Ce soluţie a găsit Executivul, după ce trei sferturi din spitalele implicate în activităţi de prelevare şi donare de organe au rămas fără acreditare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

57 din cele 74 de unităţi sanitare care desfăşoară activităţi de donare, prelevare, conservare şi transplant de organe au rămas fără acreditare, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Instituţia a venit şi cu o soluţie, astfel că la propunerea MS, Executivul a aprobat în şedinţa de Guvern de vineri  o Ordonanţă de Urgenţă care prevede acordarea acreditării temporare  pentru cele 57 de unităţi.

Astfel, se creează cadrul legal pentru ca aceste unităţi să îşi desfăşoare activitatea în baza acreditării temporare pentru o perioadă de maxim 6 luni, pânp la obţinerea unei noi acreditări. În acest moment, majoritatea unităţilor sanitare au depus dosarele la Agenţia Naţională de Transplant şi se află în diverse etape de evaluare, în vederea reacreditării.

„Consider absolut necesară reacreditarea periodică a unităţilor care desfaşoară activităţi de donare, prelevare, conservare şi transplant al organelor, ţesuturilor şi celulelor de origine umană, pentru  siguranţa pacienţilor. În acelaşi timp, am considerat necesară  acordarea unei acreditări temporare pentru ca activitatea de transplant să nu aibă de suferit”, a explicat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.

„Întregul proces de evaluare poate dura până la 60 de zile, iar unităţile sanitare au primit informarea din partea Agenţiei Naţionale de Transplant referitoare la înnoirea acreditării. Unele spitale au depus dosarele, altele au fost deja reacreditate, precum centrul din Târgu Mureş. Fac un apel ca unităţile sanitare să grăbească  procedurile necesare reacreditării, astfel încât să fie asigurată buna desfăşurare a activităţilor în aceste unităţi”, a completat oficialul.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite