Cerem demiterea ministrului Afacerilor Interne pentru încălcarea stării de urgenţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patrarhul Daniel şi Ion -Marcel Vela, ministrul Afacreilor Interne, fac înţelegeri care pun în pericol viaţa oamenilor. Sursa foto: sportulsalajan.ro
Patrarhul Daniel şi Ion -Marcel Vela, ministrul Afacreilor Interne, fac înţelegeri care pun în pericol viaţa oamenilor. Sursa foto: sportulsalajan.ro

În legătură cu Acordul semnat de Domnul Ion-Marcel Vela – care ocupă, deocamdată, demnitatea de ministru al Afacerilor Interne -- şi Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi cu declaraţiile recente ale Preşedintelui României, ale mai multor miniştri şi ale Domnului Vela, reproduc apelul Asociaţiei Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă privind demiterea ministrului Afacerilor Interne.

La data de 14 aprilie 2020, Ion-Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a semnat un Acord cu Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, „privind stabilirea unor măsuri cu ocazia sărbătorilor Pascale în 2020”. Prin semnătura sa, ministrul de Interne a asumat un şir de obligaţii care încalcă decretele stării de urgenţă emise de Preşedintele României, între care, al doilea, făcut public cu câteva ore înaintea Acordului. Deşi justificarea prelungirii stării de urgenţă este enunţată ferm în decretul din 14 aprilie 2020: „numărul de îmbolnăviri înregistrate, cât şi numărul de decese provocate de coronavirusul SARS-CoV-2 au înregistrat curbe ascendente”, ministrul de Interne a stabilit relaxarea prevederilor decretului prezidenţial, depăşindu-şi competenţele şi punând în pericol viaţa oamenilor. 

Pentru a zădărnici aplicarea integrală a stării de urgenţă, domnul Ion-Marcel Vela a introdus în Acordul amintit reglementări care încalcă legislaţia şi Constituţia României, dovedind carenţe de înţelegere a cadrului normativ de neconceput pentru un ministru al Afacerilor Interne. Domnia sa a deturnat obligaţiile şi îndatoririle poliţiştilor, pompierilor, jandarmilor şi militarilor (ultimii nici nu sunt în subordinea sa), obligându-i să execute servicii religioase în ciuda standardelor profesionale şi de conştiinţă garantate prin Constituţie. Faptul că ministrul Afacerilor Interne ordonă acestei categorii de agenţi publici, supuşi deja unor condiţii de risc, contacte sporite cu alţi cetăţeni, probează lipsa de atenţie faţă de viaţa lor.

Prin Acordul pe care l-a semnat, domnul Ion-Marcel Vela a separat credincioşii şi cultele în două categorii, a celor care,  în condiţiile stării de urgenţă, au dreptul la asistenţa specială a statului, şi a celor care „nu merită” o astfel de grijă. Este o atitudine discriminatorie care desfide valorile legii fundamentale.

Actul domnului Ion-Marcel Vela reprezintă o lovitură dată sentimentului de solidaritate socială în aceste vremuri în care fiecărei persoane i se cere să înţeleagă necesitatea unor renunţări: cadrelor didactice, să se întâlnească cu elevii, cercetătorilor, să meargă în biblioteci şi arhive, sportivilor, să participe la competiţiile care le definesc identitatea, membrilor de familie să vină în ţară pentru a-i întâlni pe cei dragi. Să îi mobilizezi pe angajaţii Ministerului de Interne şi ai Armatei, care ar trebui să vegheze asupra aplicării decretului stării de urgenţă, într-un spectacol rizibil al alergării cu lumini şi prescuri în timpul sărbătorii Pascale constituie un afront adus populaţiei aflate într-un moment dificil al existenţei ei.

Dincolo de încălcările decretului stării de urgenţă, ale legilor şi ale Constituţiei, Acordul semnat de domnul Ion-Marcel Vela are un puternic efect simbolic. El pune autorităţile statului, şi nu doar Ministerul de Interne, într-o postură ridicolă. În sfârşit, şi aceasta contează, semnătura domnului Vela, aruncă asupra guvernului din care face parte o lumină penibilă.

Luând act de săvârşirea de către ministrul de Interne a infracţiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor infectocontagioase şi abuzul în serviciu (în cele două forme), Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă a depus deja la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la ora 12:50, un denunţ penal împotriva domnului Ion-Marcel Vela,

Pentru a repara situaţia creată, cerem premierului Ludovic Orban demiterea urgentă a domnului Ion-Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne şi denunţarea Acordului semnat de ministru cu Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Asociaţia Solidaritatea pentru Libertatea de Conştiinţă

Emil Moise, preşedinte

Bucureşti, 15 aprilie 2020.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite