Ce şanse de supravieţuire au copiii bolnavi de cancer din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 400 de cazuri noi de cancere pediatrice sunt diagnosticate în fiecare an în România  ceea ce se traduce într-o incidenţă anuală de 10 cazuri la suta de mii de copii. Rata medie de supravieţuire la copiii din România diagnosticaţi cu cancer este de 69,1%, cu 10% mai mică decât media Europei de Vest, dar în concordanţă cu media regiunii Europei de Est - 70%.

Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică a prezentat, în premieră, alături de Asociaţia Dăruieşte Aripi, rezultatele studiului cu privire la Supravieţuirea Copiilor cu Cancer din România. Rezultatele reprezintă analiza completă a datelor adunate la nivel naţional privind cazurile de cancer la copii şi tineri diagnosticaţi în perioada 2010-2013, demers posibil ca urmare a înfiinţării Registrului Naţional al Cancerelor la Copil în România, scrie hotnews.ro.

Care sunt rezultatele analizei

Conform acestei analize, situaţia cancerelor onco-pediatrice în România se prezintă în felul următor:

În fiecare an, aproximativ 400 de cazuri noi de cancere pediatrice sunt diagnosticate şi tratate, ceea ce se traduce într-o incidenţă anuală de 10 cazuri la suta de mii de copii.

În perioada 2010-2017 s-au înregistrat 3.708 cazuri. Cea mai mare frecvenţă este la grupa de vârstă 0-4 ani, cele mai puţine cazuri înregistrându-se la adolescenţi (15-19 ani). Categoria este subreprezentată în Registrul Naţional al Cancerelor la Copil în România deoarece un număr important de cazuri nu ajung în reţeaua de Onco-Pediatrie, ci cel mai probabil ajung direct în secţiile pentru adulţi sau sectii neoncologice.

Cele mai frecvente tumori ce afectează copiii sunt leucemiile (31%), urmate fiind de limfoame (16%), tumorile sistemului nervos central (14%) şi de tumori osoase şi ţesuturi moi (7%).

Rata medie de supravieţuire la copiii din România diagnosticaţi cu cancer este de 69,1%, cu 10% mai mică decât media Europei de Vest, dar în concordanţă cu media regiunii Europei de Est - 70% (ţările Europei de Est: Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Lituania, Estonia, Letonia).

"Este prima oară când aflăm care e rata de supravieţuire în cazul cancerelor onco-pediatrice şi avem o analiză completă asupra tipurilor de cancer ce îi afectează pe copii, a grupelor de vârstă cele mai afectate, dar şi a regiunilor în care apar cele mai multe cazuri. O astfel de analiză este un pas esenţial în alinierea la standardele de tratament internaţionale, astfel încât decalajele dintre ratele de supravieţuire a copiilor din România şi a celor din Vest să poată fi micşorate. În final, e un instrument de lucru pentru specialiştii din sănătate, experţi şi autorităţi publice, cu toţii implicaţi în creşterea şanselor de supravieţuire a micuţilor", declară Mihaela Bucurenci, din partea SROHP, coordonatoarea Registrului Naţional de Cancer la Copil.

"În ultimii ani, prin intermediul Asociaţiei Dăruieşte Aripi, m-am străduit să pun umărul la construirea unei noi paradigme cu privire la modul în care tratăm copiii în spitale. Am început cu reconstrucţia şi dotarea unor secţii în cadrul spitalelor publice însă, pe parcursul timpului, mi-a fost clar că este necesară rezolvarea problemelor sistemice, de proces. Registrul Naţional al Cancerelor la Copil este una dintre măsurile de acest fel: este pentru prima oară când ştim exact câţi copii trăiesc cu cancer în România, câţi supravieţuiesc, care sunt şansele lor atunci când se tratează în România, comparativ cu alte state din Europa", spune Alina Pătrăhău, fondatoarea Asociaţiei Dăruieşte Aripi.

Rezultatele studiului privind supravieţuirea copiilor cu cancer în România au fost prezentate în deschiderea celei de a 14-a Întâlniri Regionale a Specialiştilor din Onco-Pediatrie din Europa Centrală şi de Sud-Est de către Conf. Dr. Anca Coliţă, Dr. Mihaela Bucurenci (Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică), specialişti din partea European Commision Joint Research Centre-Cancer Information Group (Luciana Neamţiu şi Carmen Martos Jimenez) şi ai Asociaţiei Dăruieşte Aripi (Alina Pătrăhău), partener şi susţinător al proiectului Registrului Naţional al Cancerelor la Copil.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite