"Ceauşescu, fă-ne un bine, cheamă-i pe aleşi la tine!"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 150 de angajaţi ai uzinelor braşovene Tractorul, Rulmentul şi Nitramonia Făgăraş au pichetat ieri sediul Prefecturii Braşov, scandând la adresa foştilor şi actualilor

Aproximativ 150 de angajaţi ai uzinelor braşovene Tractorul, Rulmentul şi Nitramonia Făgăraş au pichetat ieri sediul Prefecturii Braşov, scandând la adresa foştilor şi actualilor guvernanţi

Sindicaliştii de la Tractorul Braşov, Rulmentul şi Nitramonia Făgăraş au protestat ieri, timp de o oră, în faţa Prefecturii Braşov, faţă de întârzierea privatizării celor trei societăţi şi faţă de neplata salariilor angajaţilor. Muncitorii au ales să-şi strige nemulţumirile în versuri. La sfârşitul pichetului, sindicaliştii i-au înmânat prefectului Braşovului lista cu revendicările lor.

"Iliescu şi cu gaşca/ Au furat toată ţara/ S-a dus lumea la votare/ şi i-a trimis la plimbare/ Las' că vine înc-un vot/ şi-o s-o luaţi şi voi în bot/ Alianţa DA, la anticipate PA!/ Despre voi, istoria,/ Oare-n cărţi ce va nota?/ Două rânduri despre toţi:/ Aţi fost hoţi şi mafioţi!". Acestea sunt doar câteva dintre versurile cu care i-a blagoslovit unul dintre muncitorii făgărăşeni de la Nitramonia pe foştii şi actualii guvernanţi. Înarmat cu o portavoce, acesta a prezentat, în numele tuturor celor prezenţi la pichet, "o baladă" a nemulţumirilor angajaţilor de la cele trei uzine împotriva tuturor guvernărilor şi partidelor politice.

Preşedintele şi premierul, convocaţi de urgenţă

Liderii de sindicat i-au prezentat prefectului Braşovului, Aurelian Danu, o listă cu problemele angajaţilor din cele trei uzine. Pentru a fi siguri că revendicările lor scrise nu se vor prăfui pe masa AVAS, ei au solicitat prezenţa la Braşov a preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Călin Popescu Tăriceanu, într-un termen cât mai scurt.

Principala nemulţumire a anga-jaţilor de la cele trei societăţi o constituie neplata salariilor. Ei cer acţionarului principal, AVAS, să asigure fondul de salarii până când vor fi trimişi în şomaj, ca urmare a lichidării voluntare a societăţilor, iar sumele să fie recuperate, ulterior, din vânzarea de active. De asemenea, sindicaliştii doresc ca muncitorii disponibilizaţi să primească salarii compensatorii, potrivit vechimii în muncă.

Liderul Uniunii Sindicale Tractorul, Gheorghe Apostu, a mai solicitat AVAS ca, în caietul de sarcini pentru vânzarea fluxurilor viabile, să existe clauze privind menţinerea profilului de activitate legat de producţia de tractoare şi angajarea cu prioritate a personalului disponibilizat din uzină. Pe de altă parte, sindicalistul-şef de la Rulmentul, Gabriel Dachim, a somat AVAS să se implice pentru deblocarea aprovizionării cu oţel a societăţii în vederea reluării producţiei până la transferul de proprietate. De asemenea, acesta a cerut stabilirea de urgenţă a fluxurilor viabile şi contactarea investitorilor care au depus scrisori de intenţie, pentru privatizarea societăţii chiar şi în formula adoptată la Oltchim sau Daewoo (conversia datoriilor în acţiuni - n.r.).

Salarii neachitate de mai bine de şase luni

Situaţia este explozivă şi la Nitramonia Făgăraş, unde angajaţii combinatului chimic nu şi-au mai primit salariile de aproape şapte luni. Liderul Lucian Cupu spune că AVAS poate debloca situaţia dacă obţine o derogare temporară de la obligativitatea ca explozivii produşi la Făgăraş să aibă marcajele Comisiei Europene, pentru a putea fi comercializaţi. Cupu spune că, după intrarea României în UE, Nitroexplosives nu a mai putut vinde produsele. La Făgăraş, sindicaliştii au dat în judecată patronatul pentru recuperarea salariilor, iar instanţa le-a permis să pună sechestru pe activele combinatului. "Dacă cei de la AVAS nu grăbesc procesul de privatizare, executăm silit societatea să ne recuperăm banii, ocazie cu care le arătăm noi cum se face privatizarea", ne-a declarat Lucian Cupu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite