Societate

articolul anterior articolul urmator

Ce ştim despre noua variantă Omicron a coronavirusului şi cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze

3
27 Nov 2021 22:31:46
Autor: Anne-Marie Sandu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Cea mai nouă variantă a coronavirusului, Omicron (identificată mai întâi în Africa de Sud, dar depistată la scurt timp şi în Europa şi Asia) stârneşte îngrijorare la nivel mondial, având în vedere numărul mare de mutaţii pe care le comportă, relatează Reuters.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a clasificat vineri varianta B.1.1.529 a SARS-CoV-2, pe care a denumit-o Omicron, ca fiind o „variantă îngrijorătoare”, pentru că s-ar putea răspândi mai rapid decât alte forme de coronavirus şi ar putea sta la baza unui nou val al pandemiei de COVID.
 
Deocamdată, varianta Delta rămâne dominantă la nivel mondial, fiind depistată în 99,9 la sută din cazurile din SUA, de pildă. Încă nu este clar dacă Omicron va reuşi să înlocuiască Delta, a declarat dr. Graham Snyder, de la Centrul medical al Universităţii Pittsburgh.
 
Noua variantă are peste 30 de mutaţii la proteina spike, vizată de actualele vaccinuri.
 
În plus, mutaţiile observate la varianta Omicron ar putea să facă ineficiente anumite tratamente COVID-19 - inclusiv cele pe bază de anticorpi monoclonali, arată dr. David Ho, profesor de microbiologie şi imunologie la Universitatea Columbia.
 
Oamenii de ştiinţă spun că abia peste câteva săptămâni îşi vor putea da seama ce fel de formă de boală provoacă această variantă, cât de contagioasă este şi cât de mult s-a răspândit deja.
 
Unele ţări au luat deja măsuri pentru a limita călătoriile din Africa de Sud. Dar dincolo de restricţiile decise la nivel oficial, oamenii ar trebui să fie atenţi şi să îşi evalueze în continuare propria vulnerabilitate la COVID şi toleranţa la risc atunci când, de pildă, iau decizii de călătorie pentru sărbătorile de iarnă, spun specialiştii. 
 
 În plus, experţii în sănătate sunt de părere că vaccinarea ar trebui să rămână o prioritate, în ciuda suspiciunii că s-ar putea să nu mai funcţioneze atât de bine împotriva Omicron. Dar este probabil ca vaccinurile să ofere în continuare o anumită protecţie faţă de situaţia în care corpul ar fi lipsit de orice apărare.
 
Toată lumea ar trebui, de asemenea, să continue să poarte mască, să evite aglomeraţiile, să ventileze bine încăperile şi să se spele pe mâini.
 
„Avem toate aceste instrumente care vor funcţiona împotriva oricărei variante de coronavirus”, spune dr. Eric Topol, director al Institutului de Cercetare din La Jolla, California.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Camelian Propinatiu
28.11.2021, 09:15:02

Şi fără omicron, de respectat ce spun medicii, nu vrăjitoarele.

+10 (12 voturi)
Groza Carmen
28.11.2021, 20:32:50

Stim ca este o cacealma pentru cei vaccinati noua tulpina, nici un vaccin actual nu este adaptat ei. Si totusi continua vaccinarea copiilor in avans contra Delta, in unele tari isterice, cu vaccin care nu garanteaza neinfectarea (inclusiv si repetata). Deci, neinfectare nu, tratament nu, cica doar o sporire a imunitatii...si aia indoielnica, pe termen scurt. Asteptam pastilele anticovid.

-8 (8 voturi)
actul 1 gong
28.11.2021, 10:01:36

Sudafricanii sunt extrem de iritati de sistarile zborurilor catre si din Africa de Sud. Ei spun, ca ar fi o furtuna intr-un ibric, caci boala dezvoltata in urma infectarii cu aceasta varianta ar fi foarte blanda in comparatie cu cele anterioare. In Africa de Sud statul nu a dat niciun fel de ajutoare firmelor sau oamenilor ce au intrat in somaj in anii trecuti, de aceea aceasta sistare a turismului le adanceste foarte mult starea de criza economica prin care trec de mai bine de un an, nu mai au niciun fel de rezerve. Starea aceasta a dus in ultimul timp la o crestere accentuata a criminalitatii. Aici trebuie spus ca 90% din aceste acte au loc in comunitatea de culoare si doar 5% intrrasiale.

+9 (9 voturi)
Modifică Setările