Centrele de permanenţă, soluţia la aglomerarea secţiilor de urgenţă din spitale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În Capitală există două centre care asigură consult gratuit pentru toţi pacienţii FOTO Mediafax
În Capitală există două centre care asigură consult gratuit pentru toţi pacienţii FOTO Mediafax

Centrele de permanenţă sunt o soluţie pentru degrevarea secţiilor de urgenţă şi ar oferi mai multe şanse la asistenţă medicală pacienţilor, totodată. Din păcate, în multe judeţe nu sunt suficiente centre pentru a prelua „povara” secţiilor de urgenţă din spitale, şi în plus, pacienţii nu ştiu de existenţa acestora, deşi  există încă din 2008. Spre exemplu, în Capitală există două centre care asigură consult gratuit pentru toţi pacienţii

Concret, Centrul de Permanenţă Brâncuşi se află în sectorul 6 şi are şapte medici, iar al doilea centru este Anima, în sectorul 2, şi funcţionează cu şase medici. Conform OUG 11/2008, centrele de permanenţă trebuie să aibă minimum cinci medici de familie şi cinci asistente care să facă gărzi, iar Direcţia de Sănătate Publică din cadrul fiecărui judeţ dă avizul pentru înfiinţarea unui centru. În cadrul Centrului de permanenţă Brâncuşi din sectorul 6 (Str. Drumul Valea Doftanei nr. 113) şi Centrul de permanenţă din cadrul Clinicii Anima din Sectorul 2 (Şos. Pipera nr. 42, bl. Nusco Tower, et. 1), şase-şapte medici de familie şi asistente medicale tratează urgenţele medicale medii şi uşoare în regim de gardă, de luni până vineri în intervalul orar 15.00 – 08.00, iar în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, 24 din 24 de ore. Totodată, în cadrul centrelor de permanenţă se oferă suport pacienţilor străini în limbile engleză şi franceză cu ajutorul medicilor, dar şi al unui partener extern autorizat ce oferă servicii de traducere.

Serviciile medicale de urgenţă sunt adesea supraaglomerate cu solicitări care pot fi rezolvate în cadrul centrelor de permanenţă, constată Colegiul Pacienţilor, care spune că s-ar reduce astfel timpul de aşteptare al pacienţilor până la rezolvarea problemelor medicale ale acestora. Astfel, urgenţele medii şi uşoare se pot adresa medicilor din centrul de permanenţă. „Orice persoană se poate adresa acestui centru de permanenţă indiferent dacă este înscris sau nu pe lista unui medic de familie şi indiferent pe lista cărui medic de famile este înscris. Pacientul nu va fi intrebat şi nu va trebui să dovedească calitatea de asigurat. Nu e necesar bilet de trimitere de la medicul de familie, nici cardul de sănătate”, arată Colegiul Pacienţilor. 

Penurie de medici în rural

Peste 300 de comune din ţară nu au niciun medic de familie, circa 560.000 de oameni fiind în imposibilitatea de a fi consultaţi de către un specialist. În plus, în peste 1.400 de comune şi oraşe  deficitul este de circa 2.200 de medici. Doar 47% din localităţile din România au suficienţi medici de familie, iar 271 au mai mulţi decât este necesar pentru populaţia existenţă, cel mai mare surplus fiind în Capitală, conform datelor Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite