de profil, brokerii de asigurari reprezinta o "comunitate" aparte a pietei asigurarilor. Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), in Romania functioneaza, conform reglementarilor in vigoare, un numar de 145 de brokeri de asigurari, cu o piata estimata, la nivelul anului 2002, la 49,3 milioane euro. Ce este insa un broker de asigurari? Un intermediar specializat, ar fi cel mai scurt raspuns la aceasta intrebare, intre asigurati si societatile de asigurare. Relatia dintre un broker de asigurari si clientul sau este una de parteneriat, primul reprezentand interesele celui de-al doilea in raport cu societatea de asigurare. Veniturile brokerului, in fapt o societate cu personalitate juridica, provin din comision, o cota procentuala asupra primei de asigurare sau reasigurare platita de clienti. De regula, brokerul incaseaza acest comision de la asiguratorul caruia i-a plasat asigurarea. Angajatii unei societati de brokeraj in asigurari sunt experti in managementul riscului, consilieri si specialisti care se ocupa de toate problemele ce pot aparea in relatia dintre client si asigurator.
De ce este utila apelarea la serviciile unui broker?
Iata o intrebare legitima, fie si numai daca se are in vedere ca este vorba de un intermediar. Intre elementele care se iau in calcul cand este vorba de activitatea unei firme, unul dintre cele mai importante aspecte consta in identificarea riscurilor inerente care pot aparea si protejarea impotriva lor. Cum sa alegi cea mai buna varianta astfel incat afacerea sa se deruleze in conditii optime si in siguranta economica? Aici intervine rolul brokerului de asigurari. Data fiind specializarea acestuia, brokerul poate rezolva o sumedenie de probleme ce tin de hatisul asigurarilor. Concret, el poate identifica si analiza riscurile cu care se poate confrunta afacerea si recomanda produsele de asigurare pentru transferul acestor riscuri. Pentru aceasta, un broker de asigurari identifica asiguratorii care detin aceste produse in oferta lor si conditiile in care sunt disponibile. Negociind in numele clientului, brokerul este acela care se preocupa de optimizarea costurilor asigurarii. Acesta nu este insa singurul sau rol. El poate realiza un prospect al stabilitatii financiare a asiguratorului, se ocupa cu gestionarea corecta a contractelor de asigurare incheiate si cu acordarea de asistenta in procesul de recuperare a despagubirilor. Apeland la serviciile unui broker de asigurari, o firma obtine un raport optim pret/calitate in incheierea unor polite de asigurare care se adreseaza patrimoniului, angajatilor si profiturilor.
O piata cu potential inca nevalorificat
Desi, in ton cu cresterea accentuata consemnata de societatile de asigurare in ultima vreme, activitatea brokerilor de asigurare a crescut in importanta, dezvoltarea pietei de profil nu este nici pe departe la nivelul potentialului. Faptul este oglindit de valoarea totala a comisioanelor incasate pentru primele intermediate la sfarsitul anului 2002, de doar 8,42 milioane euro, o suma mica in raport cu piata asigurarilor, estimata sa atinga 700-750 milioane dolari anul acesta. In plina consolidare, piata brokerajului in asigurari este de asteptat sa evolueze pe masura maturizarii pietei asiguratorilor. Reprezentantii societatilor de brokeraj considera ca, pe masura ce companiile vor realiza importanta si avantajele apelarii la serviciile specializate pe care le ofera, potentialul pentru dezvoltare va fi valorificat la adevarata lui valoare.
Top 10 brokeri de asigurare in functie de veniturile obtinute
Nr.crt. Societate Venituri mil. lei Comisioane pentru prime intermediate mil. lei
1. SAFE INVEST ROMANIA SRL 35.378 35.309
2. MARSH SRL 32.962 32.962
3. MBI MARKETING-BERATUNG
AND INSURANCE 21.362 20.854
BROKERAGE SRL
4. GRAS SAVOYE ROMANIA SRL 17.526 16.477
5. ASIGEST SA 16.729 16.187
6. EUROPEAN CONSULTING GROUP
ROMANIA SRL 15.997 15.726
7. LONDON BROKERS SRL 15.973 15.973
8. KaRo SERVICII DE ASIGURaRI SRL 15.019 13.687
9. FORUM ASIGURaRI AUTO SRL 12.646 11.924
10. AVUS INTERNATIONAL SRL *11.604 0
TOTAL 195.196 179.009
* din acestea, un volum de 11.205 milioane lei reprezinta taxe de gestiune incasate din regularizari de dauna, adica 96,6% din veniturile proprii realizate. Veniturile inregistrate de cele 10 societati prezentate reprezinta 57,23% din totalul veniturilor raportate de cele 111 societati, iar comisioanele acestora reprezinta 60,93% din total piata.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite