Societate

articolul anterior articolul urmator

Cercul vicios al sărăciei: Jumătate din şomerii români care primesc ajutoare sociale trăiesc în sărăcie extremă pentru că aşa vor

13
26 Feb 2018 17:27:04
Autor: Claudia Spridon
Riscul de sărăcie şi excluziune socială este mai ridicat în mediul rural FOTO Adevărul
Riscul de sărăcie şi excluziune socială este mai ridicat în mediul rural FOTO Adevărul

Deşi piaţa muncii nu duce lipsă de oferte pentru cei interesaţi să muncească, indiferent de nivelul de educaţie pe care îl au, joburile rămân neocupate, ţara noastră fiind printre cele şase state europene în care şomerii sunt în risc de sărăcie. Concluzia se desprinde din cele mai recente statistici publicate de Biroul European de Statistică - Eurostat.

Gradul scăzut de ocupare este un element cheie în determinarea gradului de sărăcie şi de excluziune socială, apreciază specialiştii. Concret, 46% din persoanele cu vârsta între 18 şi 60 de ani nu au ocupaţie şi că 22% din şomerii din rândul tinerilor au vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani. Faptul că primesc ajutoare de la stat i-a făcut pe unii români să nu mai caute activ un loc de muncă, susţine Gabriel Chicioreanu, specialist în recrutare. 
 
„În ultimii ani s-au acordat ajutoare într-un ritm galopant. Oferind cât mai multă asistenţă socială, oamenii s-au învăţat prost şi preferă să trăiască de pe o zi pe alta, mai ales dacă au şi un petec de pământ. Nu mai aleargă după un loc de muncă şi, în situaţiile în care găsesc un job, îl pierd după scurt timp”, a declarat Chicioreanu pentru „Adevărul”.
 
În România încă există sărăcie extremă, ea fiind de trei ori mai răspândită în zonele rurale decât în zonele urbane. Mai exact, 40% din întreaga ţară populaţie a României trăieşte cu riscul sărăciei şi al excluziune sociale. Alarmant e faptul că 74% din copiii săraci trăiesc în zonele rurale. 
 
Abandonul şcolar, peste media europeană
 
Din cauză că părinţii nu au un loc de muncă sau trăiesc de pe o zi pe alta, 225.000 de copii se duc zilnic flămânzi la culcare, prezentând carenţe de fier şi vitamina D, fiind astfel expuşi malnutriţiei. 
 
„72% din familiile cu copii sub cinci ani nu le asigură dieta minim acceptabilă”, arată statistici furnizate de fundaţia World Vision, care subliniază că sărăcia e determinată şi de educaţia insuficientă. Un copil fămând nu poate învăţa la şcoală, subliniază specialiştii, potrivit cărora rata abandonului şcolar este de 18% în România, mult peste media europeană de 11%. 
 
„În orice societate, elementul central este educaţia, astfel apar pe piaţă oameni competenţi care pot găsi un loc de muncă şi pot pune umărul la creşterea economiei. Când oamenii sunt slab pregătiţi, economia e la pământ, starea de sănătate e şubredă. Acest cerc vicios al sărăciei poate fi întrerupt aducând copiii la şcoală, deoarece numai prin educaţie cresc şansele găsirii unui loc de muncă care să le ofere viitorilor adulţi venitul necesar unui trai decent. Iar la nivel macroeconomic, prin diminuarea ratei de părăsire timpurie a şcolii, vor fi evitate problemele legate de forţă de muncă şi şomaj, de coeziune socială şi de competitivitate în general”, a conchis Chicioreanu. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

13 Comentarii

G M
26.02.2018, 17:35:51

Ajutorul social este o palmă pe obrazul omului care muncește cinstit pe un salariu de mizerie. Cine nu vrea să muncească moară de foame. Pagubă-n ciuperci !

+4 (10 voturi)
Burkina Fasso
26.02.2018, 18:15:30

Exact asa este! numai ca lumea nu pricepe ca netrebnicii astia sint sustinuti de netrebnicii care conduc si tot pe spatele nostru, ba mai mult, pe datorii pe care le vor plati fraierii care vor mai sta in romania sa munceasca. pe toti pupincuristii antena 3, ii doare doar de bugetari si pensionari. dar despre cei care muncesc ii intereseaza pe acesti nemernici??

+2 (8 voturi)
gerula
26.02.2018, 17:57:54

Important este c-au antene satelit...

+5 (7 voturi)
b. e.
26.02.2018, 18:19:12

Asta se numește puturosenie!

+7 (9 voturi)
Pepe Lord
26.02.2018, 19:07:27

Omul prost si sarac este coruptibil si ieftin. Cu cat esti mai prost, cu atat de iubeste PSD-ul mai mult. Degeaba ne chinuim noi sa scapam de ciuma cand 40% dintre conationalii cu drept de vot prefera sa stea in namol si sa se bucure la galeti date de pomana. Poti scoate omul din grajd, dar nu poti scoate grajdul din om.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (13)

Modifică Setările