Societate

articolul anterior articolul urmator

Ce este şi cum se manifestă „Happy hypoxia“, noul simptom prin intermediul căruia COVID-19 îşi păcăleşte victimele

7
30 Nov 2020 15:45:37
Autor: Cristina Morozan
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Managerul Spitalului „Marius Nasta“, Beatrice Mahler, atrage atenţia asupra hypoxiei silenţioase, o formă extrem de vicleană pe care o îmbracă insuficienţa respiratorie, precum şi asupra unei adaptări extrem de ciudate a unor valori glicemice mari sau foarte mici la unii pacienţi cu COVID, pe care le numeşte „paradoxuri ale acestei boli scoase din tipar”.

Cunoscut şi sub denumirea de „Happy hypoxia“, acest simptom este tot mai des întâlnit în rândul bolnavilor de COVID-19. El se manifestă printr-o stare de euforie a pacienţilor, în ciuda faptului că aceştia au o saturaţie foarte scăzută a oxigenului, chiar şi de până la 65%.

"Avem zilnic pacienţi care vin cu acest fenomen de hypoxie silenţioasă, care este o formă extrem de vicleană pe care o îmbracă insuficienţa respiratorie la pacienţii cu coronavirus şi pe care ei nu o percep. Sistemul organismului de alarmă, atunci când concentraţia de oxigen scade, nu transmite semnale către creier, şi nici cu privire la gravitatea situaţiei în care se află organismul. Participă la această stare şi scăderea nivelului de dioxid de carbon, care poate crea o stare de euforie. Cu siguranţă sunt afectări multiple pe care Covid-19 le poate avea asupra organismului, de a masca o parte din simptomele severe.” a explicat medicul Beatrice Mahler la Digi24.

Medicul mai atrage atenţia şi asupra adaptării „ciudate” a valorilor glicemice:

„Mai remarcăm şi o adaptare extrem de ciudată a unor valori glicemice mari sau foarte mici. Sunt pacienţi care tolerează foarte bine glicemii de 30, ceea ce nu vedeam înainte. La o glicemie de 50 pacientul intra în comă. Sau sunt pacienţi cu insuficienţă respiratorie, dar cu glicemii de aproape 1.000, conştienţi şi prezenţi. Sunt paradoxuri ale acestei boli scoase din tipar", a explicat Mahler, potrivit sursei citate. 
 
De altfel, Grupul de Comunicare Strategică a publicat luni noile date oficiale legate de epidemia de COVID-19. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost depistate 3.826 cazuri noi şi s-au înregistrat 138 decese. 1.251de persoane se află internate la ATI şi doar 9.785 de teste au fost efectuate în ultimele 24 de ore

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Edmond Wolf
30.11.2020, 16:17:15

Tocmai datorită paradoxurilor acestei boli scoase din tipar sunt atât de eficiente vaccinurile astea scoase la foc automat în câteva luni, vaccinuri care, chipurile, vor fi voluntare. Nici nu se știe până astăzi ce-i cu această boală „paradoxală” dar s-au fabricat vaccinuri„100% eficiente”, anunță Moderna. Oare cum de???

-9 (19 voturi)
s Geo
30.11.2020, 17:22:46

ncercam sa merg pe firul logicii comentariului tau, dar m-ai pierdut pe drum Q^Q

+1 (5 voturi)
A.S.
30.11.2020, 16:52:46

OK, de acord ca exista "happy hipoxia" dar simptomul nu-i deloc nou...

-2 (12 voturi)
SooperMan
30.11.2020, 16:57:32

Gata, ati exagerat destul in martie-aprilie. Nu mai functioneaza articolele alarmiste de multa vreme.

0 (4 voturi)
ion carutasul
30.11.2020, 17:44:47

Cucoana cu HIPOXIA ar trebui sa ne spuna cam ce medicaie aplica M.Nasta de apar modificarile alea de respiratie ,diabet etc .O rugam sa mai citesca si cate ceva despre finalitatea unei gripe obisnuite ,pneumonie solutionata sau nu pe fondul celulelor T.

-5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările