Societate

articolul anterior articolul urmator

Centenarul neputinţei neamului

31
25 Oct 2017 12:37:07
Doru Pop

Când politicienii români se ceartă pe marginea unei legi a centenarului şi discută despre calendare de activităţi, dar nu au niciun proiect coerent, în loc să celebrăm România ca o naţiune într-o singură patrie, asistăm de fapt la ridicarea Monumentului naţional al prostiei, incompetenţei şi nevolniciei.

Nu activităţile şi festivismele ne lipsesc şi nu e ca şi când paradele militare sau discursurile sforăitoare, însoţite de soboruri de preoţi şi parlamentari vor fi greu de organizat. Nu focurile de artificii şi tăierile de panglici tricolore vor lipsi de la sărbătorirea a 100 de ani de când idealul reunirii tuturor românilor într-o singură patrie s-a realizat. Nici crearea unor medalii sau manifestări aniversare, necesare de altfel, nu vor face cinste memoriei sutelor de mii de soldaţi ucişi în Marele Război.

Din păcate, la celebrarea a o sută de ani de existenţă a statului lor ideal, românii au parte doar de un mare monument de prostie, creat în fiecare zi de către guvernanţii lor debili. De fapt, comemorarea Centenarului, care ar fi trebuit să înceapă în august 2016, pentru că în 1916 România a intrat în război alături de ţările Antantei, a fost o declaraţie de solidaritatea şi asocierea cu ceea ce este astăzi Vestul european. Centenarul a trebui să fie un prilej pentru a demonstra că România născută la sfârşitul anului 1918 este un proiect viabil. Proiectul românesc de la 1918 a fost şi ar trebui să rămână un proiect al modernizării.

De fapt, în 1918 s-a produs momentul final al reinventării României ca spaţiu multicultural, ţară multi-etnică, societate cosmopolită, racordată la valorile Occidentului, o naţiune a dialogului şi a cooperării. Aceste valori ar trebui promovate şi transformate într-un motiv de sărbătoare naţională.

România care s-a născut din crepusculul imperiilor trebuie să fie dovada vie că proiectul întemeiat pe ideile preşedintelui Woodrow Wilson mai poate funcţiona.

Avem exemplul altor naţiuni care şi-au sărbătorit jubiliar trecutul. Ungaria, sărbătorind un mileniu de existenţă, nu a construit doar un uriaş monument, astăzi vizitat de sute de mii de turişti în piaţa Eroilor, ci şi două instituţii naţionale, un muzeu şi o operă care să continue cultivarea spiritului naţiunii.

Când Statele Unite şi-au sărbătorit bicentenarul, nu a fost creată doar o imensă expoziţie naţională, dar toate instituţiile publice şi private ale statului american au fost implicate în acel eveniment. O naţiune întreagă trebuie să sărbătorească, nu numai un grup minuscul de legiuitori care par o oglindă dezgustătoare a patrioţilor care au creat România secolului XX.

Centenarul creării statului finlandez, care are loc în acest an, ar putea să constituie un alt model. În loc să cheltuim bani pe avioane, tancuri şi rachete, poate ar fi mai bine să vedem ce instituţii publice, ce mecanisme culturale pot fi activate. Poate că fiecare localitate din România ar trebui să beneficieze de evenimente culturale pe tot parcursul Centenarului. În loc să risipim bani pe focuri şi jocuri, poate ar trebui să oferim gratuităţi pentru toţi copiii acestei ţări să beneficieze de acces liber la toate spectacolele de teatru, film sau la muzeele naţionale.

În locul marşurilor militare şi în locul paradelor gratuite, aş vrea să văd o Românie creativă activându-se. Fotografi, actori, artişti de tot felul implicaţi într-un proiect naţional. O Românie sărbătorită nu prin spectacole folclorice de prost gust şi eternele târguri de obiecte tradiţionale, ci o ţară în care regiunile diverse să schimbe între ele reţete şi produse culinare, în care să celebrăm diversitatea noastră şi nu naţionalismul deşănţat. O naţiune care îşi înţelege slăbiciunile, dar care ştie să-şi promoveze valorile într-o manieră creatoare. Să sărbătorim nu doar trecutul, ci şi potenţialul nostru de viitor.

Sigur, din cei o sută de ani care au trecut, nu tot timpul am reuşit să ne ridicăm la înălţimea propriilor idealuri. Când sărbătorim o sută de ani demonstrează şi faptul că statul român este un stat tânăr, ceea ce nu justifică neputinţa infantilă a instituţiilor noastre. Lipsa unui proiect coerent pentru toate acţiunile jubiliare nu este numai o sfidare la adresa oamenilor pe care România i-a pierdut în timpul Marelui Război, dar este şi o palmă pe obrazul proiectului care a fost pus în mişcare în urmă cu un secol.

Pentru că, după cum se prefigurează, finalul anului viitor va aduce doar amintirea neplăcută a unei noi şi monumentale incapacităţi naţionale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

¡Ay, caramba
25.10.2017, 13:57:09

Interesant articol. Dar stau si ma intreb si eu: autorul se rasteste la noi sau la actualii guvernanti? Pe care nu-i vad pomeniti, macar O DATA, cu subiect si predicat. Si atunci, care e subiectul? Pai... "cheltuim bani pe avioane, tancuri şi rachete". Va dati seama acum, da?

+1 (5 voturi)
G M
25.10.2017, 14:06:49

Pe tancuri și rachete banii nu sunt cheltuiți degeaba, ci chiar cu foarte bun rost, singurul de altfel. Dar celelalte pot lipsi foarte bine. Medaliile jubiliare le vor primi tot politrucii comuniști și neo- în frunte cu Iliescu, Constantinescu și toată gașca lor de infractorti, nu veteranii și cei carer au luptat țntr-adevăr pentru binele acestei țări. Ar trebui ca nici unul dintre politicienii actuali să nu primească nici o medalie. Ei și-au bătut joc de România și au jefuit-o cum au vrut. Nici de monumente nu avem nevoie, ci de drumuri și autostrăzi, de canalizări și aducțiuni de apă, de spitale șamd. Politicienii știau bine că se apropie centenarul, nu era frumos să-l sărbătorească prin inaugurarea unei autostrăzi care să lege Oradea, Iașul, Bucureștiul ? Și m-aș lipsi și de discursurile politicienilor care sunt atât de false că-ți vine să vomiți. Nici unul n-ar mai trebui să folosească cuvântul ”patriotism” și cele lagate cu el. Sunt cei mai nevrednici și mai neîndreptățiți să sărbătorească Centenarul !

-1 (7 voturi)
Marcus
25.10.2017, 14:08:17

Asadar, viziunea dvs aniversara se rezuma la idei de acest fel::"...regiunile diverse să schimbe între ele reţete şi produse culinare...", varza a la Cluj sa interactioneze cu o musaca ori un bab gulyas.Mancarea apropie oamenii, dar ce ne facem dupa mahmureala? Taranii-soldati din primul razboi mondial nu au murit cu siguranta pt: - o clasa politica marcata de coruptie si incompetenta - exodul romanilor ( aprox 800 000/an ) - falimentul agriculturi si defrisarea necontrolata - prag de 40% saracie pt populatie -politica externa lipsita de fermitate Niciun monument, muzeu sau spectacol aniversar nu ar putea marca mai bine centenarul decat refacerea ceoziunii interne prin remedierea partiala a acestor aspecte. Dar dvs, ca universitar, ce proiecte ati pregatit cu studentii pt a aniversa centenarul Marii Uniri ? Ori, asta e doar sarcina autoritatilor ?

+6 (10 voturi)
lupu ursu
25.10.2017, 14:57:05

Asa e cand te uiti prea mult la televizor , dom ' Pop . Vezi doar anunturi de accidente pe drumuri judetene , iti da TV-ul si o bunica plangand langa carcasa masinii ( " puii mamii " ) , iti anunta spicherita tantosa la inceput de Telejurnal ca " o femeie a murit lovita de masina in statia de tramvai " . Basca bataie intre insi care impreuna au opt clase cu totii , poate o crima sordida , plus Kriminalul de Razboi Dragnea interpelat de Turcanu si doi chirurgi care demisioneaza samd samd . Depresia nu e departe .

+2 (6 voturi)
lupu ursu
25.10.2017, 15:07:27

Dom ' Pop , sa-mi termin ideea , epuizarea publicului de televiziuni cretine si negativiste , circul incatusatilor plimbati la fiecare jurnal , al interceptarilor pe care ni le dau Organele in fiecare seara , toate acestea , cand au inceput si cand s-au dezvoltat ? Dupa Alegerile Liberatoare din Noiembrie 2004 ! Presedintele ales a creat acest Sistem , bazat pe Negativ , Frica , Ura , Suspiciune , Punerea sub semnul indoielii a tot ce ne inconjoara . Urmasul Presedintelui continua in aceeasi nota , e un sistem eficace pentru el , nu ? Uitati ca " natiunea neputincioasa " a integrat UE si NATO in 2004 . Ca avem ceva realizari , ca Romania anului 2017 nu e cea a anului 1999 . Avem autostrada pana la Mare din Capitala si de la Nadlac pana la marginea Hunedoarei - sufocati-va de indignare , muritori de foame campioni la lamentatii cu Internetul in casa - aeroporturi noi la Cluj si Iasi .... Puterea kriminala va konstrui un pod care va uni Tulcea de Braila si Galati , al cincilea din Europa ca marime ... de la 100 de dolari salariu in 1980-2000 suntem la 650-700 de dolari salariu lunar ... Poate ca sunteti prea exigent sau prea infundat in ticaloasa depresie , dom ' Pop , sa ne cereti performantele Finlandei ...

-3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările