Ce facem cu Poliţia Română

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peştele de la cap se împute! Situaţia în care a ajuns această importantă instituţie publică în ultima vreme, este fără precedent! Cu toţii i-am văzut pe poliţiştii sărind gardurile, în cazul suspectului de crimă de la Caracal! Cu toţii vedem aproape zilnic, reprezentanţi ai sindicatelor, aşa zis poliţişti, dându-şi cu părerea la televiziuni! În permanenţă aproape, vedem cu toţii incompetenţa, corupţia, prostia şi politizare a  instituţiei!

De mai multe luni, află despre mafia plagiatelor descoperite la unii dintre mai marii Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza”, unde se pare că de-a lungul anilor a existat o întreagă epidemie a lucrărilor de doctorat plagiate! Cum a fost posibil acest lucru la o instituţie care ar fi trebuit să fie un exemplu, un reper moral de cinste, corectitudine şi respectare a legilor? Dar mai ales, cum a fost posibil ca şefi ai Academiei, prinşi cu mâţa în sac, să meargă într-atât de mult în pofida legii şi să ameninţe o jurnalistă cu moartea?

Din păcate, constatăm cu toţii, în fiecare zi, degradarea Poliţiei Române şi dezastrul din această instituţie! Mă întreb foarte des şi îi întreb şi pe alţii, oare ce învaţă studenţii de la profesorii lor de la Academia de Poliţie, acuzaţi de plagiat şi de alte fapte grave? În spaţiul public, se vorbeşte de o lipsă de poliţişti absolvenţi de academie, compensată cu angajări din surse externe, lucru care ar explica lipsa de profesionalism, de mentalitate şi de atitudine procetăţeni! Nu ştiu dacă este chiar aşa, dar este clar că Poliţia Română se confruntă cu o situaţie delicată chiar în interiorul instituţiei, iar consecinţele se văd de la cel mai simplu poliţist până la şefii cei mari!

La unii poliţişti există şi o mare lipsă de umanitate, de înţelegere faţă de oamenii de rând! Păi cum s-ar explica atitudinea poliţiştilor din Galaţi care priveau cu indiferenţă, fără să se implice în nici un fel la o fată care şiroia de sânge şi era în stare de şoc? Chiar dacă nu ar fi fost oameni ai legii, cu atât mai mult că erau, văzând-o în starea în care se afla, o întrebau ce s-a întâmplat şi încercau să o ajute. Orice om ar trebui să facă acest lucru atunci când îşi vede un semen în dificultate! Cum să înţelegem amenda dată de poliţişti, în Bucureşti, unei bătrâne de 81 de ani, care mergea încet şi a prins-o semaforul pe culoarea roşie, pe trecere? Ce fel de oameni sunt acei poliţişti, care în loc să o ajute şi să-i înţeleagă bătrâneţea, au amendat-o? Oare au vrut să-şi facă planul la amenzi sau au făcut-o din prostie?

Atitudini dispreţuitoare şi batjocoritoare la adresa unor oameni necăjiţi am văzut de multe ori de-a lungul timpului. Anul trecut, mergând la o secţie de poliţie din Bucureşti, cu cineva să facă o reclamaţie, am văzut cu un poliţist, care fuma în curtea instituţiei şi şi-a bătut joc o bătrână care fusese jefuită în tramvai, spunându-i batjocoritor, să se uite bine la el, că poate el este hoţul! Şi poliţistul de serviciu a trimis-o la plimbare pe femeia care plângea, zicând că nu-i de competenţa secţiei la care lucra! Tot anul trecut, o studentă a fost tâlhărită pe scările metroului, furându-i-se telefonul din mână! Fără să-şi piardă cumpătul, tânăra a fugit după hoţ, lucru care l-a făcut să-i dea telefonul şi să dispară. Fata a chemat poliţia prin 112. Poliţişti au venit, au luat cunoştinţă de reclamaţie, s-au uitat pe camere video de la metrou, l-au văzut pe hoţ, dar, chiar şi aşa, nici în ziua de azi nu l-au prins! Bomboana pe colivă, după aproape un an de la întâmplare, studenta a primit un plic de la poliţie în care era înştiinţată că nu au reuşit să prindă infractorul!

Nu trebuie să generalizăm, însă, mai sunt şi poliţişti care, în ciuda dificultăţilor, încearcă să îşi facă datoria cu profesionism! Săptămâna trecută, în judeţul Ialomiţa, am fost oprit în trafic de o tânără poliţistă pentru un control de rutină. S-a prezentat ca la carte, mi-a verificat documentele şi mi-a urat drum bun! Dar, tot anul trecut, în judeţul Călăraşi, într-o zi de mare sărbătoare religioasă, nu mai ştiu care, pe la prânz m-a oprit un poliţist, care părea de la postul din localitate. Fără să se prezinte, mi-a cerut actele, s-a uitat ca mâţa în calendar în ele şi mi-a spus că, în aceeaşi zi, m-a oprit dimineaţa în trafic şi... eram beat la volan! Total fals, nu mai făcusem nici un drum cu maşina în acea zi şi evident, nici nu băusem alcool. M-am uitat mai atent la poliţist şi el mi s-a părut a fi beat, era incoerent şi abia se ţinea pe picioare. I-am spus că greşeşte şi m-a lăsat în pace.

Altă dată, într-o noapte, tot într-o zonă rurală, am fost oprit de un echipaj de poliţie. Nu făcusem nici o abatere în trafic, dar poliţistul încerca să îmi găsească ceva în neregulă şi îmi sugera o mică atenţie să mă lase în pace! Doar că în acest timp, pe sensul opus a venit un hârb de Dacie, al cărui şofer şi companion erau foarte veseli şi bine parfumaţi cu alcool. Au oprit şi au început să strige la poliţist în mod grosolan şi batjocoritor, ca la o veche cunoştinţă şi prieten! Văzându-i pe prietenii omului legii, l-am luat tare pe poliţist, reproşându-i că pe mine încearcă să mă amendeze degeaba, pe când pe beţivii cu Dacia se face că nu-i vede! Surprins, a început să dea din colţ în colţ, dar neavând încotro, mi-a dat documentele şi m-a lăsat să plec!

Cred că mai toţi cetăţenii au întâmplări diverse cu poliţiştii şi Poliţia Română! Dar situaţia în care a ajuns această importantă instituţie pentru ordinea şi siguranţa publică în ultima vreme, este fără precedent! Cu toţii i-am văzut pe poliţiştii care săreau gardurile, în cazul suspectului de crimă de la Caracal! Cu toţii vedem aproape zilnic, reprezentanţi ai sindicatelor, aşa zis poliţişti, dându-şi cu părerea la televiziuni! În permanenţă aproape, vedem cu toţii incompetenţa, corupţia, prostia şi politizare instituţiei!

Ca jurnalist, ani de zile am fost acreditat la Ministerul de Interne, implicit şi la Poliţie, dar niciodată n-am constatat o mai mare deprofesionalizare şi dispreţ faţă de cetăţeni şi legi! Iar principalii vinovaţi de dezastrul actual sunt politicienii care s-au perindat la putere de-a lungul anilor, indiferent de culoarea lor politică, demnitari care au politizat excesiv de nepermis instituţia poliţiei, facilitând dezvoltarea fenomenului corupţiei şi criminalităţii organizate, în loc să lupte împotriva acestora!

În această situaţie, în care siguranţa şi viaţa cetăţenilor în spaţiul public, dar şi în mediul lor privat sunt puse în permanenţă în pericol, va fi extrem de greu de îndreptat lucrurile pe făgaşul legilor. Chiar dacă acum ar veni o putere politică să reformeze din temelii instituţia poliţiei, nu va putea realiza acest lucru peste noapte, chiar dacă ar dispune de toate resursele din lume. Restructurarea, eficientizarea, profesionalizarea şi curăţenia în Poliţia Română va însemna un proces de durată, cu strategii inteligente, răbdare şi muuultă muncă! Să sperăm că politicienii de la putere oricare vor fi aceştia, vor înţelege această urgenţă majoră şi vor începe procesul reconstrucţiei Poliţiei Române şi punerea acesteia în slujba legilor şi a cetăţenilor!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite