Societate

articolul anterior articolul urmator

Cercetător german: „Nu există niciun risc semnificativ de a contracta virusul atunci când mergeţi la cumpărături. Nu am găsit viruşi «vii» pe mânere, toalete sau clanţe“

39
10 Apr 2020 09:33:21
Autor: George-Andrei Cristescu

Profesorul Hendrik Streeck, directorul Institutului de Virusologie de la Spitalul Universitar din Bonn, spune că noul coronavirus nu se transmite atât de uşor precum se crede.

Specialistul a explicat metodologia noului său studiu desfăşurat în Heinsberg, „epicentrul” focarului de COVID-19 din Germania şi a vorbit despre planurile posibile pe care Germania ar putea să le aplice treptat pentru a reveni la o viaţă „normală”, potrivit RTL.
 
În ultimele săptămâni, echipa sa a finalizat cercetări substanţiale efectuate prin sondaje şi investigaţii în case din regiunea Heinsberg, unde au fost raportate peste 1.400 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Heinsberg are o populaţie de aproximativ 250.000 de locuitori şi a înregistrat 46 de decese.
 
Streeck spune că virusul nu a putut fi găsit pe clanţele uşilor sau pe blana animalelor de companie.
„Nu există niciun risc semnificativ de a contacta boala atunci când mergeţi la cumpărături. Focarele grave au apărut după ce oamenii au stat împreună o perioadă mai lungă de timp, de exemplu, petrecerile après-ski de la Ischgl, Austria”, a declarat Hendrik Streeck.
 
Profesorul spune că nu a găsit viruşi „vii” pe suprafeţe: „Când am luat probe de pe mânerele de la uşă, telefoane sau toalete, nu a fost posibil să cultivăm virusul în laborator”.
 
Hendrik Streeck
 
FOTO: Spitalul Universitar Bonn
 
„Pentru a contacta virusul ar fi necesar ca cineva să tuşească în palmă, apoi să atingă mânerul de la uşă şi imediat după o altă persoană să atingă mânerul şi să-şi atingă faţa”, a mai spus cercetătorul german. Prin urmare, Streeck consideră că există şanse mici de transmitere prin contactul cu aşa-numitele suprafeţe contaminate.
 
Faptul că înfecţia COVID-19 este una „cu picături”, care nu poate fi transmisă prin aer, a fost subliniat anterior de virologul Christian Drosten. Acesta a spus într-un interviu că noul coronavirus este extrem de sensibil la uscare, aşa că singurul mod de a-l contacta este prin „inhalarea picăturilor”.
 
Cu toate acestea, există diferite teorii cu privire la modul în care se răspândeşte coronavirusul. Experţii de la US Institute of Health CDC au ajuns la concluzia că virusul poate supravieţui 24 de ore pe hârtie, trei ore în aer şi până la trei zile pe materiale plastice şi oţel inoxidabil.
 
Heinsberg va fi acum centrul desfăşurării unui alt studiu despre modul de răspândire a virusului. Studiul este făcut pe un eşantion reprezentativ de 1.000 de persoane.
 
„Rezultatele acestui studiu mai detaliat ar putea servi ca bază pentru recomandări şi strategiile naţionale de ieşire din izolare”, spune Streeck. „Este important să obţinem aceste date pentru a ne asigura că deciziile sunt luate în baza unor dovezi concrete, şi nu pe presupuneri”, a mai spus Hendrik Streeck. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

Amar
10.04.2020, 09:45:53

Dracu va mai intelege, unii spun sa ne ferim ca de al necurat, ca virusul asta sta 'nspe zile si ani pe suprafete, acu' vine altul si spune "du-te ba, ca nu sta deloc" Noi ce dumnezeu facem?!! dupa cine ne luam?

+8 (12 voturi)
Realist
10.04.2020, 09:56:36

Pai sa facem ca evreul - sa fim de acord si cu ala si cu ala ! :) Si nota bene: nu a gasit virusi pe clantze si toalete, dar e vorba de ...cele din Germania ! :) Acu' vorbind si mai serios: mie mi-a fost clar inca de la inceput ca principala cale de contaminare este cea aeriana: recte sa stai in apropierea unei persoane contaminate, mai ales in spatii inchise ! In spatii inchise (ex: avion, autobuz, birou), daca stai suficient in incinta, sunt riscuri mari de contaminare chiar si daca nu te apropii de persoana bolnava - pur si simplu in scurt timp se infecteaza aerul din intreaga incinta.

+11 (11 voturi)
Lica Mosu
10.04.2020, 09:51:24

@ Ady...varu ! Așa deci, și prin urmare, toate ,,indiccățiili” date de ...,,părerologi” este... ,,ca-ca-puha-vax-albina” !! PS Pulițiștii care amendează bătrâni (mai... neștiutori) or pricepe... questiunea ??0

0 (2 voturi)
Radius
10.04.2020, 09:55:51

Nu există US Institute of Health CDC. CDC este Centers for Disease Control and Prevention. Există, dealtfel și un ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control). Ambele ar trebui precedate de un M de Marxist...

-2 (4 voturi)
Augustin Man
10.04.2020, 10:24:00

Mai bine cautati interviul (subtitrat in romana) pe YouTube si nu va mai luati dupa presa de nimic...

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (39)

Modifică Setările