Ce trebuie să facă clienţii nemulţumiţi că se fumează în localuri, în pofida legii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În ciuda faptului că România dispune de o legislaţie antifumat, aflată în vigoare încă din anul 2016, în multe restaurante şi baruri se fumează în continuare în interior.

Cel puţin la această concluzie au ajuns poliţiştii din Capitală, în urma unei razii de amploare, care s-a lăsat cu amenzi usturătoare pentru patroni. Ba mai mult, doi dintre ei au fost nevoiţi să pună lacăt pe uşa localurilor, după ce li s-a ridicat licenţa de funcţionare. Tocmai faptul că nu se fac suficiente astfel de controale a dus la această situaţie, spune fostul deputat PSD Aurelia Cristea, cea care a iniţiat legislaţia antifumat. 

„E nevoie de consecvenţa autorităţilor în aplicarea sancţiunilor şi a efectuării controalelor. E singura cale prin care putem să ne aşteptăm că această lege va fi respectată. Cuantumul amenzilor eu spun că este apreciabil iar faptul că sancţiunea a fost gândită progresiv nu este un lucru rău”, a explicat Cristea pentru „Adevărul”. 

Problema provine, de fapt, de la lipsa controlului

Fostul deputat a precizat că probleme referitoare la aplicarea legislaţiei antifumat nu au fost semnalate doar în Bucureşti, ci şi în alte oraşe din ţară. De departe, însă, cele mai multe sesizări sunt legate totuşi de faptul că se fumează în interiorul unor instituţii publice. „Ele ar trebui să fie un exemplu dar nu e aşa”, a punctat Aurelia Cristea. 

În ceea ce priveşte barurile şi restaurantele unde fumatul este permis în interior, deşi acest lucru este interzis de lege, Cristea spune că s-a ajuns în situaţia unei concurenţe neloiale. „Problema provine, de fapt, de la lipsa controlului”, apreciază şi medicul Magdalena Ciobanu, coordonatorul programului Stop Fumat din cadrul Ministerului Sănătăţii. 

„În Bucureşti, în localurile din sectorul 3, au înţeles că dacă îşi fac o copertină, ca un fel de cort din folie de plastic, atunci asta se cheamă că e spaţiu deschis. Nu ştiu cine le-a dat această interpretare a legii. Amenzile nu îi afectează din prima, e vorba de o interpretare a patronilor într-un context în care nu sunt controlaţi, însă dacă poliţia intră în ei, vor începe să ia singuri măsuri. La a doua abatere le închide temporar restaurantul sau barul iar la a treia abatere le ridică licenţa. Dar, în afară de aceste lucruri, mai e problema de siguranţă la incendiu, pentru că toate aceste terase încropite sunt din material plastic care arde instantaneu”, atrage atenţia Magda Ciobanu. 

Cetăţenii care sesizează aceste încălcări sunt intimidaţi

Pe de altă parte, Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame, afirmă că cetăţenii nici nu sunt încurajaţi să depună sesizări. Uneori, aceştia sunt chiar intimidaţi de patroni sau de angajaţii barurilor sau restaurantelor în care fumatul e încă permis în interior. 

„Amenzile trebuie comunicate de către poliţie primăriilor pentru ca primăriile să poată să ridice licenţa de funcţionare. În al doilea rând, e o problemă pentru că cetăţenii care sesizează aceste încălcări ale legii sunt obligaţi să rămână în incintă şi să aştepte poliţia pentru a servi ca martori. Iar dacă cetăţenii nu fac asta, pentru că sunt intimidaţi, poliţiştii când vin, procedural, nu au ce să facă”, a conchis Măiţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite