Ce se va schimba în spitalele private de la 1 martie şi câţi bani se vor economisi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Spitalele private vor primi în continuare bani de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar finanţarea va fi făcută diferit de la 1 martie, a anunţat, ieri, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

După îndelungi controverse privind decizia de a stopa finanţarea spitalelor private cu bani de la buget, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, s-a răzgândit. „Pentru liniştea tuturor în legătură cu spitalele private, menţionez că acestea vor fi finanţate pentru ambulatoriu de specialitate, pentru spitalizarea de zi şi dacă sunt spitale unice în zonă, adică nu există acolo spitale publice, sau dacă au specialităţi unice în respectiva zonă“, a declarat Nicolăescu, într-o comunicare de presă făcută la Guvern.

Nu mai departe de sâmbăta trecută, ministrul Nicolăescu a anunţat că, de la 1 martie, intenţionează să retragă complet finanţarea spitalelor private din banii sănătăţii. „În contractul-cadru pe 2013, care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private, adică pentru spitalele private care fac internări. Astfel încât toţi banii din fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate să meargă către spitalele publice“, spunea Nicolăescu sâmbăta trecută.

Între timp, ministrul a revenit asupra deciziei iniţiale: spitalele private vor beneficia în continuare de finanţare de la stat, dar nu în acelaşi mod ca spitalele publice.

Naşterile în privat nu vor fi decontate

Potrivit noii declaraţii a ministrului, începând de la 1 martie, serviciile medicale care nu vor mai fi decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) în spitalele private vor fi internările în situaţii care pot fi acoperite şi de spitalele publice din zona respectivă.

Mai precis, o naştere în Bucureşti, de exemplu, nu va beneficia de decontare într-un spital privat. Însă, dacă singura maternitate dintr-o anumită zonă a ţării ar fi una privată, naşterea ar fi acoperită parţial de CNAS, ca şi până acum.

Vor beneficia de decontare, de asemenea, pacienţii care se adresează spitalelor private pentru servicii medicale ce nu pot fi obţinute nicăieri în sistemul public de sănătate, cum sunt intervenţiile chirurgicale asupra fătului, în uter, de exemplu.

În rest, tratamentele, investigaţiile şi restul serviciilor ambulatorii în spitalele private vor fi decontate ca şi până acum.

Dreptul asiguratului de a alege, ştirbit

În ciuda revenirii asupra deciziei iniţiale, o problemă persistă: banul nu urmează pacientul, semnalează Cezar Irimia, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România şi blogger adevarul.ro.

„Asiguraţii ar trebui să aibă dreptul de a alege unde se duc banii lor, indiferent de serviciul medical pe care-l solicită, atâta vreme cât el face parte din pachetul de bază. Pe mine mă interesează ca bolnavii cronic să aibă în continuare acces şi la spitalele private, la fel ca până acum. Spitalele private au fost făcute din nevoie, fiindcă cele publice nu puteau face faţă tuturor bolnavilor şi tuturor situaţiilor“, subliniază Irimia.

„În spitalele private, bolnavii cronic găsesc de multe ori sprijinul de care nu au parte în sistemul public de sănătate“, spune Cezar Irimia, reprezentantul bolnavilor cronic.

Suma economisită este foarte mică

Prin noile măsuri enunţate de ministrul Nicolăescu, suma economisită pentru spitalele publice este de aproximativ 45 de milioane de euro (aproximativ 198 de milioane de lei), potrivit unor surse. Această sumă este foarte mică, ţinând cont că numai Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, din Capitală, a avut în 2012 o finanţare de peste 69 de milioane de lei.

O altă problemă care rămâne în picioare după reevaluarea declaraţiilor iniţiale ale ministrului Sănătăţii este aceea că reglementările care vor intra în vigoare de la 1 martie contravin Directivei Europene 2011/24/EU privind tratamentele transfrontaliere, care trebuie implementată până în luna octombrie a acestui an.

Potrivit acestei directive, fiecare cetăţean european îşi poate alege unitatea sanitară de pe teritoriul UE unde vrea să se trateze. Este vorba despre orice intervenţie şi tratament, care se pot realiza şi în România, care sunt acoperite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, dar asiguratul alege să le facă în străinătate.

Mai exact, românii vor putea beneficia de orice serviciu medical în străinătate cu reducere de la CNAS, dar în spitalele private din ţară va trebui să plătească preţul integral pentru unele dintre ele.

Nicolăescu, primul contract cu privaţii

Primul contract între CNAS şi un spital privat din România a fost semnat în anul 2006, când ministrul Sănătăţii era tot Eugen Nicolăescu. „Până în 2010, tarifele pentru spitalele private erau stabilite cu CNAS prin negociere, pe când spitalele de stat primeau o sumă fixă pe caz rezolvat. Până la urmă, s-a observat că unele spitale private primeau pentru un caz rezolvat cu până la 1.000 de lei mai mult decât un spital de stat“, spune secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite