Societate

articolul anterior articolul urmator

Cutremur! Ce să faci şi ce să nu faci în acest caz şi ce ar trebui să ai la tine

8
6 Oct 2013 10:08:24
Autor: Răzvan Băltăreţu
FOTO Hikaru Kazushime/Flickr
FOTO Hikaru Kazushime/Flickr

România tocmai a trecut cu bine de un cutremur, dar asta nu înseamnă că un altul, poate chiar mai puternic, nu se va produce în următoarea perioadă. Iată o listă cu sfaturi legate de cum să acţionezi în momentul în care eşti surprins de un cutremur, fie că eşti în casă, fie că eşti afară.

Un cutremur de peste 5 grade pe scara Richter a trezit azi-dimineaţă România. În ciuda a ceea ce s-ar crede că oamenii au fost mai preocupaţi să certifice întâi această evidenţă pe Facebook, prin mesaje actualizate regulat, cutremurele sunt un real pericol în momentul în care au o intensitate mai mare de 5 grade. Şi pentru că a fi vedetă de după dărâmăturile provocate de un cutremur nu e atât de interesant pe cât sună, iată un ghid (via About.com) cu ceea ce ar trebui să faci când există astfel de probleme.

Ce faci când eşti în casă

Nicicum nu te găsi în centrul camerei şi să aştepţi să se termine. Trebuie să te adăposteşti fie sub o masă mai solidă sau altă piesă de mobilier, fie sub tocul uşii. Dacă eşti prea departe de vreunul dintre aceste „adăposturi“, ghemuieşte-te într-unul dintre colţurile camerei şi aşteaptă să se termine totul (speră că nu printr-o prăbuşire a blocului sau casei).

În niciun caz, în timpul cutremurului şi imediat după, nu părăsi locuinţa pe scări, pe geam sau cu liftul. Şi nici nu ar trebui să stai lângă ferestre, deoarece se pot sparge din cauza mişcărilor seismice. În plus, evită oricare alte obiecte care pot cădea, cum ar fi şifonierul, lustra sau bibelourile de pe televizor. Ar fi o idee bună să nu ai niciodată bibelouri pe TV, dar se mai întâmplă. Este un sfat de urmat şi să rămâi în pat, dacă acolo ai fost surprins de seism, dar protejează-ţi capul cu o pernă. 

Este esenţial să rămâi în casă până când pământul se linişteşte, pentru că cele mai multe accidente se petrec tocmai în acele momente iniţiale când intri în panică. În aceeaşi cheie, evită instalaţiile electrice, nu aprinde becul după ce cutremurul s-a oprit, pentru că ţevile de gaze se pot fisura şi un incendiu după un seism nu este cel mai de dorit lucru.

Cutremurele, oricât de puternice ar fi, se mai şi opresc. Chiar dacă locuinţa, cu tine în ea, a rămas în picioare, nu te grăbi să o părăseşti. Fiecare cutremur are replicile sale, cel de azi le-a avut destul de slabe, dar altele sunt mult mai puternice.

Cam cât de rău e un cutremur în Japonia şi de ce e esenţial să ştii câteva trucuri pentru a trece cu bine de un cutremur.

Ce faci când eşti afară din casă

Cel mai înţelept sfat e să rămâi acolo, n-ai de ce să fugi în casă şi nici să stai pe lângă clădiri şubrede. Orice poate să cadă, în timpul unui cutremur mai serios va cădea în cele mai multe cazuri. De asemenea, pe lângă clădiri mai pot să cadă tot felul de elemente de arhitectură, evită să stai sub aşa ceva. În plus, evitarea ferestrelor se aplică şi aici cu menţiunea că lângă o clădire pot cădea bucăţi de sticlă de la locuinţe.

Dacă eşti în maşină, trebuie să te opreşti undeva unde nu poate să cadă nimic peste tine, cum ar fi un stâlp de iluminat public sau un panou publicitar. Dacă eşti prins în trafic, nu te opri brusc, doar încetineşte şi încearcă să găseşti un loc sigur să opreşti. După cutremur, presupunând că te-ai oprit cu atenţie şi ai avut grijă să nu pice nimic peste tine şi mai poţi conduce, evită podurile, pasajele şi orice altceva s-ar putea dărâma doar pentru că stabilitatea i-a fost afectată de seism.

Esenţial în momentul în care eşti prins sub sau printre dărâmături: nu aprinde lumina, nu aprinde un băţ de chibrit sau o brichetă să vezi ce s-a întâmplat (aceeaşi problemă cu scurgerile de gaz), protejează-ţi gura şi nasul cu o batistă sau alt bucată de material textil pentru a nu inhala prea mult praf. De asemenea, fă cât de mult zgomot poţi pentru ca salvatorii să te poată găsi. Nu e indicat să ţipi, pentru că poţi inhala foarte mult praf în timpul ăsta. Orice face zgomot e mai bun decât să ţipi.

O trusă pe care e bine s-o ai prin casă.

 

Lucruri utile pe care să le ai cu tine: o trusă pentru prim-ajutor în cazul cutremurelor ar fi foarte bună, dar dacă nu ai aşa ceva, asigură-te că ai în casă o lanternă, un briceag, un aparat radio şi batoane care să ţină loc de o mâncare mai săţioasă. Cel mai important lucru, asigură-ţi o rezervă de apă, asigură-te că ai câteva sticle prin casă, pentru că, precum ţevile de gaz, şi ţevile de apă se pot fisura. Pentru cei care le găsesc utile, e bine să ştii şi câteva rugăciuni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

ENSVDC
6.10.2013, 10:11:41

Singurul sfat decent e chiar la sfarsit..

+5 (5 voturi)
Radu Adrian
6.10.2013, 10:48:45

In nici un caz nu trebuie sa te adapostesti sub ceva cum ar fi o masa sau tocul usii.Locatii sigure in casa sunt langa obiecte masive sau incompresibile cum ar fi carti ( care mai au)in pozitie ghemuita evitand astfel strivirea.Studii facute in urma cutremurelor din Turcia au dovedit ca cei care au supravietuit nu s-au adapostit sub paturi sau mese, iar in State la caderea unui pod peste masini cei care au ramas in masini au fost striviti iar cei care s-au asezat langa masini au scapat.

+3 (3 voturi)
Malko Stenym
6.10.2013, 11:35:12

Cea mai mare prostie este sa te ascunzi sub o masa in caz de cutremur! Cautati pe internet ce inseamna "triunghiul vietii", si pe urma postati sfaturi pentru oameni! Ce ati scris aici sunt povesti din folclorul national!

+3 (5 voturi)
Lina Caro Lina
6.10.2013, 12:07:13

D-le jurnalist, Dumneata unde ai facut scoala???? "Şi pentru că a fi vedetă de după dărămâturile provocate de un cutremur nu e atât de interesant pe cât sună, iată un ghid (via About.com) cu ceea ce ar trebui să faci când există astfel de probleme." Suna interesant?? Poate pentru D-stra! Cutremurele au fost clasificare recent in categoria ,,probleme". Noi stiam altceva de la scoala! De catastrofe naturale ati auzit? Probleme aveti Dvs. in a scris un articol in stil jurnalistic! "ghemuieşte-te într-unul dintre colţurile camerei şi aşteaptă să se termine totul (speră că nu printr-o prăbuşire a blocului sau casei)". Nimic mai penibil n-as fi putut citi asa ca si Eu SPER ca n-o sa mai citesc articole scrise ataaaat de prost. Un articol fara FOND si fara FORMA!

+1 (3 voturi)
Răzvan Băltăreţu
6.10.2013, 12:35:27

Lina Caro Lina, vă cer scuze că v-ați risipit atât de mult timp, din vremea d-voastră prețioasă, pentru a parcurge un articol fără fond și formă. Apoi ați mai risipit timp să și comentați. Zău că apreciez tot timpul pe care l-ați investit.

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările