Ce face România în timp ce restul lumii se pregăteşte de valul 3 al pandemiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţările din Europa şi din Asia se pregătesc de „Valul 3” al pandemiei de coronavirus, aşteptat să îţi facă simţită prezenţa după sărbătorile de iarnă. Germania şi Olanda au adoptat restricţii severe până în ianuarie, iar Lituania intră în caranntină naţională începând de astăzi, timp de 6 săptămâni. În România, autorităţile sanitare merg pe strategia carantinei zonale acolo unde se impune şi nu au anunţat măsuri noi.

Biostatisticianul Octavian Jurma a avertizat că Valul 3 al pandemiei va lovi înainte ca populaţia generală să fie imunizată anti-COVID. Toate statele au pus la punct o strategie de vaccinare, însă campaniile de imunizare din lumea întreagă se vor afla abia în faza I, cea a vaccinării personalului sanitar şi a celor din grupele de risc în luna ianuarie 2021. 

Octavian Jurma este de părere că Valul 3 ar putea avea consecinţe grave, deoarece vine într-o perioadă în care sistemul sanitar şi populaţia sunt deja afectate de cazurile din Valul 2. 

Cercetător: Toată Europa se pregăteşte pentru Valul 3

„Valul 3 a debutat în Asia şi nu arată bine deloc. Să ne ferească Dumnezeu să ne prindă al treilea val într-un platou la peste 6.000 de cazuri pe zi, cum ne-a prins Valul 2 pe unul la peste 1.000 de cazuri pe zi. (…) Toata Europa se pregăteşte pentru Valul 3 şi închid tot ce pot, ca Valul 2 să fie cât mai jos când (următorul – n.r.) ajunge şi la ei. Numai noi stăm în larg şi ne mirăm ce i-a apucat pe proştii care fug din apă, deşi am depăşit de mult geamandura de 3 la mie”, a scris pe Facebook Octavian Jurma.

Cercetătorul apreciază că, până acum, 15% din populaţia României a trecut prin boală, iar când Valul 3 al pandemiei va ajunge în ţară, 25% din români se vor fi infectat cu virusul SARS-CoV-2.

„Spre exemplu, Coreea de Sud a intrat în stare de urgenţă când a depăşit 1.000 de cazuri pe zi, la o populaţie dublă faţă de România. Noi suntem relaxaţi când Bucureştiul produce singur mai multe cazuri decât toată Coreea de Sud. (…) Taiwan şi România au populaţii similare, dar abordări complet diferite faţă de epidemie. Taiwan a luat măsuri care îi permit să ţină epidmeia sub control pe termen lung, chiar şi în absenţa unui vaccin. Prin urmare, vor evita complet imunizarea de turmă. Romania, în schimb, şi-a lăsat deja 15% din populaţie pradă virusului şi pe când va începe vaccinarea în masă vom ajunge la 25%, chiar dacă rămânem în platoul ăsta post-electoral”, a mai scris Octavian Jurma.

Imagine indisponibilă

Incidenţă de peste 7 la mie în Bucureşti

Potrivit datelor GCS, Capitala se menţine de luni bune pe primul loc în topul zonelor unde s-au întregistrat cele mai multe infectări noi. Ieri, autorităţile au raportat că 1.143 de bucureşteni au fost depistaţi pozitiv, iar Capitala a trecut, astfel, de incidenţă de 7/1.000 de locuitori în ultimele 14 zile.

Dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta” din Bucureşti, spune că din ce în ce mai mulţi pacienţi COVID-19 fac complicaţii chiar şi după ce s-au vindecat, astfel că ajung în secţiile non-COVID.

„Dacă ne uităm la numărul total de cazuri da, suntem în scădere şi acest lucru ar trebui să ne relaxeze şi să ne bucure. Însă, dacă ne uităm la cazurile din terapie intensivă şi la decese şi dacă vă spun că la «Marius Nasta» lucrurile sunt extrem de dificil de manageriat la ATI (…), noi nu putem să ne gândim că urmează o perioadă uşoară, cel puţin pentru pentru spitalele din Bucureşti. Suntem la un număr mare de cazuri, putem externa extrem de puţini pacienţi. Formele din terapie intensivă care ajung să fie videcate necesită transfer la ATI non-COVID, pacienţii fac complicaţii, presiunea începe să fie mare şi pe celelalte secţii, care îi preiau pe aceşti pacienţi post-COVID. Este îngrijorător ce se întâmplă în Capitală”. 

Peste 6.000 de noi infectări la 25.000 de teste

Un număr de 6.171 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 a fost înregistrat în ultimele 24 de ore, bilanţul total al infectărilor ajungând astfel la 565.758. În ultima zi au murit 204 de pacienţi, iar un număr de 1.255 de persoane sunt internate la ATI. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate 25.185 de teste.

la nivel naţional, au fost prelucrate 4.461.315 de teste. Dintre acestea, 25.185 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 15.740 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 9.445 la cerere. Pe teritoriul României, 42.590 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 11.666 de persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 64.751 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată se află 138 de persoane.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite