Societate

articolul anterior articolul urmator

Centrul FILIA cere Ministerului Sănătăţii să se asigure că femeile au acces la întreruperile de sarcină la cerere

0
14 Sep 2021 12:02:53
Autor: Lorena Mihăilă
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Centrul FILIA cere Ministerului Sănătăţii să se asigure că femeile au acces universal şi sigur la întreruperile de sarcină la cerere, în condiţiile în care, în ultimul an au fost înregistrate cazuri de avorturi empirice în „cel puţin cinci oraşe” din ţară.

Conform unui comunicat de presă, cazurile de întrerupere de sarcină realizată în afara unei unităţi medicale şi în lipsa unui personal medical şi a unui mediu steril s-au realizat în Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Motru şi Segarcea.

Centrul FILIA solicită Ministerului Sănătăţii:

 • să impună gratuitatea întreruperii de sarcină la cerere dacă sarcina este rezultatul unui viol sau a unui incest;
 • să nu impună introducerea consilierii pre-avort obligatorie, "care poate duce la transmiterea de informaţii eronate în unităţile medicale de stat, care să le descurajeze pe femei să apeleze la o întrerupere de sarcină la cerere fără a fi informate corect şi nepărtinitor";
 • să stabilească un protocol pentru managerii de spitale care să includă paşii necesari pentru asigurarea accesului neîngrădit la întrerupere de sarcină la cerere pe tot parcursul anului, în toate judeţele ţării;
 • să introducă acordarea de servicii de avort la cerere în procedura de acreditare a spitalelor cu secţii de obstetrică ginecologie;
 • să adopte, să implementeze şi să monitorizeze Strategia privind Sănătatea Reproducerii 2021-2026;
 • să stabilească la nivel naţional un protocol privind întreruperile de sarcină (la cerere, medicamentoase şi terapeutice) care să conţină specificaţii clare privind situaţiile în care se poate refuza o pacientă, privind procedura în sine, drepturile şi obligaţiile părţilor etc.

ONG-ul a transmis că în perioada februarie - mai 2021 a contactat spitalele din România care au secţie de ginecologie:

 • 59 dintre acestea au transmis că fac întreruperi de sarcină la cerere
 • 69 au transmis că nu fac deloc
 • în 9 spitale se face avort medicamentos

Dintre medicii specialişti în obstetrică-ginecologie, o treime fac întreruperi de sarcină la cerere (275 din 802).

 • 51 de spitale au invocat motivele religioase ca principal motiv de refuz al medicilor
 • 20 au invocat motive de natură etică sau morală
 • 9 au invocat motive ce ţin de criza SARS-CoV-2
„Faptul că în prezent nu există în fiecare judeţ spitale în care să se facă avorturi la cerere le pune în pericol pe paciente. În primul rând, deplasarea acestora către cel mai apropiat spital le creşte acestora riscul de infectare cu noul coronavirus. În al doilea rând, femeile se află în imposibilitatea de a beneficia de întrerupere de sarcină în condiţii de siguranţă, fapt care duce la situaţii în care îşi induc singure avortul sau apelează la persoane neautorizate, aşa cum s-a şi întâmplat în 2020. Această situaţie nu este străină pentru România. Pe perioada în care decretul 770/1966 a fost în vigoare, aproximativ 10.000 de femei şi-au pierdut viaţa şi circa 100.000 de femei s-au automutilat", se arată în comunicat, scrie Agerpres.
 
Centrul FILIA menţionează că în România nu există ore de educaţie sexuală, contracepţie gratuită sau programe „coerente„ de plannig familial, lucru care afectează persoanele vulnerabile.
 
ONG-ul a precizat că Organizaţia Naţiunilor Unite a recunoscut că „a nega dreptul femeilor la întreruperi de sarcină în condiţii sigure constituie un act de violenţă" împotriva acestora (CEDAW şi CRPD, 2018).
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările