Ce este Dexametazona, medicamentul anti-Covid ieftin şi accesibil care poate salva 1 din 8 pacienţi în stare gravă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dexametazona este un medicament ieftin şi disponibil oriunde în lume Imagine: Getty Images
Dexametazona este un medicament ieftin şi disponibil oriunde în lume Imagine: Getty Images

Pacienţii infectaţi cu noul coronavirus care sunt în stare gravă au mai multe şanse de supravieţuire datorită unui medicament pe bază de hormoni – dexametazona – folosit până acum pe scară largă, din 1970, arată un studiu preliminar al cercetătorilor britanici, recunoscut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Astfel, pretutindeni în lume, o persoană din opt conectate la ventilator ar putea fi salvată.

Specialiştii sunt entuziasmaţi de rezultatele studiului Universităţii din Oxford, deoarece asta înseamnă că tratamentul e disponibil la nivel global. Mai mult, medicamentul este ieftin, ceea ce înseamnă că poate fi administrat imediat, oriunde în lume.

„Este primul tratament cu eficienţă dovedită în reducerea mortalităţii la pacienţii infectaţi cu noul coronavirus care au nevoie de ventilaţie artificială. Este o veste minunată, pentru care felicit autorităţile din Marea Britanie, pe cercetătorii de la Universitatea din Oxford şi pe ceilalţi participanţi la studiu care au contribuit la această descoperire ştiinţifică”, a fost mesajul publicat de medicul Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Rezultatele studiului de la Oxford

Studiul cu privire la beneficiile dexametazonei a fost efectuat în Marea Britanie, pe 11.500 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, dun 175 de spitale din sistemul de stat. Din numărul total de pacienţi, 2.104 au fost aleşi aleatoriu pentru a primi câte 6 miligrame de dexametazonă pe cale orală sau intravenos, timp de 10 zile.

Rezultatele au fost comparate cu cele ale unui număr de 4.321 de pacienţi care au primit tratamentul standard. Mortalitatea în rândul pacienţilor care au primit tratamentul standard a fost mai mare cu 41% (în cazurile care necesitau ventilaţie artificială) şi mai mare cu 25% în cazurile de pacienţi care aveau nevoie de supliment de oxigen. Cea mai scăzută rată a mortalităţii a fost înregistrată la pacienţii care nu necesitau suport pentru respiraţie, respectiv de 13%. 

Astfel, rezultatele au arătat că dexametazona ar putea reduce decesele din cauza virusului ucigaş cu o treime în cazul pacienţilor conectaţi la ventilator şi o cincime în cazul bolnavilor ce au nevoie de administrarea unor doze cu oxigen. În baza acestor date, o persoană din opt conectate la ventilator ar putea fi salvată. Totuşi, cercetătorii subliniază că dexametazona nu prezintă niciun beneficiu pentru pacienţii infectaţi cu noul coronavirus care nu necesită suport pentru respiraţie.

Medicamentul este ieftin şi disponibil oriunde

„De la apariţia COVID-19, în urmă cu 6 luni, eforturile medicilor şi ale cercetătorilor s-au concentrat pe identificarea unui tratament care măreşte şansele de supravieţuire mai ales la pacienţii aflaţi în stare gravă. Aceste rezultate preliminare sunt clare: dexametazona reduce riscul de deces la pacienţii care au dezvoltat complicaţii respiratorii severe. COVID-19 este o boală care face ravagii la nivel global. Faptul că a fost identificat un astfel de tratament care dă rezultate certe este o veste extraordinară, mai ales că medicametul e disponibil imediat şi toată lumea are acces la el”, a explicat dr. Martin Landray, profesor epidemiolog la Universitatea din Oxford. 

Dexametazona este o soluţie ce conţine ca substanţă activă fosfat de dexametazonă care face parte dintr-un grup de medicamente denumit corticosteroizi. Medicamentul este utilizat pentru a trata diferite boli care implică inflamaţii la nivelul corpului. Dexametazona este indicată în cazul pacienţilor în stare de şoc, de exemplu celor care au suferit sângerări severe. Substanţa mai este folosită în cazurile de acumulare de lichid la nivelul creierului din cauza unei tumori cerebrale, pentru a trata boli inflamatorii la nivelul articulaţiilor şi ţesuturilor sau pentru a trata reacţiile alergice severe.

Bilanţul COVID-19 la nivel mondial

Până în acest moment, nu există niciun vaccin contra noului coronavirus, care a infectat peste 8 milioane de persoane la nivel mondial - potrivit cifrelor oficiale - de la răspândirea sa din centrul Chinei, la sfârşitul anului 2019. Peste 430.000 de decese au fost confirmate în rândul persoanelor testate pozitiv cu acest virus. În Europa, numărul deceselor a ajuns la 184.089, în SUA – la 208.920, în Asia – 43.343, iar în Africa la aproape 7.000. 

Ce arată datele din România

De la începutul epidemiei de coronavirus în România, la 26 februarie, au fost depistate 22.760 de infecţii cu COVID-19, în condiţiile în care sunt testate persoanele simptomatice şi alte categorii bine definite (personal medical, pacienţi oncologici, cu dializă etc). 

Mai exact, bilanţul total al persoanelor confirmate în România cu noul coronavirus a ajuns, ieri, la 22.760 de cazuri, după ce în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte 345 de noi îmbolnăviri. În acelaşi timp, erau înregistrate 1.451 de decese, iar 16.117 de persoane s-au vindecat. Numărul pacienţilor internaţi la terapie intensivă a ajuns la 161.

Profesorul Alexandru Rafila estimează că numărul real de îmbolnăviri cu noul coronavirus în România este probabil de 10, chiar de 20 de ori mai mare decât cel indicat de statisticile oficiale. Cu alte cuvinte, persoanele asimptomatice reprezintă o proporţie destul de însemnată în rândul celor care s-au îmbolnăvit de COVID-19.

„Acestea sunt cifrele de peste tot, nu numai din România, astea sunt cifrele care au fost detectate în multe dintre ţările în care s-au făcut deja studii de seroprevalenţă. Între 10 şi 20. Cred că mai puţin de 10 nu o să fie”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite