Societate

articolul anterior articolul urmator

Ce-i lipseşte României ca să fie pregătită pentru vaccinul anti-COVID

7
23 Sep 2020 21:33:08
Autor: Daniela Serb
Companiiile farmaceutice sunt în căutarea unui vaccin care să prevină îmbolnăvirea cu SARS-CoV-2
Companiiile farmaceutice sunt în căutarea unui vaccin care să prevină îmbolnăvirea cu SARS-CoV-2

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi-a exprimat îngrijorarea că autorităţile nu vor fi suficient de organizate pentru a vaccina populaţia atunci când vaccinul anti-COVID va fi descoperit. Ajutorul Armatei va fi esenţial pentru reuşita campaniei de vaccinare, transmite oficialul.

Companii farmaceutice din întrega lume sunt angajate într-o cursă contracronometru pentru găsirea unui vaccin care să prevină îmbolnăvirea cu SARS-CoV-2, virusul responsabil de actuala pandemie. Reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au declarat că speră în obţinerea unui ser şi chiar a două miliarde de doze de vaccin anti-COVID până la finalul anului viitor. Până acum, 156 de ţări au aderat la mecanismul COVAX de cumpărare şi distribuire corectă a vaccinurilor. Deocamdată, însă, nu se poate vorbi decât despre vaccinuri-candidat.
 
„Precontractele pentru potenţialele vaccinuri sunt semnate, iar un astfel de vaccin care a fost deja contractat în avans va şi ajunge să fie autorizat, cu siguranţă că ţările membre ale UE vor primi o cotă parte din acea cantitate care a fost rezervată de către Comisia Europeană, care a şi plătit în avans sume considerabile de bani. E vorba despre ceea ce a reuşit să facă CE pentru statele membre, şi noi din fericire suntem membri ai Uniunii şi atunci am putea să avem un vaccin disponibil poate ceva mai repede, în prima jumătate a anului viitor”, a explicat prof.dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, la Digi 24 România. Primii care ar trebui să fie imunizaţi sunt persoanele din categoriile vulnerabile şi personalul medical.

Lipseşte infrastructura


Universitarul şi-a exprimat îngrijorarea că noi nu vom fi suficient de organizaţi pentru a vaccina populaţia atunci când un astfel de vaccin va fi descoperit: „Eu sunt foarte îngrijorat, văzând cum ne mişcăm în zona organizatorică, că va exista acest vaccin disponibil, Comisia Europeană şi-a făcut treaba, România va putea primi vaccinul şi organizarea pentru administrarea vaccinului nu ştiu dacă va fi gata. Cred că lucrul acesta trebuie de acum început, astfel încât în eventualitatea în care acest vaccin va fi disponibil să poată fi administrat într-un timp cât mai scurt unui număr mare de persoane”, a spus medicul.
 
În opinia lui, ar trebui ca, de mâine, să ne preocupe modul de organizare, de logistică, centrele de vaccinare, cine să administreze vaccinul. „Să se facă cartografia tuturor grupurilor vulnerabile, să poată fi vaccinate”, a mai spus Rafila.
 
Rafila a explicat că vaccinurile trebuie transportate în condiţii speciale, la minus 70-80 de grade, şi nu există nicio ţară, inclusiv România, care să aibă o capacitate de stocare la o astfel de temperatură. Ele vor fi livrate în recipiente care conţin gheaţă carbonică şi care trebuie să ajungă direct în centrele de vaccinare, unde pot să rămână refrigerate timp de câteva zile, a mai spus universitarul.
 
„Cred că ar trebui foarte rapid să începem să organizăm o campanie de vaccinare, cu responsabili, cu centre de vaccinare, cu locaţii de depozitare intermediară, dacă este cazul, dar lucrurile sunt foarte complexe şi cred că necesită colaborarea mai multor instituţii, nu doar a Ministerului Sănătăţii. Sigur, ar trebui să fie, bineînţeles, şi Ministerul Sănătăţii agrenat, dar probabil că un ajutor din partea Ministerului Apărării Naţionale va fi esenţial pentru reuşita unei astfel de campanii”, a mai spus Rafila.

Sincope de-a lungul „lanţului de frig“


Dr. Sorin Paveliu, expert în sănătate publică, este de acord că la Unifarm nu există frigidere care să păstreze vaccinul la sub minus 50 de grade. De asemenea, el a subliniat că România nu are nici capacitate de transport specializat, care ar putea fi asigurat de firmele private, în condiţiile organizării de licitaţii.
 
Mai departe pe „lanţul de frig”, la Direcţiile de Sănătate Publică judeţene ar fi nevoie de altă infrastructură foarte puternică capabilă să stocheze şi să transporte serul mai apoi la medicii de familie. Traseul ar fi similar vaccinului antigripal, să spunem, dar condiţiile ar putea fi cu totul altele.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Iobag Nerfos
23.09.2020, 22:32:56

Care vaccin? De 17 ani nu au reusit sa creeze un vaccin pentru SARS-Covid-1 si acum apare in cateva luni un vaccin pentru Cov-19? Si apropo de Covid1, a mai auzit cineva de el de 17 ani? De atunci au inceput experientele. Se pare ca au evoluat. Cercetarile in controlul populatiei, nu virusul

-6 (10 voturi)
Utilizator Adevărul
24.09.2020, 10:27:36

Comentariu considerat abuziv.

Andreas TSA
23.09.2020, 23:17:20

Romania nu a fost niciodata pregatita nici macar pentru amarata aia de prima ninsoare. Si oricum la Unifarm sunt ocupati sa faca si ei un banut. Arafat stie!? ;) Romania ❤️

-2 (6 voturi)
Sorin Paveliu
24.09.2020, 03:07:23

Un redactor are un numar limitat de cuvinte pentru o citare si de aceea completez opinia mea, mult mai pe larg exprimata: "Chiar daca Unifarm ar avea conditii de stocare pentru un produs care necesita depozitare temporara la -50 de grade Celsius, nu sunt indeplinite conditiile de buna practica in distributie, deoarece este vorba de capacitatea de a stoca milioane de doze, de nevoia de a putea asigura transportul in aceleasi conditii si nu avem cu ce, de nevoia de a avea la capatul drumului - de ex. in fiecare DSP aceleasi conditii, de capacitatea de a asigura transportul la 10000 de medici de familie si in final ca si acestia sa aiba capacitatea de a stoca pentru citeva zile un astfel de produs. Precizez ca este vorba de camere frigorifice sau frigidere speciale, nu ca cele din bucatarie. Este suficient ca lantul sa fie rupt in oricare din etapele distributiei pentru a face o vaccinare cu apa chioara. Mai mult, chiar daca exista distribuitori privati care dispun de astfel de facicilati de depozitare si transport, lucrurile ramin la fel de complicate, la nivelul destinatiei (DSP, cabinete etc). Teoretic mai exista posibilitatea de a utiliza zapada carbonica insa costurile ar deveni caraghios de prohibitive. Toate cele de mai sus insa sunt doar o ipoteza! Nu stim daca se va obtine un vaccin si mai ales ce fel de vaccin, fiecare din cei 180 de producatori alegind diferite solutii tehnice, fara ca sa fie cert daca aceste solutii vor necesita astfel de conditii de depozitare si transport. In aceste conditii, nici nu ai cum sa te pregatesti in avans! Orice comparatie cu vaccinul antigripal este inutila si speculativa deocamdata. A acuza Guvernul Orban sa pe ministrul Tataru de absenta unei strategii in aceste conditii este cel putin exagerata. Chiar daca in cele din urma va fi aprobat un vaccin, din acel moment pina cind se va fi produs pe scara larga va trece suficient timp pentru a incerca sa gasesti solutiile adecvate. Asa este cum a-i reprsa cuiva ca nu face ordine intrun beci intunecat fara a avea macar o luminare la dispozitie!

+2 (2 voturi)
Tomescu Tom
24.09.2020, 07:05:23

Stau și eu și mă întreb ....ca gânditorul ... Dacă virusul se transmite atât de ușor ...de ce antivirusul se transmite atât de greu ? Fiindcă primul e gratuit .. iar al doilea este pe bani ..?? . De ce nu se poate distribui antivirusul prin pulverizare aeriană .. ? Când e vorba de infectare ...cică rezistă virusul în aer și pe suprafețe , de te plictisești ...... Din cauza asta a și apărut industria a Covid-ului .. . Dar când e vorba de antivirus ...vai îți trebuie friguri cosmice și controlul absolut asupra fiecărei doze ce trebuie VÂNDUTĂ ...

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările