Ce spune ministrul Sănătăţii despre numărul-record de infectări. Tătaru: „Depinde de noi, putem să ajungem şi la un număr mai mare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii Imagine: Inquam Photos
Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii Imagine: Inquam Photos

Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru e de părere că România se va confrunta cu o creştere progresivă, nu exponenţială, a cazurilor de infectare cu noul coronavirus, în contextul în care în ultimele 24 de ore un număr record de români, 555, s-au îmbolnăvit de Covid-19. Şeful MS spune însă că „depinde doar de noi” dacă acest număr de cazuri zilnice va creşte în continuare sau nu.

„După cum bine ştiţi, evaluarea fiecărei zile, fiecărei săptămâni, fiecărei perioade de 14 zile dă şi măsura unei analize care să indice Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă o anumită propunere, o anumită stare de fapt. În funcţie de gravitatea ei, CNSU – convocat sub coordonarea primului ministru – poate declara starea de alertă sau prelungirea ei, iar dacă situaţia este mai gravă se merge pe această propunere şi prezentarea situaţiei preşedintelui Klaus Iohannis care poate decreta, prin decret prezidenţial, starea de urgenţă. În acest moment nu suntem în acest stadiu în care preşedintele să decreteze stare de urgenţă, suntem într-o stare de alertă. Problema se pune dacă evoluţia va indica prelungirea stării de alertă, dacă ne putem permite nişte măsuri de relaxare la 15 iulie sau nu şi dacă odată apărut acest proiect de lege (aprobat în Parlament şi promulgat de preşedinte) putem să să ne revenim şi legal în patologia pe care o avem, medical, să putem accepta internarea, să putem accepta izolarea şi carantinarea”, a spus Nelu Tătaru la Digi 24.

De ce avem infectări mai puţine duminica şi lunea

Întrebat dacă crede că vor fi şi mai multe cazuri de îmbolnăvire, ministrul a răspuns: „Vom avea, vom avea o creştere, dar nu exponenţială, ci o creştere progresivă, alternând de la o zi la alta în funcţie de numărul de cazuri. Aţi putut vedea că, de exemplu, duminica sau lunea avem mai puţine cazuri, având şi mai puţine teste lucrate, fiind şi mai puţine recoltări. Daer nu cred că va fi o creştere exagerată.

În contextul în care epidemiologul Emilian Popovici susţinea că în România ar putea să se înregistreze şi 800 de cazuri pe zi, ministrul a spus că asta „depinde doar de noi”.

„În măsura în care ne încăpăţânăm să nu respectăm regulile de distanţare fizică, sp nu respectăm regulile de igienă, să nu respectăm precauţiile şi procedurile în spaţiile închise, portul măştii în mijloacele de transport în comun, la locul de muncă (…) putem să ajungem şi la un număr mai mare de cazuri pe zi”, a declarat Nelu Tătaru.

Record de înfectări în ultimele 24 de ore

Alte 555 de noi cazuri de îmbolnăvire Covid-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore, bilanţul total al infectărilor ajungând astfel la peste 30.000 de persoane, transmite Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

Până astăzi, 8 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 30.175 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 22.284 au fost externate, dintre care 20.799 de pacienţi vindecaţi şi 1.485 de pacienţi asimptomatici, externaţi la 10 zile după depistare.

Până astăzi, 1.817 persoane diagnosticate cu infecţie cu COVID-19 au decedat.

 În intervalul 07.07.2020 (10:00) – 08.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 18 decese (6 bărbaţi şi 12 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele din Braşov, Dâmboviţa, Galaţi, Bucureşti, Prahova, Sălaj, Suceava şi Vâlcea.

Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 50-59 ani, 6 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 3 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 7 decese la persoane de peste 80 de ani.

Toate decesele sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi.

De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 555 de noi cazuri de îmbolnăvire.

La ATI, în acest moment, sunt internaţi 237 de pacienţi.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 796.484 de teste.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite