Ce se va căuta pe piaţa muncii în 2018. Care sunt calităţile pe care trebuie să le aibă un angajat pentru a obţine un loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuri de muncă vor fi suficiente, spun specialiştii
Locuri de muncă vor fi suficiente, spun specialiştii

Ofertele nu vor lipsi de pe piaţa muncii nici în 2018, domeniile în care se vor face cele mai multe angajări fiind domeniul tehnic, financiar bancar, industria automobilelor şi cel energetic, apreciază specialiştii în recrutare, care îi vor invita la interviuri pe candidaţii cu CV-uri personalizate pentru postul pe care aplică.

Însă, la fel ca în 2017, companiile, fie ele multinaţionale, mici sau mijlocii, se vor lupta între ele pentru cei mai buni angajaţi. Iar „bătaia mare”, se va da în special în zonele care se confruntă cu un deficit major de personal. 

În ceea ce priveşte salariile, sunt şanse mari ca lefurile oferite de companii să fie mari inclusiv în 2018, în ciuda modificărilor fiscale. Asta pentru că în mai multe domenii, angajatorii, din disperare, au crescut salariile anumitor categorii. Prin urmare, spun specialiştii, un proaspăt absolvent de facultate interesat să intre în câmpul muncii poate obţine chiar şi 2.000 - 2.500 de lei ca salariu de pornire în domenii precum IT sau outsourcing. 

Limbile străine exotice, la mare căutare

Însă, punctează aceiaşi experţi, salariile mari vin şi cu o serie de cerinţe din partea angajatorului. În 2018, experienţa, cunoştinţele de limbi străine, în special a celor exotice şi implicarea în alte activităţi decât cele strict legate de locul de muncă sau facultate vor fi căutate de specialiştii în recrutare în CV-urile candidaţilor. 

Cei care îndeplinesc aceste cerinţe au cele mai mari şanse să ajungă faţă în faţă cu angajatorul pentru un interviu. „Se va pune accent pe limbile străine exotice cum sunt slovaca, poloneza, japoneza. Aceşti candidaţi au şanse să obţină salarii mai mari. Chiar şi cei care ştiu germană au un plus faţă de restul candidaţilor. În cazul absolvenţilor de facultate, se va pune accent pe partea practică şi pe voluntariat. E important, ca recrutor, să vezi că îşi doreşte mai mult decât doar să studieze”, a explicat Gabriel Chicioreanu, consilier în carieră.

Potrivit acestuia, un aspect important de care trebuie să ţină cont candidaţii este personalizarea CV-ului pentru jobul pentru care candidează. „Trebuie să fie lipsit de generalităţi”, a completat specialistul în recrutare. 

România, criză acută de muncitori calificaţi 

De câţiva ani, România se confruntă cu o criză majoră de meseriaşi, în timp ce elevii intră demotivaţi în şcolile profesionale sau în liceul tehnologic. Modul în care sunt văzute meseriile la noi în ţară dar şi faptul că zidarii, cizmarii sau strungarii sunt prost plătiţi, îi determină pe tineri să aleagă licee teoretice unor şcoli profesionale în urma cărora s-ar alege cu o meserie.

„Sunt necesare soluţii de sistem, care să pornească de la prognoze reale, să se concentreze pe orientare vocaţională şi pe adecvarea la specificul economic al fiecărei zone”, spune Claudia Petrescu, sociolog, arătând că România are nevoie de meseriaşi adaptaţi pieţei muncii, remuneraţi corect şi performanţi. 

În urma unei decizii a Guvernului, persoanele dispuse să se relocheze pentru obţinerea unui loc de muncă ar putea beneficia de sprijin financiar guvernamental. „Companiile din Nord-Vestul ţării oferă multe locuri de muncă, acum e importantă disponibilitatea. Înainte de 1989 exista acel proces de transhumanţă, în care oamenii mergeau, mai mult obligaţi, acolo unde este nevoie. Acum, aceste facilităţi pentru relocare ar putea fi de bun augur”, a precizat şi Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite