Societate

articolul anterior articolul urmator

Centenarul deşteptării noastre

6
1 Dec 2017 14:23:51
Horia Blidaru
”Mă
 tem că nu vom auzi nimic, la Centenar, despre realitatea copleşitoare, 
care oglindeşte uşurinţa cu care ratăm şanse istorice, timpul şi energia
 irosite în sterile războaie fratricide, incompetenţa şi 
iresponsabilitatea unora dintre decidenţi”
”Mă tem că nu vom auzi nimic, la Centenar, despre realitatea copleşitoare, care oglindeşte uşurinţa cu care ratăm şanse istorice, timpul şi energia irosite în sterile războaie fratricide, incompetenţa şi iresponsabilitatea unora dintre decidenţi”

Unirea a fost din fapte, Centenarul e din vorbe. Asta e diferenţa dintre noi, cei de azi, şi făuritorii României Mari. Spre exemplu, la un secol după 1 Decembrie 1918, Transilvania va fi legată de Budapesta prin autostradă, dar de Bucureşti nu. E doar una din realităţile care ne avertizează că trebuie să ieşim din prăpastia neputinţei şi dezbinării.

Am intrat în Anul Centenar. Ne vom complace oare, după obiceiul locului, în festivism? Sau vom reuşi să nu ratăm prilejul bilanţului, fie el şi dureros, dar vital? Ce-am făcut în aceşti 100 de ani de la Unire, din care ultimii 10 ani în UE? De unde am pornit la 1918 şi unde am ajuns? Unde se vede societatea românească în al doilea secol de existenţă a statului unitar? Sunt întrebări necesare, cred, pentru comunitatea naţională – pentru recoagularea şi pentru direcţia ei.

Mă tem că nu vom auzi nimic, la Centenar, despre realitatea copleşitoare, care oglindeşte uşurinţa cu care ratăm şanse istorice, timpul şi energia irosite în sterile războaie fratricide, incompetenţa şi iresponsabilitatea unora dintre decidenţi. De ce să stricăm momentul de mândrie patriotică vorbind de infrastructura în stare critică, de creşterea economică fără dezvoltare şi fără un trai mai bun, de dificultatea atragerii de investiţii, de chinurile absorbţiei de fonduri europene ori de proporţiile exodului românesc?

La 100 de ani de la Marea Unire, unul din şase români e nevoit să trăiască în afara ţării sale, din lipsa şansei la o viaţă decentă acasă. Suntem pe primul loc în UE la mortalitate infantilă şi pe ultimul loc la cheltuieli pentru sănătate, raportate la PIB. Unul din doi copii români e expus sărăciei, conform Eurostat. Suntem campionii inegalităţilor sociale în Europa, indicii de specialitate avertizând că am atins nivelul riscurilor de revoltă din America Latină.

Viteza medie a unui tren românesc e de 45 km/oră, în vreme ce pe liniile occidentale de mare viteză se circulă uzual cu 300 km/oră. Se accentuează, zi de zi, decalajele care despart provinciile istorice. Insist: ce duş mai rece ne trebuie decât faptul că, la 100 de ani de la Unire, Transilvania va fi legată de Budapesta printr-o autostradă, dar de Bucureşti nu?

Suntem experţi în masterplanuri, proiecte de ţară şi comisii de anchetă. Dar, de fapt, avem multe motive să celebrăm Marea Unire cu capul în pământ.

De aceea, după 100 de ani, ar fi bine să ascultăm cu atenţie Clopotul Reîntregirii, căci bate în dungă, vestind pericolul declinului naţional şi trezind îndemnul latin: Salus patriae suprema lex! Salvarea patriei e imperativul suprem!

La Mulţi Ani, România!

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Teodorus
1.12.2017, 15:41:10

Țara noastră aur poarta, noi cerșim din poarta-n poarta ! ☹️

+2 (2 voturi)
Codruta=Tepes
2.12.2017, 18:36:41

Comentariu considerat abuziv.

Teodorus
1.12.2017, 15:46:48

Munții noștri „Munții noștri aur poartă, Noi cerșim din poartă-n poartă.” De-am închide-a Țării poartă, Alții ne-ar cerși la Poartă! Însă Hoții-s chiar din Țara Trădători la cei de-afară! Doamne Iartă-i! Ești în Drept! Însă Du-i hăt în deșert! Doamne, Dă-i la Neam unire Și Dă-i demnă cârmuire. Că-i prea mult blajin și laș Și supus stă la borfași! O Neam românesc din Daci Nu mai cerși doar pozmaci Ci Ridică-te creștin Ca să scapi de cel Hain!

+1 (1 vot)
Mircea B.
1.12.2017, 17:07:40

" Insist: ce duş mai rece ne trebuie decât faptul că, la 100 de ani de la Unire, Transilvania va fi legată de Budapesta printr-o autostradă, dar de Bucureşti nu?" Pai banii sunt la Bucuresti, acolo îi adună, nu la Cluj ! Anul asta zero Km de autostrada. Nu exista autostrada care sa lege Ardealul de Bucuresti? Inseamna că nu îl intere pe București. Aa, și va exista spre Budapesta? Păi... nu-i bai!

+3 (3 voturi)
Papa Raţă
2.12.2017, 08:36:45

Iar explicaţia la toate relele e una singură : ciuma roşie. Da, blestemata ciumă care a intoxicat conştiinţa românului , divagându-i simţul demnităţii, responsabilităţii . O vină poatră şi clasa intelectuală, care n-a pus verdictul corect mascatradei numite ,,revoluţii'' din '89 care a fost o LOVITURĂ DE STAT ÎMPOTRIVA DEMOCRAŢIEI . Astfel, clasa ciumonilor sub sigla PSD îşi construiesc ,,democratic' - trei decenii !- ' statul lor ,,paralel'': stat al mafiei, lepădăturilor şi trădătorilor de neam şi ţară. Să mai mire pe cineva de ce românii basarabeni mai rămân în continuare sechestraţi în pactul Molotov-Ribbentrop , cu dondonei şi matroşte pe cap , că suntem la coada civilizaţiei europene ? Adevăr vorbeşte autorul :se apropie Centenarul Ruşinii.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)