Ce pericole te pândesc la cumpărăturile de Sărbători şi cum le poţi evita

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Speciliştii precizează că imediat după cumpărături trebuie să duceţi prodesele acasă FOTO Adevărul
Speciliştii precizează că imediat după cumpărături trebuie să duceţi prodesele acasă FOTO Adevărul

În perioada sărbătorilor, românii iau cu asalt magazinele din ţară pentru a face cumpărăturile necesare pentru mesele festive. Astfel, specialiştii au emis o listă privind lucrurile la care trebuie să fim atenţi în momentul în care facem cumpărăm alimentele, dar şi privind modul în care acestea trebuie depozitate.

InfoCons - Organizaţia pentru Protecţia Consumatorilor a emis o listă de care fiecare persoana trebuie să ţină cont în momentul în care face cumpărături fie de la hypermarketuri, fie de la magazinele mici. 

Astfel, o atenţie deosebită trebuie acordată etichetelor produselor preambalate care trebuie să respecte următoarele cerinţe: eticheta trebuie să fie în limba română, termenul de valabilitate trebuie să fie vizibil, iar ingredientele sunt trecute în ordine descrescătoare cantităţilor folosite în componenţa produsului.

De asemenea, trebuie acordată atenţie şi modului în care sunt depozitate sau păstrate alimentele şi întotdeauna se cere bonul fiscal pentru că aşa vă puteţi asigura de calitatea produsului, iar astfel puteţi avea o dovadă în cazul în care doriţi să faceţi o reclamaţie.

Trebuie să se poată distinge data limită a consumului, trecută pe produsele refrigerate cu menţiunea „A se consuma înainte de...” şi data limită pentru utilizarea optimă, exprimată cu menţiunea „A se consuma de preferinţă înainte de...” pentru alte tipuri de produse, gen biscuiţi, paste, conserve, produse congelate, băuturi etc. 

În cazul în care data limită este depăşită, produsul devine impropriu consumului. În momentul în care data limită pentru utilizarea optimă este depăşită, produsul poate fi consumat fără riscuri, însă o parte din calităţile lui nutriţionale şi organoleptice s-a pierdut.

Temperatura la care trebuie conservat produsul trebuie respectată, astfel că trebuie să citiţi cu atenţie informaţiile de pe ambalaj cu privire la acest lucru. În cazul în care aceasta este mai scăzută sau egală cu 4 grade Celsius, produsul trebuie plasat în partea mai rece a frigiderului.

Condiţiile de folosinţă sau utilizare trebuie citite cu atenţie.

Specialiştii precizează şi cum trebuie ordonate cumpărături. Astfel, mai întâi produsele non-alimentare, apoi produsele de băcănie, conserve, băuturi. După aceea, produsele congelate şi îngheţate trebuie puse imediat în plase izotermice. În lipsă, trebuie grupate toate produsele de acest tip într-o plasă sau o cutie.

În final, produsele refrigerate (carne, pui, anumite mezeluri, produsele din lapte, alte produse proaspete), care trebuie, de asemenea, depozitate într-o plasă izotermica.

Aceştia îi sfătuiesc pe cumpărători să meargă mai întâi acasă deoarece întreruperea lanţului frigului poate provoca boli, ca cea cauzată de listeria monocytogenes, maladie rară, dar gravă, în special pentru persoanele cu sistemul imunitar scăzut, cum sunt femeile însărcinate, cele care alăptează, persoanele în vârstă sau cele sensibile etc.

Sfaturi privind aranjarea produselor în frigider

„Frigiderul este un factor important în lanţul frigului. Consumatorul trebuie să aibă un termometru care să permită reperarea zonei reci. Aceasta trebuie să fie la 4 grade Celsius maximum. Dacă nu se întâmplă acest lucru trebuie să reglăm termostatul. În zona rece este recomandat să plasezi produsele foarte perisabile. Într-un frigider temperatura este rar uniformă. Zona cea mai rece este situată în partea de sus a frigiderului, însă fiecare model are particularităţile sale”, potrivit unui comunicat emis de Infocons.

În partea în care temperatura este între 4 şi 6 grade Celsius, se pot plasa: 

  • produsele preparate în casă
  • legumele şi fructele crude
  • carnea şi peştele gătite
  • iaurturi şi brânzeturi.

În partea cea mai rece, unde temperatura este între 0 şi 4 grade Celsius, se plasează:

  • carnea
  • mezelurile gătite şi de gătit
  • produsele din pui
  • cremele
  • deserturile pe bază de lapte
  • produsele în curs de decongelare
  • brânzeturile reci
  • laptele crud
  • sucurile de fructe
  • salatele ambalate
  • mâncărurile gătite (sortimentele cu sosuri, patiseria).

În compartimentul pentru legume trebuie depozitate legume şi fructe spălate şi proaspete. Pe uşă pot fi ţinute ouăle, untul, laptele, sucurile de fructe bine închise.

Alimentele crude şi alimentele gătite trebuie ambalate separat, folosind hârtie de aluminiu sau folie alimentară. Trebuie să scoateţi ambalajul din plastic sau din carton doar dacă indicaţiile necesare, precum data de expirare, temperatura sau modul de folosire figurează pe ambalajul care se află în contact cu produsul.

„Nu lăsa prea mult timp produsele refrigerate în afara frigiderului. Aşază pe rafturi puţin mai în faţă produsele ale căror date limită pentru consum sunt mai apropiate. Plasează alimentele desfăcute în ambalaje ermetice şi consumă-le cât mai repede cu putinţă. Spală-te pe mâini înainte de a atinge alimentele, între fiecare manipulare a produselor şi înainte de momentul mesei. Spală o dată sau de două ori pe lună frigiderul cu detergent şi clăteşte-l cu apă”, sunt sfaturile specialiştilor.

Aceştia atrag atenţia asupra faptului că, indiferent de tipul produsului, din momentul în care ambalajul a fost deschis, data limită de consum se scurtează. Produsul trebuie, prin urmare, consumat cât mai rapid. Cu toate acestea însă, nu trebuie să consumaţi un produs după ce data limită a fost depăşită.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite