Ce surpriză: iarna ninge! Zăpada ia din nou prin surprindere o ţară întreagă!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşini blocate pe drumul judeţean spre localitatea Mihai Viteazu, în
centrul judeţului Botoşani. FOTO: Elena Isac
Maşini blocate pe drumul judeţean spre localitatea Mihai Viteazu, în centrul judeţului Botoşani. FOTO: Elena Isac

Ca în fiecare an, prima ninsoare a transformat România într-un tablou halucinant: şcoli închise, drumuri blocate sau pe care se circulă cu dificultate, şoferi nervoşi, dar şi autorităţi neputincioase. La toate acestea se adaugă promisiunea unor noi zile de coşmar, cu zăpadă şi temperaturi scăzute.

Zăpada a paralizat din nou România, ca într-o glumă proastă care se repetă an de an. În zona Moldovei, nămeţii de un metru au închis şcolile şi au blocat drumurile, fără să le pese de alegeri sau de explicaţiile autorităţilor. Spre exemplu, în sud-estul judeţului Botoşani, 17 şcoli şi grădiniţe au fost închise ieri. Peste 2.500 de elevi şi preşcolari nu au putut ajunge la cursuri. Măsura a fost luată de conducerea Inspectoratului Şcolar, pentru ca microbuzele cu elevi să nu rămână blocate în nămeţii înalţi de un metru.

De asemenea, peste 40 de autoturisme, printre care şi un microbuz de transport în comun, au rămas înzăpezite luni dimineaţă pe drumul naţional care leagă Botoşani de Săveni. Blocaje au fost şi pe drumul naţional dintre localităţile Stăuceni, Siliştea şi Truşeşti. Peste 15 maşini au stat între nămeţi mai bine de o oră. Pe unele sectoare, stratul de zăpadă a depăşit jumătate de metru, iar utilajele de deszăpezire au fost oprite, întrucât rafalele de vânt de peste 50 de kilometri la oră spulberau zăpada de pe câmp şi o puneau la loc pe carosabil. În plus, două din cele 17 utilaje de la deszăpezire s-au defectat şi nu se ştie cum va fi rezolvată problema deszăpezirii în următoarele zile. Pe cei 600 de kilometri de drumuri judeţene se circulă, în continuare, cu dificultate.

„Pe drumurile naţionale este necesară o suplimentare a utilajelor de deszăpezire. Au 17 maşini din care două s-au defectat la prima zăpadă. Vom cere ajutor de la drumuri judeţene dacă situaţia o va impune“, a spus Costică Macaleţi, prefectul judeţului Botoşani. Totuşi, în unele cazuri autorităţile sunt convinse că zăpada nu a adus mari probleme. „Am făcut faţă situaţiei. Am suplimentat numărul de maşini ca să acoperim toate sectoarele“, a declarat Sorin Clim, director Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri Botoşani, în ciuda faptului că întreg judeţul este îngropat în zăpadă.

Salvarea: s-a oprit ninsoarea!

Iarna care a venit „brusc“ şi în Suceava a cauzat ieri închiderea tuturor şcolilor şi grădiniţelor din judeţ. De sâmbătă seară a nins necontenit până ieri la prânz, astfel încât stratul de zăpadă a ajuns la peste 20 de centimetri, iar în zona de munte chiar şi la peste 35 de centimetri. Oficialii Inspectoratului Şcolar Judeţean au anunţat că astăzi vor rămâne închise şcolile din cinci comune. Autorităţile au făcut faţă cu greu căderilor masive de zăpadă, iar circulaţia prin municipiul Suceava continuă să fie una de coşmar, mai ales pe străzile laterale.

Din cauza viscolului, un drum judeţean care face legătura între Rădăuţi şi Siret, prin Climăuţi, a fost blocat ieri. De asemenea, pe mai multe sectoare de drum naţional traficul a fost restricţionat temporar. „A nins foarte abundent şi s-a intervenit cu greutate pentru înlăturarea zăpezii de pe carosabil. Practic, ceea ce se îndepărta se depunea înapoi în scurt timp. Bine că s-a oprit ninsoarea şi avem răgaz să intervenim pentru îndepărtarea stratului de zăpadă“, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

Şi şefii învăţământului din Iaşi au dat dispoziţie să fie închise mai multe şcoli din judeţ luni dimineaţa. La şcoala din Todireşti, în zona Paşcaniului, copiii de clasele I-IV i-au aşteptat în zadar pe învăţători la primele ore ale zilei de ieri, deoarece cadrele didactice navetiste n-au mai putut ajunge pe drumurile îngropate de viscol sub nămeţi în cursul nopţii. Alte şase şcoli din judeţ au fost închise în ultimul moment din motive similare.

Autostradă închisă

Ninsoarea, viscolul şi apoi gerul au paralizat şi zona Banatului. Acum, majoritatea drumurilor sunt deschise, însă circulaţia se desfăşoară greu, în condiţii de iarnă. Ultimul drum rămas închis a fost autostrada Arad – Timişoara, închisă încă de sâmbătă noaptea, când utilajele trimise pentru deszăpezire nu au putut face faţă situaţiei. Circulaţia pe autostradă a fost redeschisă duminică seara.

Cursurile din învăţământul preuniversitar au fost suspendate ieri, dar reluate azi, cu menţiunea că directorii şcolilor şi grădiniţelor pot hotărî singuri menţinerea suspendării. „Firma care ar fi trebuit să se ocupe de deszăpezire şi de menţinerea circulaţiei nu a reacţionat prompt. Ar fi trebuit să intervină cu 90 de utilaje pe autostradă şi pe drumurile naţionale din judeţ, dar au intervenit doar cu şase utilaje. Vom desface contractul şi vom colabora cu altcineva“, a spus Ioan Ambruş, directorul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR) , filiala Timişoara.
Prahova: adio, curent electric!

Avariile Electrica provocate de ninsorile abundente, vânt şi copaci căzuţi pe Valea Prahovei şi în nordul judeţului ţin închise şi astăzi 11 şcoli şi grădiniţe. Este vorba despre unităţi de învăţământ cu încălzire pe centrale, care nu pot fi pornite din cauza lipsei de electricitate, sau care sunt situate în zone greu accesibile, din localităţile Breaza, Comarnic, Talea, Adunaţi, Secăria, Şotriile, Bătrâni, Valea Doftanei şi Câmpina. De asemenea, peste 34.000 de oameni din zona de deal şi munte au petrecut zilele de duminică şi luni fără electricitate, iar echipele de intervenţii Electrica au estimat că, abia în cursul zilei de marţi, situaţia va reveni la normal în toate localităţile.

Până la închiderea ediţiei, reprezentanţii CNADNR la nivel naţional nu au oferit un punct de vedere. Pe de altă parte, Victor Ponta a cerut ieri CNADNR-ului rezilierea contractelor cu firmele de deszăpezire care nu îşi îndeplinesc obligaţiile.
Statul a alocat 95 de milioane de euro pentru deszăpeziri în această iarnă, după cum reiese din anunţurile referitoare la licitaţiile pentru deszăpezire şi pentru achiziţia de sare antiderapaj. Suma pentru 2012-2013 este cu două milioane de euro mai mare decât pentru iarna precedentă.
 
Oraş învins de zăpadă

Şi la Târgu-Mureş, ninsoarea i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii Salubriserv SA, societatea aflată sub contract cu Primăria pentru serviciile de deszăpezire. Stratul de nea, gros de aproximativ 25 de centimetri, a acoperit întreg oraşul, fără ca vreun utilaj de deszăpezire să intervină la timp. „Este o iarnă mai capricioasă. Le recomand şoferilor să nu folosească maşinile pentru a ajunge la serviciu în zilele cu astfel de ninsori, ci să utilizeze mijloacele de transport în comun, pentru că astfel utilajele de deszăpezire îşi pot face treaba mai bine“, a declarat Aurel Trif, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu-Mureş.

Cod galben de ninsoare şi viscol

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o nouă atenţionare cod galben de ninsori şi viscol, începând cu marţi, ora 12.00, şi până miercuri, ora 12.00, cantităţi mari de zăpadă fiind aşteptate până miercuri la ora 20.00. Vânt puternic şi viscol vor fi înregistrate începând din zona Banatului şi Olteniei, urmând să se manifeste şi în sud-estul ţării şi în Moldova. Joi noapte, în Capitală se vor înregistra minus 20 de grade. (Elena Isac, Alexandru Ramadan, Sandrinio Neagu, Valentin Silaghi, Dan Străuţ, Dana Mihai, Florin Stoican)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite