Cercetător român la Oxford: Tulpina britanică a coronavirusului poate face boala mai severă cu până la 20%

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noua tulpină e până la 70% mai infecţioasă  FOTO Shutterstock
Noua tulpină e până la 70% mai infecţioasă  FOTO Shutterstock

Mutaţia britanică a coronavirusului este mai periculoasă deoarece este mai imprevizibilă, mai contagioasă şi poate face ca boala să fie mai severă cu până la 20%, a declarat cercetătorul român la Oxford Ştefan Dascălu.

„Mutaţia afectează capacitatea virusului de a infecta celulele. Este mult mai eficientă în a intra în celulele umane şi infecţia ajunge să fie declanşată mai uşor.  Pe parcursul infecţiei - încă sunt necesare studii suplimentare – aparent, acest lucru ar influenţa şi progresul bolii, făcându-l mai sever cu 20%, în unele cazuri. Nu este un prospect foarte bun. Acum s-a demonstrat că noua tulpină e până la 70% mai infecţioasă, cu implicaţii majore în eforturile de sănătate publică. E şi potenţialul infecţiei în sine să aibă manifestare mai severă, mai agresivă", a spus cercetătorul român, conform Digi 24.

De asemenea, el a afirmat că măsurile de siguranţă existente  – masca sanitară, igiena şi distanţarea – rămân aceleaşi şi vor ajuta şi în lupta cu această nouă tulpină, dar şi cu altele care vor apărea. 

"Prin procesul natural al mutaţiei, ne aşteptam (să apară alte tulpini – n.r.), de asta am reuşit să identificăm aceste tulpini, pentru că monitorizăm apariţia lor în urma fenomenului natural al mutaţiei", a spus Ştefan Dascălu. 

De altfel, varianta de coronavirus depistată iniţial în Marea Britanie şi caracterizată printr-o transmisibilitate crescută a fost identificată luni, 25 ianuarie, şi la Suceava, în urma secvenţierilor efectuate la Universitatea „Ştefan cel Mare“. Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava de la un pacient cu un istoric recent în Marea Britanie.

Cunoscută sub denumirea B117, această tulpină a fost detectată pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, aproximativ un sfert din cazurile din Londra erau legate de noua variantă. Aceasta a atins aproape două treimi din cazuri la jumătatea lunii decembrie.

Conform experţilor, cel mai probabil varianta B117 a noului coronavirus a apărut la un pacient cu un sistem imunitar slăbit, care nu a reuşit să învingă virusul. În schimb, corpul lui a devenit un teren de reproducere pentru ca virusul să sufere mutaţii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite