Societate

articolul anterior articolul urmator

Ce trebuie să facă bătrânii care iau tratamente cronice ca să nu rămână fără medicamente

3
27 Mar 2020 06:25:01
Autor: Simona Chirciu
Persoanele în vârstă sunt vulnerabile la infecţia cu noul coronavirus FOTO Arhivă
Persoanele în vârstă sunt vulnerabile la infecţia cu noul coronavirus FOTO Arhivă

În plină epidemie de COVID-19 în România, cea mai vulnerabilă categorie sunt persoanele vârstnice care au afecţiuni cronice.

Deşi există o întreagă temere privind riscul ca acestea vor muri singure în case, fiindcă nu îşi pot procura tratamentele necesare de la farmacie în contextul izolării dispuse ca măsura obligatorie psihiatrul Gabriel Diaconu spune că aceasta ar fi o falsă problemă. Specialistul arată că există o procedură simplă de urmat în această perioadă.
 
Concret, medicul precizează că încă de pe 16 martie 2020, prin comunicatul dat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), regula este una simplă, pentru toţi acei pacienţi în vârstă care iau tratamente pentru boli cronice, prin reţetă de la medicul lor de familie. Astfel, medicul de familie eliberează o reţetă la cabinet, şi o trimite fie prin e-mail, mesaj, WhatsApp, către pacient. Reţeta este una electronică, iar farmaciile o au deja în sistemul lor.

Apoi, persoanele vârstnice şi bolnave pot trimite pe cineva (rudă sau vecin) la farmacie, dându-le o declaraţie scrisă de mână că acea persoană îi reprezintă („Subsemnatul/a X, identificat/ă prin buletin, seria şi numărul, CNP, îl deleg pe X (numele persoanei care ridică reţeta) să-mi ridice reţeta din farmacie”). În ceea ce priveşte drumurile la farmacie, acestea sunt permise pentru aparţinători, sau alte persoane sub 65 de ani care pot face dovada că merg la farmacie în beneficiul unui bolnav.
 
Nu în ultimul rând, pentru persoanele care sunt dezavantajate social, serviciile sociale, împreună cu Autoritatea Locală, identifică aceste cazuri şi pot prelua reţete pentru a ridica medicamentele din farmacie, a mai precizat doctorul, care a dat asigurări că oamenii nu ar trebui să se panicheze la gândul că vor rămâne fără pastile. Totodată, Diaconu a precizat că procedura nu se aplică persoanelor bolnave care iau tratamente prin Programele Naţionale, acestea fiind distribuite în farmaciile cu regim închis, cărora medicul le recomandă să ia legătura cu pacienţii lor şi să-i ordoneze, încât să nu se creeze cozi.
 
„Nu va muri nimeni în casă pentru că rămâne fără pastile”
Gabriel Diaconu
Medic psihiatru

În ceea ce priveşte persoanele vârstnice cu boli cronice care sunt singure, care au demenţă sau sunt nedeplasabile şi nu au acces la internet, specialistul spune că acestea pot fi luate în evidenţă de Serviciile Publice de Asistenţă Socială (SPAS) sau Direcţiile de Asistenţă Socială (DSA), care primesc notificări despre ele. În acest sens, persoanele care au cunoştinţă de astfel de cazuri pot notifica serviciul de pe raza domiciliului lor.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

foarte atent
27.03.2020, 08:32:21

v-ati organizat pe drek ! ce face ma un nevazator ?! nema telefon, nema medic de familie, nema anuntat DSP !! hai ca sunteti penibili ! auzi la ei, WhatsApp !!

+3 (3 voturi)
Matei Basarab
27.03.2020, 09:44:19

Un nevazator isi face partid sau se inscrie intr-unul. Uite Demos de exemplu.

+1 (1 vot)
dracon
27.03.2020, 12:38:59

Ce conteaza batranii bolnavi cronici,se incoloneaza in ordine si pleaca spre crematoriu ,ca locurile de inmormantare sant scumpe ,asta dupa gandirea unora. Mama mea are 100 de ani, are pensie ,a platit toata viata asigurari de sanatate a platit ptr pensie iar doctorul asa zis de de familie (pe dracu de familie ,nici o treaba cu familia ) nu a trecut sa o vada de vreo cincispezece ani daca nu si mai mult dar banii ptr aceasta ii primeste ! De la institutiile localitatii respective nici vorba sa se intereseze cineva de parca ar avea nu stiu cati cetateni de acesta varsta ( de fapt fiind singura de aceasta varsta ) , eu sant la distanta mare ,norocul este ca platim o femeie sa aiba grija de ea ,acum nici nu putem circula sa-i ducem alimentele de baza , o sa vedem cum o sa rezolvam ,ca romanii sant buni numai cat muncesc si platesc dari !