Ce spun specialiştii despre „otrăvurile“ din pufuleţi. Ce boli pot provoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai mult de jumătate dintre pufuleţii cei mai apreciaţi de pe piaţă nu sunt recomandaţi copiilor. Pe lângă sare în exces, aceştia conţin şi E-uri în proporţii destul de mari, care în timp, provoacă diferite boli sau le agravează pe cele deja existente.

Specialiştii spun că pufuleţii, pe lângă faptul că nu au un aport nutritiv, duc la creşterea riscului de boli cardiovasculare, obezitate şi diabet.

Pufuleţii preferaţi deopotrivă de copii şi adulţi sunt ieftini şi gustoşi, dar extrem de nocivi pentru sănătate. Un studiu al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorului (APC) realizat pe pufuleţi de pe piaţa din România arată cât de periculos este consumul acestora, mai ales pentru copii.

Nutriţioniştii trag şi ei un semnal de alarmă şi spun că oamenii ar trebui să fie atenţi la ce produse cumpără şi să micşoreze considerabil consumul de pufuleţi. 

Concret, studiul APC relevă faptul că peste jumătate din produsele analizate conţin o cantitate mai mare de 5 grame acizi graşi saturaţi, aşa că astfel de produse nu sunt recomandate copiilor. O mare parte din tipurile de pufuleţi analizaţi conţin arome sintetice, sare iodată, potenţiatori de gust şi aromă, precum şi extract de drojdie. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) avertizează deja de câţiva ani că efectele adverse ale acizilor graşi asupra sănătăţii sunt grave şi recomandă reducerea acestora la mai puţin de 1% din aportul zilnic de energie. 

Consumul de acizi graşi creşte riscul de boli de inimă, obezitate, intoleranţă la glucoză şi diabet. Cele mai multe mărci de pufuleţi după conţinutul de acizi graşi saturaţi per 100 grame produs sunt Gusto – Pufuleţi cu înveliş de cacao, conţine 20,4 grame de acizi graşi saturaţi; Gusto – Pufuleţi cu cacao cu zmeură, conţine 20,4 grame de acizi graşi saturaţi; Gusto – Pufuleţi cu surprize, conţine 15 grame acizi graşi saturaţi; Gusto – Pufuleţi cu caşcaval, conţine 14,4 grame acizi graşi saturaţi. 

Sarea, periculoasă pentru copii

Mai departe, pufuleţii conţin între 2 grame de sare şi 3 grame de sare per 100 grame produs, ceea ce este mult, avertizează nutiţioniştii. Conform studiului APC, Kaufland Classic – Snack din porumb cu aromă de ceapă, conţine 3 grame de sare, Star – Pufuleţi săltăreţi, conţine 2,6 grame de sare, Star – Pufuleţi pizza, conţine 2,5 grame sare; Kaufland Classic – Snack din porumb cu aromă de brânză, conţine 2,5 grame de sare; Chio – Pufuleţi cu sare, conţine 2,2 grame de sare, Lotto Classic – Snack din porumb cu gust de brânză, conţine 2 grame de sare iar Gusto – Pufuleţi cu caşcaval, conţin 2 grame de sare. 

„Pufuleţii sunt concepuţi pentru a fi cât mai mult consumaţi. Stimulează consumul pentru că au un gust plăcut. Nivelul ridicat de sare le dă un gust bun, iar consumul de sare cere consum de apă şi apoi, repetarea consumului de pufuleţi. Mai mult, sarea în exces stimulează apetitul şi conduce astfel spre creşterea în greutate, pe lângă creşterea tensiunii arteriale”, atrage atenţia nutriţionistul Constantin Târgovişte. 

Aditivii, „magicienii” gustului

În cele 32 de produse analizate s-au identificat şi 15 tipuri de aditivi alimentari, printre care monoglutamat de sodiu, 5-ribonucleotide disodice, inozinat disodic, mono şi digliceride ale acizilor graşi. Din top 5 mărci de pufuleti, în funcţie de numărul de aditivi alimentari fac parte Star - Pufuleţi cu caşcaval, care conţine 8 aditivi alimentari, Star- Snacks din făină de porumb cu aromă de ardei chili dulce, conţine 5 aditivi alimentari; Gusto – Pufuleţi cu surprize, conţine 4 aditivi alimentari; Star – Pufuleţi pizza, conţine 3 aditivi alimentari; Chio – Snack din porumb cu gust de arahide, respectiv Pufuleţi cu caşcaval, conţin fiecare câte 2 aditivi alimentari. Din păcate, efectele substanţelor chimice conţinute în pufuleţi nu pot fi evaluate pe termen scurt, ci doar în timp. 

„Recomand consumul unei pungi de pufuleţi o dată la două săptămâni, dar în ceea îi priveşte pe copii, este bine să fie şi mai limitat. Este indicat ca oamenii să prefere alimentele cât mai naturale, să fie atenţi la etichete, să nu se lase tentaţi de ambalajele atrăgătoare ci să citească cu atenţie eticheta produsului”, a mai spus Târgovişte. Reprezentanţii de la Protecţia Consumatorilor trag un semnal de alarmă asupra aditivului monoglutamat de sodiu, care are un potential neurotoxic. „Glutamatul (ca şi aspartatul din Aspartam) este un neurotransmiţător, iar bariera sangvină cerebrală, care asigură protecţia creierului de toxine şi neurotransmiţători în exces nu este suficient dezvoltată la copii, Astfel, glutamatul se transformă într-o aşa-numită excitotoxină, care stimulează excesiv neuronii, distrugându-i”, arată APC.  Nu în ultimul rând, 22% din produsele analizate conţin extract de drojdie, care poate provoca alergii şi afecţiuni ale glandelor endocrine.

„Producătorii de alimente nu ţin cont de nevoile organismului uman, ci de profit, în timp ce consumatorii nu au o educaţie privind comportamentul alimentar.”Constantin TârgovişteNutriţionist 

„Pufuleţii constituie una din gustările cele mai apreciate de către copii, dar, din păcate, foarte puţini părinţi cunosc faptul că există sortimente de pufuleţi cu o încărcătură chimică foarte mare, constituită din potenţiatori de gust şi arome, coloranţi, acidifianţi, emulsifianţi şi arome sintetice. Pufuleţii sunt produse hipercalorice, cu un conţinut ridicat de grăsimi saturate şi sare, fapt care nu-i recomandă să facă parte din alimentaţia copiilor, a femeilor însărcinate şi a celor care suferă de boli cardiovasculare, renale şi sindrom metabolic”, arată preşedintele APC, Conf. univ. dr. Costel Stanciu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite