Cea mai lungă eclipsă de lună a secolului va avea loc în noaptea de vineri spre sâmbătă. Când va răsări luna în Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai lungă eclipsă de lună a secolului, care va avea loc în noaptea de vineri spre sâmbătă, va putea fi văzută şi în România, dacă va fi senin. Aşa informează Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, care va fi deschis între orele 21.00 - 03.00.

Concret, potrivit sursei citate, dacă va fi senin, fenomenul va putea fi observat oriunde din România, în afară de primele minute, când Luna încă nu a răsărit. 

Specialiştii susţin că cea mai spectaculoasă parte a eclipsei va fi intrarea ei în umbră şi traversarea ei, fenomene ce pot fi văzute în totalitate în România. 

Intrarea în penumbră, momentul care este considerat începutul eclipsei, se va produce vineri, la ora 20.14, când Luna se va afla sub orizont. Pentru Bucureşti, Luna va răsări la ora 20.37.

Intrarea în umbră a Lunii va începe la 21.24

După răsăritul Lunii, intrarea în umbră a acesteia va începe la 21.24, oră de la care se va putea vedea cum marginea stângă a satelitului va deveni mai puţin strălucitoare decât restul discului. După numai o oră, Luna se va afla în totalitate în umbra Terrei, moment care se produce la ora 22.29.

De atunci, tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care începe totalitatea. Maxima eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se va produce la ora 23.22.

Totalitatea durează 103 minute, eclipsa fiind cea mai lungă din secolul 2000 - 2100, însă la diferenţă mică de eclipsele din 26 iunie 2029 şi 7 iulie 2047, care vor avea totalităţi cu durata de 102 minute.

Când se va încheia eclipsa

La ora 00.13, Luna va începe să iasă din umbră, totalitatea luând sfârşit, iar, la 01.19, satelitul va ieşi complet din umbră, fiind mai deschis la culoare, probabil gălbui în partea din dreapta jos a discului.

Eclipsa se va încheia la ora 02.29, cu ieşirea Lunii din penumbra Pământului. Eclipsa din noaptea de vineri spre sâmbătă este a doua totală din acest an. Totodată, este a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între anii 2017 şi 2019.

Fenomenul va putea fi observat din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia, dar nu va fi vizibil din America de Nord şi de Sud, Japonia şi o parte din Rusia. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite