Societate

articolul anterior articolul urmator

Cel mai sângeros atentat împotriva creştinilor din istoria Sri Lanka şi valul de persecuţii din întreaga lume împotriva creştinilor

19
22 Apr 2019 12:05:19
Cătălin Sturza

Cel puţin 290 morţi în Sri Lanka după explozia a 8 bombe care au vizat biserici şi hoteluri în Duminica Paştelui Catolic. Peste 500 de oameni sunt răniţi. Acesta e un bilanţ provizoriu. Cel puţin 35 dintre cei morţi sunt cetăţeni străini.

CNN: Ţintele atacurilor sunt cele alese de regulă de ISIS

Atentatele au vizat cel puţin cinci hoteluri şi trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa. Douăzeci şi patru de persoane persoane au fost arestate în urma atacurilor de duminică, a declarat ministrul Apărării din Sri Lanka, Ruwan Wijewarden. Într-una din bisericile ţintite de terorişti, biserica Sf. Sebastian din Negombo, se aflau peste 1000 de oameni prezenţi la Liturghie. Exploziile au ucis cel puţin 102 oameni, în această biserică.

Conform lui Sajith Premadasa, Ministru al afacerilor culturale, Sri Lanka se confruntă cu un „terorism de tip nou“. Ţintele atacurilor – biserici creştine pline, în timpul unei sărbători creştine majore, şi hoteluri de cinci stele, unde sunt găzduiţi cetăţeni străini – sunt, conform CNN, ţintele pe care de regulă le aleg teroriştii ISIS, în atentatele comise în multe ţări din ASIA.

În ianuarie 2019, ISIS a revendicat un atentat care a ucis cel puţin 20 de oameni, într-o biserică din Filipine. Atentatul a avut loc, de asemenea, într-o duminică, atunci când un număr mare de credincioşi participau la Liturghie. În mai 2018, ISIS a revendicat un alt atentat, asupra a trei biserici din Indonezia; atunci au fost ucişi 12 oameni şi au fost rănite câteva zeci de persoane. Iar în 2017, în Duminica Floriilor, ISIS a ucis cel puţin 49 de oameni care participau la Liturghie, în două biserici din Egipt.

Avertisment emis cu 10 zile înainte de comiterea atentatelor

Conform Times of India, şeful poliţiei din Sri Lanka a lansat un avertisment la nivel naţional, cu zece zile înainte de atentatul de duminică, arătând că o serie de atentatori sinucigaşi se pregăteau să lovească „biserici proeminente“.

Atentatele ar fi fost puse la cale de gruparea National Thowheeth Jama'ath, un grup islamist radical din Sri Lanka. Grupul ar fi responsabil şi pentru vandalizarea unor statui budiste, în 2018. Suspecţii arestaţi aparţin, se pare, acestei grupări jihadiste.

Extremiştii budişti sinhalezi – posibili suspecţi

The Times of India lansează şi o altă teorie, arătând că extremiştii budişti sinhalezi ar putea să se afle de fapt în spatele atentatelor. Comunitatea sinhaleză alcătuieşte 75% din populaţia ţării, şi este posibil ca extremiştii sinhalezi să fi orchestrat aceste atentate pentru a „crea haos şi pentru a provoca o emoţie puternică împotriva musulmanilor”.

Aceasta în contextul în care, după înfrângerea Tigrilor Tamili, una dintre cele mai sângeroase organizaţii teroriste din lume, aceşti extremişti „ar putea să caute o nouă ţintă pentru a rămâne relevanţi”. Astfel, atentatele ar putea să fie gândite astfel încât „să pară mâna teroriştilor islamişti”. Ceea ce ar stârni un val de revolte împotriva musulmanilor – revolte de care ar profita extremiştii sinhalezi. 


Val de persecuţii împotriva creştinilor în Sri Lanka

Anul trecut în Sri Lanka a avut loc un val de atentate împotriva creştinilor, cu 67 de cazuri raportate în care victimele au fost creştini, atacaţi din cauza credinţei lor. Atacatorii nu au fost, se pare, doar extremişti – în unele cazuri, „comunităţi întregi“ au fost mobilizate şi au atacat biserici sau şcoli creştine, în special din zonele rurale.

În Sri Lanka trăiesc aproximativ 2 milioane de creştini, şi ei reprezintă aproape 10% din populaţia ţării. Populaţia dominantă e reprezentată de budişti, iar musulmanii reprezintă în jur de 9. Conform Open Doors, una din cauzele principale ale persecuţiei e reprezentată de convertirile la creştinism – iar budiştii care se convertesc la creştinism sunt persecutaţi şi marginalizaţi de familiile lor.

Creştinismul, cea mai persecutată religie

Un raport publicat de organizaţia ACN International arăta, anul trecut, că persecuţia creştinilor şi genocidul împotriva creştinilor sunt mai rele decât oricând în istorie, iar creştinismul este cea mai persecutată religie a lumii.

„În privinţa numărului de oameni care sunt implicaţi, a gravităţii crimelor comise şi a impactului acestora, este clar că persecuţia creştinilor este, astăzi, mai rea decât oricând în istorie. Nu numai că creştinii sunt mai persecutaţi decât oricare alt grup religios, dar din ce în ce mai mult creştini sunt supuşi la cele mai rele forme de persecuţie“, arată raportul ACN.

Un raport PEW emis tot în 2018 arăta că restricţiile şi persecuţiile anti-religioase sunt în creştere, în toată lumea, în ultimii 10 ani, iar creştinismul este cea mai persecutată religie. Creştinii sunt persecutaţi şi sunt victime ale discriminării şi violenţei, cu grade diferite de intensitate, în 144 de ţări, iar creştinismul este cea mai persecutată religie a lumii.

Peste 6000 de creştini victime ale atentatelor jihadiştilor Fulani, în Nigeria

Săptămâna trecută, jijhadiştii Fulani au ucis 17 creştini în Nigeria într-o biserică după o binecuvântare a unui copil, conform Christianpersecution.com. Printre victime se numără bebeluşul şi mama acestuia, iar tatăl copilului a fost împuşcat, şi este în comă.

În Nigeria, creştinii alcătuiesc 50% din populaţia ţării, iar atentatele împotriva creştinilor au loc în fiecare lună; în martie anul acesta, jihadiştii Fulani au ucis peste 120 de creştini şi au distrus peste 140 de locuinţe ale unor familii creştine. În statele din nordul ţării, unde au loc majoritatea acestor atentate, legea Sharia funcţionează, de facto. Persecuţia ia forme diverse – fetele creştine sunt răpite şi obligate să se mărite cu bărbaţi musulmani, pastori creştini sunt răpiţi şi se cer recompense pentru a fi eliberaţi, numeroase biserici sunt vandalizate sau complet distruse.

Numărul victimelor nu este cunoscut cu exactitate, dar a trecut, cel mai probabil, de 6000.  

„Tot mai mulţi creştini din lume devin victime ale atentatelor teroriste“

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a făcut apel la rugăciune pentru victimele atentatelor teroriste din Sri Lanka. „Constatând cu îngrijorare că tot mai mulţi creştini în lume devin victime ale atentatelor teroriste, condamnăm aceste atacuri izvorâte din ură şi violenţă. Totodată, trebuie să ne rugăm pentru încetarea acestor violenţe şi să milităm pentru prevenirea lor. Exprimăm compasiune şi solidaritate cu toţi cei care suferă în urma acestor atacuri teroriste“, se arată în comunicatul transmis de Patriarhul României.

Deocamdată atentatele comise în Sri Lanka nu au fost revendicate, în mod oficial. Sri Lanka se confruntă cu cel mai sângeros atac îndreptat împotriva creştinilor din istoria ţării, şi cu unul dintre cele mai sângeroase din perioada recentă, din Asia. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

19 Comentarii

antinu
22.04.2019, 12:23:28

Cătălin Sturza "Creştinismul, cea mai persecutată religie" Nu e crestinismul cea mai persecutata religie. Exista un razboi intre ISIS si SUA. In care se omoara reciproc. Iar ISIS identifica SUA cu pocaitii si turistii occidentali.

-6 (6 voturi)
Radu Mircea
22.04.2019, 14:51:59

# Asa cum graieste si Biblia , '' ochi pentru ochi si dinte pentru dinte '' .... Ce credeati domnu' Sturza ca vor fi iertate de divinitate crestinarea cu forta a nenumarate popoare ??? Ca va uita Dumnezeu de macelul bastinasilor din cele doua Americi in numele credintei ??? Credeti ca va ierta vreodata impunerea samavolnica a limbii si religiei in fiecare palma de pamint furata cu sabia sau glontul de crestinatatea cea civilizata ??? Asta este numai inceputul . Dumnezeu nu uita si nu iarta . Cititi in biblie , cu nimeni nu a fost Domnu' mai aspru si mai neiertator decit cu copiii lui , creatia lui ..... Dar sa trec peste considerentele religioase , atit de dragi domnului Sturza . Nu cred ca motivatia atentatelor este exclusiv religioasa . Crestinii si musulmanii sunt minoritari in Sri Lanka , departe de o masa critica . Ca se vor gasi Organizatii musulmane care sa se laude cu vitejia asta , nu ma indoiesc , este si o rezolvare comoda pentru autoritati , dar daca vedem ce bulibaseala sociala bintuie prin tara , mai degraba seamana a anarhie cu iz de revolutie bolsevica , daca ne uitam ca majoritatea atentatelor erau indreptate contra unor hoteluri de LUX !!! Ca au ales o sarbatoare e firesc , cind dracu' se string mai multi oameni la un loc ???

-4 (10 voturi)
Sorin Barbul
22.04.2019, 14:52:57

Ce tâmpenii poți debita!

0 (8 voturi)
Scriptamanent
22.04.2019, 15:21:15

Tampitii sunt tampiti..., pretutindeni, dintotdeauna. Domnul Sturza nu prea se documenteaza. Ia zicerile siteurilor de propaganda religioasa si se porneste la lupta. Mai intotdeauna apasa pedala de acceleratie fara a da drumul insa la frana de mana. https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_non-state_terrorist_incidents_in_Sri_Lanka Daca ar mai citi..., ar putea vedea ca tara aia are o traditie in atentate cu bombe. LTTE (tigrii tamili) omoara ca tampitii pe toti: hindusi, budisti, crestini, musulmani, copii, femei, batrani, cu bombe, cu grenade, cu arme de foc personale sau prin hacuire cu macetele. Desigur si tampitiii de la JVP nu s-au lasat mai prejos. Acum, dupa zece ani de pace relativa, alti dementi, islamistii de la NTJ au facut (probabil) aceste atacuri lașe si mișelești. Cretinii de la JVP erau marxisti idioti, dar celelalte doua sunt create pe baze de apartenenta la religie. In fapt, autorul uita sa spuna ca intotdeauna sunt doua parti implicate si ideologiile de la care pleaca aceste atentate mizerabile sunt in contradictie, religiile lor se bat cap in cap. In Noua Zeelanda, un cretin crestin a omorat zeci de musulmani pasnici. Intr-o tara in care democratia e dusa la extremul pozitiv, unde nu exista niciun fel de presiune religioasa, niciun fel de talibanism, unde se incurajeaza dialogul, pacea si linistea sociala. Dar, nah! Daca dobitocul e indoctrinat religios, trebuie sa-si arate el muschii (si nu inteligenta) in actiuni pline de lasitate si sa demonstreze astfel superioritatea religiei lui. Asta e dobitocia pe care si-a propus s-o demonstreze dobitocul indoctrinat: dumnezeul meu e mai adevarat, dumnezeul meu e mai barbos si mai potent ca al tau. Dobitocul indoctrinat spune: uite, eu cu dumnezeul meu va aruncam in aer pe mai multi decat poti tu si cu dumnezeul tau. Asta face religia: naste monstri din astia nenorociti care taman prin actiunile lor demonstreaza ca religia lui nu-i mai buna, ba chiar o pune pe cea mai inalta treapta a ticaloseniei. Cu cat e mai jihadist, cu atat e mai imoral. Pentru ca asta cere religia la fundatie: credinta fara intrebari, conduita morala data prin ordin si nu izvorata din interior. Omul religios nu pune sub semnul intrebarii ce e pus sa faca in numele religiei lui, omului nu-i pasa de ceilalti semeni, lui ii pasa de dumnezeul lui, el este eroul in lupta suprematiei dumnezeului lui. De aia zic: Religia Otraveste Totul.

-1 (7 voturi)
marius cristian
22.04.2019, 16:03:53

asteptam liderii politici si de opinie progresisti din mUE sa faca demonstratii masive cu "EU SUNT CRESTINUL DIN SRI-LANKA". nu-i asa ca una ca asta pare de domeniul fanteziei?!? cu mici exceptii , masacrele din Sri Lanka si Nigeria sunt ocultate sau minimalizate de mass-media main stream

+4 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (19)

Modifică Setările