Ce mai găsim pe rafturile magazinelor: sosul care conţine soluţie de dezgheţat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sosurile din comerţ sunt pline de aditivi alimentari. În plus, consumate în exces, favorizează, între altele, apariţia obezităţii şi a bolilor cardiovasculare. Aşa arată cel mai recent studiu făcut de Asociaţia Pro Consumatori (APC), care a analizat etichetele a 155 de produse tip sos, inclusiv maioneză, ketchup, sos de soia sau diverse sosuri de usturoi care se găsesc la raft.

În urma analizei, specialiştii au descoperit faptul că sosurile folosite în fast-food-uri sunt soluţii chimice, că sosul de usturoi conţine, pe lângă usturoi deshidratat, şapte substanţe chimice, în timp ce anumite tipuri de sos de maioneză conţin chiar şi 11 aditivi alimentari. „În sosul Taco Salsa se găseşte soluţie de dezgheţat şosele”, atrage atenţia studiul Asociaţiei Pro Consumatori. 

„Sosurile realizate după reţete tradiţionale au foarte puţine ingrediente în comun cu sosurile realizate în sistem industrial. Sosurile din comerţ, în marea lor majoritate, sunt realizate din apă, cantităţi infime de ingrediente naturale, uleiuri vegetale, extracte vegetale, proteine vegetale şi animale, amidonuri, acid citric, conservanţi şi coloranţi. Aromele artificiale nu sunt altceva decât un amestec de substanţe chimice folosite pentru a imprima produsului respectiv aroma ingredientului principal”, atrage atenţia conferenţiarul Costel Stanciu, preşedintele APC. 

Sosurile din comerţ, nereocomandate gravidelor şi copiilor

Potrivit acestuia, sosurile de maioneză sau ketchupurile din comerţ nu sunt recomandate copiilor, femeilor şi persoanelor cu probleme grave de sănătate.

„Este foarte uşor, ca şi consumator, să cazi în capcana gustului oferit pe tavă de către comercianţii care abuzează la propriu de slăbiciunea ta pentru trioul nociv <<zahăr-sare-oţet>>, dar atât timp cât acţionezi precum un consumator informat, atunci boicotul tău va reuşi în cele din urmă să îndepărteze de pe rafturi aceste sosuri ambalate, sperând ca în cele din urmă să văd rafturile magazinelor pline cu acele alimente care sunt şi cele mai eficiente medicamente”, a declarat şi nutriţionistul Dumitru Bălan. 

Specialistul susţine că excesul de grăsimi saturate poate duce, în timp, la blocarea arterelor, constituind în acelaşi timp, un factor de risc pentru creşterea incidenţei afecţiunilor cardiovasculare, prima cauză a decesului la nivel mondial. „Dependenţa de produsele care conţin aceşti aditivi poate merge până la alcătuirea unei diete care cuprinde numai astfel de alimente, declanşând o cascadă de efecte, deseori fără şanse de redresare”, completează şi profesorul Ion Chileru, din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti.

Albastrul briliant, printre aditivii din sosurile de la raft

Printre aditivii identificaţi de APC pe etichetele produselor analizate se află E 102 - tartrazina, un colorant sintetic, interzis în SUA, Norvegia şi Austria, fiind considerat răspunzător de agravarea astmului.

De asemenea, E 133 - albastru briliant - este un alt aditiv alimentar folosit în aceste sosuri, care poate provoca alergii la persoanele care suferă de astm moderat. Şi acidul sorbic (E 200) se găseşte într-o parte din produse, e un aditiv care irită pielea, ochii şi mucoasele. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite