A fost emisă o informare de ger, valabilă până vineri. Cea mai scăzută temperatură de marţi: minus 26 de grade

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cea mai scăzută temperatură de marţi dimineaţă a fost de -26 de grade
Cea mai scăzută temperatură de marţi dimineaţă a fost de -26 de grade

O informare de ger a fost emisă, marţi, de meteorologi, aceasta fiind valabilă din această seară şi până vineri dimineaţă. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a precizat că minimele vor ajunge şi până la minus 25 de grade în aproape toată ţara. Cea mai scăzută temperatură care s-a înregistrat marţi dimineaţă a fost de minus 26 de grade, pe Vârful Omu.

Potrivit informării emise de ANM, în intervalul marţi, ora 20.00 - vineri, ora 10.00, vremea va fi deosebit de rece, geroasă mai ales în cursul nopţilor şi al dimineţilor în toată ţara

Temperaturile minime vor coborî frecvent sub minus 15 grade, şi vor ajunge până la sub minus 25 grade. 

Maximele diurne vor fi preponderent negative şi se vor încadra, în general, între -10 şi 0 grade.

Specialiştii atrag atenţia că în noaptea de marţi spre miercuri şi în ultima zi a anului 2014 vântul va avea intensificări temporare în sudul Moldovei, jumătatea estică a Munteniei şi Dobrogea, cu rafale de până la 40 - 50 de kilometri pe oră, spulberând zăpada deja depusă.

Marţi dimineaţă la ora 9.00, pe Vârful Omu se înregistrau -26 de grade Celsius, -22 de grade la Băile Herculane, -21 de grade la Ţarcu, potrivit realitatea.net.

Vremea în ultima zi a anului 2014

Miercuri, ultima zi a anului 2014, va fi geroasă în regiunile extracarpatice şi în centru ţării, iar noaptea va fi geroasă în toată ţara. În unele zone din sudul ţării sunt aşteptate ninsori slabe.

Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -15 grade în estul Transilvaniei şi -3 grade în Crişana. În noaptea de Revelion, mercurul din termometre va coborî până la -25.

Şi în Capitală va fi ger, maxima termică va fi în jur de -10 grade, iar noaptea temperatura va scădea  spre -17...-15 grade.  Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în cursul zilei, când şi vântul va sufla mai puternic.

Ce ne recomandă specialiştii

Reprezentanţii Ministerului de Interne au precizat că autorităţile locale vor rămâne mobilizate pentru a putea interveni în situaţiile de urgenţă cauzate de vremea deosebit de rece.

Aceştia recomandă persoanelor bolnave, în mod deosebit celor cardiace, să nu iasă din locuinţe în perioada gerului, decât dacă este absolut necesar, iar atunci să fie foarte bine îmbrăcate. Persoanele în vârstă trebuie să fie foarte atente la încălţămintea folosită pentru a evita alunecarea pe gheaţă şi deci producerea unor fracturi.

De asemenea, aceştia atrag atenţia că băuturile alcoolice dau falsa impresie de căldură, astfel că există riscul ca cei care consumă alcool să fie surprinşi de gerul puternic şi să intre în hipotermie, fără să-şi dea seama.

Persoanele care vor petrece Revelionul în pieţe publice trebuie să se îmbrace gros, mai ales dacă rămân perioade îndelungate afară.

Este recomandat ca cei care au în locuinţe centrale termice să se asigure că acestea funcţionează corect. La fel cei care se încălzesc la sobe, să aibă mare grijă la coşurile de evacuare a fumului.

În această perioadă, poliţiştii şi jandarmii aflaţi în misiuni de patrulare, dar şi serviciile de ambulanţă vor identifica şi conduce oamenii străzii în adăposturile sociale asigurate de către primării.

Şoferii sunt sfătuiţi să adapteze permanent viteza la condiţiile de drum şi să conducă cu o viteză care să nu depăşească 30 de kilometri pe oră, în localităţi, sau 50 de kilometri pe oră în afara lor, când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă. 

Sistemul de iluminare-semnalizare, cât şi cel de climatizare şi dezaburire, trebuie folosite corespunzător pentru a vedea şi a putea fi văzuţi in trafic. 

Nu în ultimul rând, soferii începători sunt sfătuiţi să evite, pe cât posibil, conducerea autovehiculului în condiţii de drum alunecos, pe timp de noapte sau pe distanţe mari, dată fiind experienţa redusă şi riscul implicării în evenimente rutiere nedorite.

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:

2014 ne lasă sub nămeţi, 2015 vine cu ger năprasnic

Românii care au plecat la drum pentru a petrece Revelionul în staţiunile din ţară au avut probleme cu viscolul şi cu zăpada care s-a aşternut pe drumuri, iar la întoarcere vor avea probleme cu poleiul şi gheaţa formată de gerul ce cuprinde în aceste zile toată ţara.

METEO Prognoza pe două săptămâni. Cum va fi vremea de Revelion şi la începutul anului următor

În zilele de 30 şi 31 decembrie, dar şi în prima zi a anului 2015 vremea va fi foarte rece, chiar geroasă în cea mai mare parte a regiunilor, fiind anunţate valori termice chiar şi de -20 de grade. De asemenea, specialiştii au anunţat că după data de 2 ianuarie se va încălzi, însă sunt aşteptate aproape zilnic precipitaţii.

Prognoza meteo pentru următoarele trei luni: valorile termice vor fi apropiate de cele normale, iar cantităţile de precipitaţii vor fi în creştere

În următoarele trei luni regimul termic va fi apropiate de normele climatologice, urmând ca în luna martie să se înregistreze în unele zone 6 grade Celsius. Specialiştii au anunţat că precipitaţiile vor fi în creştere, în lunile ianuarie şi martie, în majoritatea regiunilor. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite