Ce joburi dispar în viitor şi cum ne vor ajuta roboţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Experţii spun că până în 2022, 42% din totalul sarcinilor actuale vor fi realizate de roboţi
Experţii spun că până în 2022, 42% din totalul sarcinilor actuale vor fi realizate de roboţi

Ce vrei să te faci când o să ajungi mare? Este întrebarea care li se pune cel mai des copiilor. Indiferent de răspuns, e greu de anticipat ce le rezervă viitorul micuţilor noştri pentru că atunci când vor ajunge la maturitate, mulţi ar putea să facă meserii care, deocamdată, nu au fost inventate.

În câţiva ani multe dintre meseriile actuale vor dispărea, locul lor fiind luat de altele, iar oamenii vor avea colegi roboţi. Cercetătorii au întocmit şi un top al meseriilor care vor dispărea inevitabil în următorii 20-30 de ani: şofer, funcţionar bancar, agricultor, chelner sau ospătar.

Specialiştii Forumului Economic Mondial care au făcut aceste previziuni spun că revoluţia digitală va schimba piaţa forţei de muncă în viitorul apropiat şi că tranziţia a început deja. Astfel, aceştia anticipează că 65% dintre meseriile viitorului vor fi diferite de cele de azi.

Munca de la distanţă va câştiga teren

Studiul Forumului Economic Mondial mai arată că şi felul în care muncesc oamenii va suferi schimbări importante. Astfel, munca de la distanţă va fi din ce în ce mai folosită, în defavoarea tradiţionalelor locuri de muncă cu normă completă. În plus, se va apela din ce în ce mai frecvent la freelanceri şi lucrători temporari, specializaţi în realizarea punctuală a anumitor sarcini.

De asemenea, mulţi angajaţi vor fi nevoiţi să înveţe şi să se respecializeze pentru a evolua şi a se adapta noilor condiţii din piaţa muncii.

De partea cealaltă, pentru a rămâne competitive, companiile vor fi nevoite să investească nu doar în automatizare, ci şi în formarea propriilor angajaţi.

Roboţii vor crea mai multe job-uri decât vor distruge

Forumul Economic Mondial anticipează că avansul în domeniul roboticii şi al inteligenţei artificiale va creşte semnificativ nivelul de automatizare pe parcursul următorilor ani. Până în 2022, 42% din totalul sarcinilor actuale vor fi realizate de roboţi. În prezent, acest procent este de 29%.

Potrivit analizei, din cauza roboţilor, în următorii patru ani vor dispărea 75 de milioane de locuri de muncă. Însă tot aceştia vor genera 133 de milioane de noi joburi.

Specialiştii ne liniştesc şi spun că schimbările nu vor fi totuşi atât de dramatice, modificările cele mai importante fiind la nivelul instrumentelor de lucru. „Schimbările cele mai semnificative nu se referă la angajaţii de rând, revoluţia digitală îi priveşte mai ales pe cei care fac regulile, iar angajaţii de rând vor continua să-şi facă treaba, chiar dacă vor fi anumite schimbări. Lumea se va împărţi în două: cei din spatele ecranului calculatoarelor, care fac regulile sau programele, şi cei din faţa ecranelor, care apasă pe butoane. Aceştia din urmă sunt 99%. Instrumentele de lucru sunt cele care se schimbă”, este de părere George Butunoiu, specialist în resurse umane.

Ce meserii nu vor dispărea

Există câteva domenii care vor oferi joburi sigure în următorii ani, indiferent de modul în care se va evolua piaţa muncii.

Sănătatea este unul dintre acestea. Astfel, din cauza îmbătrânirii populaţiei, va fi mereu o cerere mare de medici, asistente medicale, terapeuţi şi farmacişti. Cei interesaţi de un job în domeniul sănătăţii, trebuie să ştie să relaţioneze cu oamenii şi să aibă cunoştinţe de chimie, biologie sau matematică.

Domeniul tehnologiei oferă, de asemenea, joburi sigure. Pe măsură ce tehnologia se dezvoltă, profesioniştii în IT, precum programatorii, specialiştii în securitate cibernetică, administratorii de infrastructură IT vor fi din ce în ce mai solicitaţi.

Alt domeniu sigur este cel al energiilor alternative, care creează deja mii de locuri de muncă, precum mecanici, specialişti în ştiinţă, ingineri, specialişti în vânzări şi marketing. În plus, şi universităţile au început să vadă potenţialul acestui domeniu şi impactul pe care îl are pentru economie şi mediu şi dezvoltă programe de studiu ca să pregătească specialişti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite