Cel mai mare spital veterinar din România: unde va fi deschis, cât costă şi ce servicii va presta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai mare spital veterinar din sud-estul Europei se va deschide în câteva luni, la Bucureşti. Proiectul este iniţiat de Facultatea de Medicină Veterinară din Capitală, iar costul acestuia este de 20 de milioane de lei, după cum afirmă reprezentanţii instituţiei de învăţământ superior.

„Construcţia a fost demarată în anul 2009. Costurile totale, incluzând şi dotările, se ridică la 20 de milioane lei. Din această sumă, 90% au reprezentat sume alocate de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), iar 10% fonduri proprii ale universităţii din care facem parte. În acest moment ne aflăm în etapa finalizării achiziţiilor pentru ultimele dotări“, a declarat pentru „Adevărul“ Gabriel Predoi, decanul Facultăţii de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti.

Preţuri cu 10-20% mai mici decât în privat

Deşi proiectul este de stat, pacienţii nu vor fi trataţi gratuit. Reprezentanţii facultăţii afirmă că, totuşi, costurile vor fi mai mici decât în clinicile private. „Spitalul este integrat circuitului didactic. Asta înseamnă că este adresat întregii comunităţi academice a facultăţii: profesori şi studenţi deopotrivă. Preţurile pentru serviciile oferite vor fi aliniate pieţei veterinare în acord cu dotările şi specializările medicilor. Însă, având în vedere că aici se desfăşoară activitatea în pregătirea practică-clinică a studenţilor, preţurile vor fi cu 10-20% mai mici pe anumite segmente“, a mai explicat decanul Facultăţii de Medicină Veterinară.

Concret, un RMN va costa între 700 şi 800 de lei, o zi de terapie intensivă - 200 de lei, iar  o ecografie maximum 100 de lei. Sunt preţuri cu 20 % mai mici decât în sistemul privat, dar care se apropie de cele din medicina umană, scrie ştirileprotv.

Un tomograf nou a fost deja livrat şi între timp se lucrează deja cu un RMN care a costat 500.000 de euro. „Va fi funcţional într-o lună jumătate. Suntem singurii din ţară care avem un aparat de rezonanţă magnetică dedicat pentru toate speciile de animale de talie mică”, a adăugat profesorul universitar, potrivit aceleiaşi surse.

Cel mai mare spital veterinar din România

„Acest spital este unic prin diversitatea specializărilor şi dotărilor sale, fiind accesibil 24/24 în fiecare zi a anului. Pornind de la un centru de imagistică de excepţie (CT, RMN, radiologie, ecografie), laborator clinic complet, continuând cu spaţii de examinare şi spaţii de internare inclusiv pentru pacienţii critici. De asemenea, vor fi patru blocuri operatorii dotate la cele mai înalte standarde vor putea asigura intervenţii chirurgicale pe ţesuturi moi, ortopedie, endoscopii-laparascopii, oftalmologie, neurochirurgie. Mai există spitale veterinare în România, dar nu la acest nivel din punct de vedere al dotărilor şi al destinaţiei, fiind cel mai mare spital universitar veterinar din România şi în topul spitalelor similare din Europa“, a conchis Gabriel Predoi.

Suprafaţa spitalului va fi uriaşă: 5.500 de mp, iar clădirea va avea patru săli unde pot fi operate simultan opt animale. Până şi lămpile sunt mult mai performante decât cele din majoritatea spitalelor umane. ;

România pierde anual 15% din medicii veterinari

Ţara noastră pierde în fiecare an 15% din medicii veterinari din cauza salariilor mici, atrage atenţia Colegiul Medicilor Veterinari din România. „Din cei 350 de absolvenţi care se înscriu anual în Colegiul Medicilor Veterinari, aproximativ 60% se angajează în cabinetele veterinare. Numărul celor care îşi înfiinţează propriul cabinet după absolvire este însă foarte mic, nu mai mult de 20-30 de persoane anual. În medie cam 50 de medici emigrează spre alte ţări din cauza salariilor foarte mici de la noi. Dacă în România un medic veterinar primeşte un salariu mediu de 1.500-2.000 de lei, normal că preferă să lucreze pe 1.500-2.000 de lire în Anglia”, explica în 2016 doctorul Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România.

De asemenea, expertul mai puncta că în timp ce salariile medicilor veterinari nu au fost deloc mărite de cinci ani (acum 7- nota redacţiei), costurile pentru utilităţi au crescut semnificativ.




 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite