Societate

articolul anterior articolul urmator

Ce spune reprezentantul României la OMS despre numărul de infectări în continuă cereştere. Dr. Rafila: „Controlul este în pericol să fie pierdut”

4
17 Oct 2020 15:22:27
Autor: News.ro
Imagine: Adevărul
Imagine: Adevărul

Profesorul Alexandru Rafila consideră că, în ceea ce priveşte criza epidemiologică din România „controlul este în pericol să fie pierdut”, afirmând că, dincolo de creşterea numărului de cazuri, în viaţa reală ne confruntăm cu situaţii foarte dificile, în care multe persoane bolnave nu au acces la un diagnostic la timp, nu au acces la un transfer într-o unitate medicală la timp.

Alexandru Rafila explică numărul mare de decese asociate COVID-19 din România prin faptul că nu există „o uniformitate” în ceea ce priveşte tratarea pacienţilor.
 
„Situaţia nu este ţinută sub control sau, să nu dăm o tentă care ar putea fi considerată politică: controlul este în pericol să fie pierdut. Dincolo de creşterea numărului de cazuri, în viaţa reală ne confruntăm cu situaţii foarte dificile, în care multe persoane  bolnave nu au acces la un diagnostic la timp, nu au acces la un transfer într-o unitate medicală la timp şi lucrurile astea, dacă acum sunt sporadice, pot deveni o regulă”, a declarat Alexandru Rafila într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24.
 
El susţine că atunci când acest lucru se va întâmpla, „atunci oamenii cred că mulţi se vor speria, mulţi se vor revolta şi lucrul ăsta ar trebuie evitat tocmai ca să nu aibă impact politic”.
 

Un cuplu în vârstă a aşteptat ambulanţa 2 zile

 
Rafila a dat exemplul părinţilor unui cunoscut din judeţul Prahova, oameni de peste 80 de ani, cu febră, care au aşteptat două zile să vină ambulanţa şi alte două să primească rezultatele testelor pentru depistarea COVID-19.
 
„Sunt lucruri care sunt serioase, se întâmplă în mai multe locuri din ţară, nu spun că e generalizat, dar ele sunt în mod evident îngrijorătoare şi pot să devină ameninţătoare  de viaţă”, a adăugat Rafila.
 
El spune că situaţiile de „confuzie şi imposibilitate de a acorda asistenţă medicală” pot deveni o regulă. „Nu putem să mizăm doar pe rezistenţa naturală a românilor” a afirmat Alexandru Rafila.
 
Întrebat de ce se moare în România, medicul a replicat: „Opinia mea este că este o lipsă de uniformitate a instituţiilor medicale care acordă asistenţă pacienţilor infectaţi COVID”.
 
Întrebat dacă această afirmaţie presupune că sunt zone în România în care şansele de supravieţuire ale pacienţilor sunt mai mari, Rafila a răspuns: „Exact”.
 
În acest context, Alexandru Rafila susţine că, deşi există un protocol pentru tratarea cazurilor, „niciodată nu o să putem discuta de asigurarea condiţiilor de asistenţă medicală spitalicească” uniformă de la o localitate la alta, dar şi că „există diferenţe notabile şi din punct de vedere al resursei umane disponibile calificate din sistemul sanitar”.
 
El consideră că „fiecare dintre pacienţii infectaşi COVID-19 ar trebui să fie obiectul unei analize după anumiţi indicatori”.
 

Raed Arafat: „Am pierdut lupta cu COVID-19”

 
Secretarul de stat Raed Arafat a afirmat vineri seară că lupta cu COVID-19 a fost pierdută şi că este posibil ca spitalele să fie reorganizate, aşa cum s-a întâmplat în primăvară, la începutul pandemiei.
 
„Lupta cu COVID-19, din păcate am pierdut-o. Mai ales că este presiune şi asupra sistemului medical din mai multe puncte de vedere, nu numai asupra capacităţii, ci şi asupra oamenilor care lucrează în sistem. Vom ajunge la un moment în care pacienţii nu vor mai putea fi transferaţi către spitale desemnate Covid, ci vor rămâne în spitalele în care sunt şi vor fi trataţi în spitalele respecive unde trebuie create circuite la nivelul Terapiei Intensive, la nivelul altor secţii care să permită tratarea altor pacienţi. Şi la acest moment avem pacienţi care se tratează în spitalele care nu sunt desemnate Covid pentru că nu reuşim să transferăm imediat, ci transferăm peste câteva ore sau a doua zi. (...)”, a mai declarat Arafat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Gherghisan Comandor
17.10.2020, 15:36:49

L-ati pierdut in martie aprile cand ati lasat sa intre in tara 1,3 milioane de "muncitori" romani care veneau fix din focarele Covid 19 occidentale. Atunci in Romania aproape ca nu exista Covid. In loc sa trimita jandarmii la punctele de frontiera sa pastreze ordinea si impreuna cu armata sa-i instaleze pe acei cetateni pe fasie in corturi 15 zile acesti jandarmi patrulau prin oras sa verifice declaratii pe propria raspundere si sa dea amenzi fara baza legala. Jandarmii au pierdut o ocazie unica de antrenament. Realizati ca aia 1,3 milioane la vederea jandarmilor sareau automat la scandal si iesea o bataie de mai mare dragul.

+1 (1 vot)
aşa şi aşa
17.10.2020, 19:27:35

Cît ne mai băgaţi pe gît toate prostiile pe care le spune ciumatul ăsta roşu?... Gata, s-a descospirat, şi-a dat "masca" jos, şi-a pierdut şi puţina credibilitate pe care o mai avea (nu că ar fi avut prea multă înainte)... Tot ce rosteşze acest impostor sînt doar cuvinte meşteşugite, rostite la comanda gunoaielor roşii. Papagalul neluţu, la fel, repetă continuu doar aberaţiile pe care gălbenoşii le sugerează. Ciuma roşie = febra galbenă = aceeaşi mizerie... Unica soluţie, Alianţa USR-PLUS !!!

+3 (3 voturi)
bios
17.10.2020, 20:12:39

Licheaua asta de rafila, cum a intrat oficial in psd a si inceput sa descopere probleme. Inainte nu le vedea, desi acestea sunt vechi de luni de zile si se datoreaza si lui, si psd-ului, si slugii Kremlinului numita avocatul poporului, si nemernicilor de la ccr - iar lista poate continua...

bios
17.10.2020, 20:14:02

Si, oricum, rafila este doar un parlit de medic de laborator numit la OMS pe baza de relatii politice, nu vreo somitate medicala.

Modifică Setările