Cele rele să se spele! Cele bune să se-adune!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Morţii nu-i mai putem întoarce de la groapă! Putem însă, învăţa din greşeli ca să nu le mai repetăm în anul care începe. Cele rele să se spele! Trebuie să învăţăm să preţuim viaţa la adevărata ei valoare, să revenim la normalitatea adaptată noilor realităţi! Să facem faţă noilor provocări! Să facem anul 2021 anul marilor speranţe!

Anul vechi a fost un an groaznic, care ne-a dat tuturor vieţile peste cap, în care mulţi dintre noi chiar au pierit definitiv din această lume! Se spune că în anul 2020, în România s-au înregistrat cei mai mulţi morţi de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. Pe lângă relele noastre de toate zilele, ne-a mai afectat pandemic şi mortal nenorocitul de SARS-CoV-2, venit peste noi nepoftit şi nedorit.

Cu toate relele lui, anul vechi ar fi putut fi mai blând cu noi, mai iertător, dacă şi noi românii, am fi fost mai buni, mai deştepţi, mai grijulii cu vieţile noastre şi ale celor din jur. N-am mai fi numărat morţii cu miile şi nici numărul infectaţilor cu sutele de mii!

Puteam fi mai atenţi, mai precauţi, mai altruişti şi organizaţi în faţa unui inamic mortal, care a venit ca furtuna peste noi, anunţat doar de ravagiile pe care le făcea la început, în ţările de origine. Dar, în buna tradiţie românească, pe măsură ce devenea tot mai puternic şi se răspândea continuu, noul coronavirus, în timp  ce se luau tot felul de măsuri împotriva lui, mai bune sau mai rele, mai inspirate ori mai fără cap, în loc să se protejeze mai bine, noi românii încălcam mai abitir normele de protecţie sanitară!

Majoritatea dintre noi au ignorat vechiul proverb românesc că ”Paza bună trece primejdia rea!” În loc să prevenim primejdiile le-am tratat cu ignoranţă, astfel că, la un moment dat, s-a ajuns la scapă cine poate! Din diverse motive şi chiar fără motiv, de la ăi mari din fruntea ţării, chiar cei care făceau şi dădeau normele anti-COVID, până la talpa ţării, majoritatea românilor au preferat să nu respecte prea mult normele sanitare!

Mulţi să nu creadă în existenţa COVID, chiar dacă pe zi ce trecea acesta făcea tot mai multe victime!

Dacă politicienii ar fi pus mai presus de orice viaţa oamenilor şi nu interesele electorale şi de grup, de partid, am fi numărat mai puţine victime la sfârşit de an.

Necredinţa în existenţa coronavirusului mortal s-a manifestat vizibil, ba chiar a fost propagată cu furie chiar de către mulţi dintre cei aflaţi în oastea Domnului, dar care se comportă de parcă ar fi slujitori ai răului! Lucru ce se mai întâmplă şi acum, chiar dacă au căzut victime coronavirusului şi înalte feţe bisericeşti, care îndemnau la nerespectarea măsurilor sanitare. După chemările la moaşte, la pelerinaje, la nerespectarea normelor de protecţie sanitare, nici acum păstorii nu-şi îndeamnă oiţele să-şi protejeze viaţa, să se vaccineze!!!

Dacă noi toţi am fi fost mai responsabili faţă de familiile noastre, faţă de cei din jur, ar fi fost mai bine, iar mulţi dintre cei dispăruţi ar fi fost în viaţă acum!

Dar cu regrete tardive nu facem nimic, iar pe cei pieriţi nu-i mai putem aduce înapoi. Morţii nu-i mai putem întoarce de la groapă!

Putem însă, învăţa din greşeli ca să nu le mai repetăm în anul care începe. Cele rele să se spele!

Trebuie să învăţăm să preţuim viaţa la adevărata ei valoare dacă vrem să rămânem oameni!

Anul nou 2021, ar putea fi Anul marilor speranţe!

În primul rând, să fie anul în care viaţa trebuie pusă mai presus de orice, anul în care viaţa trebuie să revină la normalitate! Dar nu o normalitate ca cea dinainte de pandemie, care este imposibilă, ci la o normalitate adaptată noilor realităţi şi provocări cu care ne confruntăm în zilele prezente şi cele ce vor urma!

Cele bune să se-adune!

Dacă vom înţelege cu toţii să ne protejăm, să ne organizăm, să luăm măsurile absolut necesare şi să le respectăm, fie că unii cred sau nu în existenţa coronavirusului care ne atacă, să fim mai responsabili faţă de noi şi cei din jurul nostru, avem cele mai bune şanse să trecem cu bine peste pericol. Să ne fie bine! Să trăim!

Şansele sunt cu atât mai mari ca pandemia să fie pusă sub control şi reprimată cu cât eforturile extraordinare ale comunităţilor ştiinţifice, elitelor, la nivel mondial, a făcut posibilă crearea într-un timp record, a vaccinurilor anticovid. Ceea ce nu exclude ca noi toţi să ignorăm restul măsurilor sanitare, ci, dimpotrivă, să le respectăm cu maximă responsabilitate.

Anul marilor speranţe poate fi şi în planul politic, cel al noului Parlament, cel al unei noi guvernări responsabile şi competente, care să scoată România din criză şi să o împingă pe făgaşul normal al valorilor umane şi al dezvoltării într-o democraţie reală adaptată timpului în care trăim!

Acest nou an ar putea fi şi cel al regăsirii morale şi spirituale pentru fiecare dintre noi!

Un an 2021 în care să lăsăm deoparte sfada naţională, interesele meschine şi să ne adunăm cu toţii, să devenim solidari şi uniţi pentru a face lucrurile bune fără de care nu putem merge mai departe.

Să dăm prioritate vieţii!

Aşa să ne ajute Dumnezeu!

La anul şi la mulţi ani sănătoşi!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite