Societate

articolul anterior articolul urmator

Ce este cocktailul de anticorpi primit de Trump drept tratament pentru COVID-19 şi când ar putea fi folosit şi în România

4
7 Oct 2020 09:35:59
Autor: George-Andrei Cristescu
Foto arhivă
Foto arhivă

Preşedintele Donald Trump a primit chiar după debutul simptomelor un cocktail de anticorpi monoclonali selectaţi din cei mai eficienţi în lupta cu virusul, aceştia acţionând prin blocarea replicării virusului şi reducerea încărcăturii virale. Medicamentul nu este încă disponibil publicului larg, dar ar putea fi utilizat în studii clinice, inclusiv în România, doar că aici nu există încă aprobarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, spun medicii.

„Este o combinaţie de doi anticorpi monoclonali care ţintesc, practic, proteina de suprafaţă a virusului, acea proteină prin care virusul se ataşează de celula ţintă şi prin intermediul căreia intră în interiorul celulei. Aceşti doi anticorpi monoclonali sunt selectaţi din serurile pacientului, din sângele pacienţilor care au avut această infecţie şi, ulterior, replicaţi, recombinaţi pe şoareci care au acelaşi tip de răspuns imun ca omul.
 
Practic, aceşti anticorpi monoclonali au un rol atât pentru prevenţie cât şi pentru terapie. Beneficiile din studiile de fază 1 şi 2 sunt legate de scăderea încărcăturii virale a pacientului, deci, practic, reduce cantitatea de virus din organism, lucru care este direct dependent de pronostic. S-a observat că un pacient care are o încărcătură virală mare are un risc mai mare de a dezvolta o formă severă, ori aici e un beneficiu important. Al doilea lucru ar fi legat de reducerea intensităţii simptomatologiei.
 
Aceşti anticorpi din studiile făcute pe cei 275 de pacienţi au un profil de siguranţă foarte bun şi, probabil că vor reprezenta, în momentul de faţă, o soluţie de viitor pentru tratamentul acestei infecţii. Compania farmaceutică este Regeneron, este recunoscută această companie pentru inovaţie şi cercetare în terapia cu anticorpi monoclonali, ei au dezvoltat anticorpi monoclonali inclusiv pentru Ebola”, a spus dr. Valeriu Gheorghiţă, medic infecţionist la Spitalul Militar Central, citat de Digi 24.
 

Medicamentul experimental primit de Trump nu poate fi folosit în România din cauza birocraţiei

 
Tratamentul cu anticorpi care i-a fost administrat lui Donald Trump există şi în România, la Institutul Matei Balş din Bucureşti, însă medicii români nu îl pot folosi încă pentru că nu au aprobarea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, spune pe dr. Adrian Marinescu, citat de Mediafax şi preluat de Digi 24.
Este un tratament potenţial revoluţionar întrucât tratează cauza bolii şi ar putea fi folosit şi la noi în studii clinice

„Cu siguranţă că tratamentul de studiu există, trebuie să fie doar aprobările. În mod clar, chiar poate fi folosit şi exemplul vine din America. Exemplul nu se referă doar la preşedintele Trump, ei au studii în desfăşurare. (...) Mai ales într-o situaţie grea de pandemie ar trebui să se mişte lucrurile nu repede, ci foarte repede”, a spus Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală.
 
„Acest cocktail, aceşti doi anticorpi monoclonali reprezintă chiar un tratament etiologic, care rezolvă cauza. Foarte important, celelalte terapii ajută prin diferite mecanisme pentru fiecare în parte, dar aici e etiologic. E adevărat că este foarte scump, dar în situaţia în care am reuşi să-l avem aprobat, probabil mai ales în formele medii şi severe ar putea să fie un remediu mai mult decât eficient”, a explicat  medicul Adrian Marinescu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Victor Nagy
7.10.2020, 10:10:08

„ Ce este cocktailul de anticorpi primit de Trump drept tratament pentru COVID-19 şi când ar putea fi folosit şi în România ” când ar putea fi folosit şi în România ? Depinde de cine .... de vreun „bursuc” sau de un oarecare Gheorghe , Floarea .... ( Bursuc .... dintr-un skeci de revelion cu Toma Caragiu )

-3 (5 voturi)
elfu
7.10.2020, 10:11:05

chiar daca doza de monoclonali este scumpa costul total al spitalizarii unui pacient este redus substantial (economie semnificativa atat la resursa materiala cat si umana)...

+2 (2 voturi)
C Dana
7.10.2020, 15:41:58

De fapt nu e aprobat nicaieri in lume, nici macar in america asa ca nu mai bateti campii cu birocratia din Romania. Pana una alta USA are cea mai mare mortalitate din lume din cauza lui covidache asta. Asa ca nu mai bateti campii cu toate aberatiile, mai ales cand e vorba de trumpila. Probabil ca trumpila a baut un cocktail de dezinfectant si uite minune!

+1 (1 vot)
Gheorhge Popescu
7.10.2020, 16:37:31

Scenarită, teoria conspirației!

Modifică Setările