Societate

articolul anterior articolul urmator

Ce este ideologia Queer, promovată sub egida ICR şi a Guvernului României

31
13 Jun 2019 13:04:52
Cătălin Sturza

Dacă tot girează ICR-ul şi Guvernul României manifestări pigmentate de ideologia Queer; ba chiar dau foarte probabil bani bugetari pentru a promova aşa ceva, la Bucureşti – să ne amintim puţin ce înseamnă Queer.

Nu e aşa că prea puţini dintre dumneavoastră ştiu că identitatea şi filosofia Queer, dominantă, astăzi, în corul LGBTQ (Q-ul din final, apropo, vine de la Queer), este mult mai mult decât o simplă, banală şi „burgheză” revendicare a „egalităţii în drepturi”?

Într-adevăr, identitatea Queer duce atât de departe mânia faţă de orice dat al firii şi de idee de „normalitate”, încât unii clasici ai curentului predică inclusiv ura pentru constructul de „copil”. Dintr-un articol de pe portalul „Critical theory” aflăm mai multe detalii despre Queer: Queer înseamnă ştergerea, dizolvarea constructelor „femeie", „bărbat" şi „normal", dar chiar şi depăşirea identităţii de gay. Cum aşa, veţi spune? Pentru că filosofia Queer înseamnă forţarea oricăror limite, destabilizarea tuturor normelor sexuale (până la ce limită, ne întrebăm? există vreo limită?). Queer înseamnă să refuzi până şi limitarea prin normare a identităţii gay, adică limitarea la acele „drepturi gay” obţinute şi codificate în prezent – parteneriat, căsătorie, adopţie. Pentru că filosofia Queer înseamnă mult mai mult – e adevărata revoluţionare a comportamentelor şi relaţiilor sexuale.

Iată, de pildă, ce regăsim într-o carte fundamentală a curentului, „No Future” („Nici un viitor”): a fi Queer înseamnă să urăşti copilăria – sau, în termenii autorului, să urăşti constructul „copil”. Aşadar, nu doar genul este un construct, ci şi copilăria. În cuvintele lui Lee Edelman, „queerness, for contemporary culture at large as for Philadelphia in particular, is understood as bringing children and childhood to an end”; în traducere: fenomenul queer, pentru cultura contemporană în general şi pentru Philadelphia în particular, este înţeles drept a aduce un sfârşit pentru copii şi pentru copilărie. Link către o descriere a cărţii pe Amazon.

Şi, mai mult:

Într-o revistă academică un autor atacă problema abandonării NAMBLA (organizaţie pedofilă scoasă între timp în afara legii) de către ILGA sub spectrul „dispariţiei idealurilor eliberării gay”. Într-o altă revistă academică, un alt autor documentează maniera în care principala organizaţie gay din Danemarca, Cultural and Recreational Center (COC), a integrat in scopurile sale pedofilia, obţinând chiar o stopare a opresiunii pedofililor, în mare parte tocmai din cauza eforturilor COC. Autorul spera că, procedând astfel, COC să lărgească ideea de identitate gay. Toate aceste citate sunt preluate din reviste validate, din motive care ne scapă, din lumea academică apuseană. Ele nu sunt simple opinii ale unor activişti LGBTQ mai radicali, sunt idei dominante în curentele şi grupările activiste pro-gay.

Lucrul este recunoscut deschis, de altfel, în Stanford Encyclopedia of Philosophy, unde întâlnim această observaţie: „Teoreticienii Queer susţin de obicei că unul dintre avantajele termenului «Queer» este acela că el include în mod implicit transsexuali, sado-masochişti, şi alte tipuri de sexualitate marginalizată. Cât de departe merge această incluziune? Este sexul transgenerational (e.g., pedofilia) permis? Există orice fel de limite în cee ace priveşte formele acceptabile de sado-masochism sau de fetişism? În timp ce unii teoreticieni queer nu acceptă, în mod explicit, pedofilia, este o întrebare deschisă dacă teoria deţine sau nu resursele pentru a sprijini o astfel de distincţie.”

Aşadar, în limbajul şi în filosofia Queer este subminată orice distincţie între normal şi anormal. Deoarece este atacată chiar esenţializarea si naturalizarea comportamentului uman/sexual. Şi, dacă o porneşti pe această pantă, nu mai ai cum sa stabileşti graniţe si distincţii decât în mod artificial şi pe termen scurt. Astfel, odată deschis frontul contestării naturii umane şi a normelor derivate aplicate asupra relaţiilor sexuale, limitele re-puse vor fi întotdeauna artificiale, construite, fluide, aşadar vor fi, în fapt, limite ideologice şi politice. Ceea ce e chiar mai nociv decât ipotetica legalizare a pedofiliei, deoarece elimină definitiv orice fel de reper comun cu privire la ce este şi ce nu este permis.

Găsiţi aici un link către evenimentul Bucharest Pride 2019, cu teme precum „Expoziţie Patrimoniu Queer franco-român” sau „Hartă virtuală Interactivă Bucureşti Queer” sau proiecţii de filme Queer, sub egida ICR şi a Guvernului României. Un al doilea link către un text mai amplu, de anul trecut, de pe acest blog, despre ideologia/filosofia Queer.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Schmidt Keith
13.06.2019, 13:21:02

Interesant ca abia a aparut articolul si deja avea un vot dat pe minus

0 (2 voturi)
Sorin Ionascu
13.06.2019, 13:27:07

Nu contest ca exista multi ciudati pe lumea asta. In fond, sexualitatea umana e un fenomen extrem de complex, in care se intrepatrund foarte multe fenomene si unde practic nu prea exista granite si delimitari - ele sunt puse destul de arbitrar, in functie de nivelul de perceptie si de intelegere al indivizilor si societatii, uneori sunt desfiintate sau mutate, pe masura ce omul si societatea evolueaza. De asemenea, e greu de spus unde incepe si unde se termina fenomenul sexualitatii, pentru ca include nu doar actul fizic al sexului ci si reflexia psihica, mentala, a acestuia, iar aici lucrurile sunt extrem de diverse. In mare, termenul "queer" (el insusi inseamna "ciudat", "straniu") include cam tot ce nu este definit in sexualitatea standard (straight, gay/lesbi, trans) si se intrica desori cu aceasta. Pornind de la aceste lucruri putem intelege ca gusturil umane pot fi extrem de diferite, dar de aici pana la a umple o pagina cu aberatii despre o "ideologie" a fenomenului si, mai mult, cum ca ar fi cumva sprijinita si promovata de stat si de institutiile lui e o cale lunga. Se pare ca autorul, intr-o mare criza existentiala si ca sa-si justifice simbria, mai geseste o portita pentru a-si construi binecunoscutele sofisme si exagerari.

+4 (8 voturi)
Nicolas Sereth
13.06.2019, 14:37:11

Ionascule, tu traiesti intr-o realitate paralela.Toate gogomaniile pe care le-ai insirat denota ca tu nu poti vedea padurea de copaci si ca ai fi in stare sa despici in 14 si un neutron. Mai citeste si presa straina, si o sa vezi ca astea sunt politici de stat, care se introduc treptat, pentru ca lumea sa se obisnuiasca. Se vorbeste de ani de zile despre restrictionarea limbajului in ceea ce-i priveste pe lgbt-isti. Ar fi bine sa te uiti intai la scandalurile cu Jordan Peterson.

-1 (5 voturi)
Ggggg Hhhhh
13.06.2019, 13:44:41

Din partea mea,sa-si adauge tot alfabetul la denumire,n-are importanța atâta timp cât majoritatea oamenilor rămân normali.

+3 (3 voturi)
Nicolas Sereth
13.06.2019, 14:20:48

Acesti lgbt-isti au ca obiectiv, dupa cat se vede, pulverizarea tuturor conceptelor si ideilor ce stau la baza civilizatiei. Niste mici monstruleti.

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (31)