Cercetător israelian: Un vaccin împotriva noului coronavirus ar putea fi disponibil pe piaţă în câteva luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: Getty Images
Imagine: Getty Images

Un vaccin împotriva noului coronavirus ar putrea intra în faza de testare pe oameni începând cu 1 iunie. Cercetătorii israelieni raportează că sunt într-un stadiu avansat în dezvoltarea acestui vaccin la care lucrează de la începutul lunii martie.

Institutul de Cercetare din Galileea (MIGAL) anunţă că studiile au început încă din februarie şi au durat trei săptămâni, iar în prezent sunt în graficul de trei luni propus pentru producerea acestuia, informează The Jerusalem Post.

În ultimii patru ani, MIGAL a dezvoltat un vaccin împotriva virusul bronşitei infecţioase aviare (IBV), iar eficacitatea lui a fost confirmată de studiile clinice de Institutul Veterinar din Israel.


Cercetătorii au descoperit că în cazul gripei aviare virusul este genetic similar cu noul coronavirus a cărui răspândire face ravagii pe plan global.


Altfel spus, virusul gripei aviare şi coronavirusul au în comun date genetice care le face să se comporte similar în ceea  ce priveşte mecanismul de infectare, un detaliu care a scurtat semnificativ procedeul de obţinere a unui vaccine pentru Covid-19.


„La început, nu ne-am propus să descoperim un vaccin pentru noul coronavirus, ci să ne dezvoltăm tehnologia specifică în domeniu”, a declarat pentru sursa citată dr. Chen Katz, şeful echipei de biotehnologie de la MIGAL.

Cum funcţionează vaccinul

Cercetătorul a explicat cum funcţionează vaccinul: „O proteină chimică solubilă livrează antigenul viral în ţesuturile mucoasei prin endocitoză auto-activată, determinând organismul să formeze anticorpi împotriva virusului”.


Endocitoza este procesul de internalizare de către celule a unor macromolecule, particule sau chiar a altor celule. Materialul extracelular este înconjurat progresiv de către membrana celulară care apoi formează o invaginaţie înspre interiorul celulei şi apoi se desprinde, formând o veziculă endocitică ce conţine substanţa ingerată.


În urma unor teste clinice, cercetătorii au demonstrat că administrarea vaccinului pe cale orală generează niveluri mari de anticorpi specifici în cazul bronşitei infecţioase aviare (IBV). Mecanismul a fost folosit de cercetători pentru a crea vaccinul uman împotriva noului coronavirus. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite