Certificatul COVID-19 al UE, prelungit cu un an, până în 2023

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Parlamentul European şi statele membre au decis luni să prelungească cu un an, până la 30 iunie 2023, regulamentul privind certificatul digital COVID-19 al Uniunii Europene pentru călătoriile în interiorul Uniunii, cu toate că multe dintre statele membre au încetat să îl mai ceară la intrarea pe teritoriul lor.

Parlamentul European vrea să se asigure că cetăţenii statelor membre UE se pot deplasa liber în situaţia „în care apare o nouă variantă îngrijorătoare”, a argumentat Parlamentul European într-un comunicat

Convenţia politică la care s-a ajuns luni seară mai trebuie aprobată oficial de Parlamentul European şi de Consiliul UE (reprezentat de statele membre), pentru a fi aplicată de la 30 iunie 2022. 

Regulamentul de implementare a certificatului sanitar, care certifică vaccinarea împotriva COVID-19, un test negativ sau o infecţie în ultimele şase luni, a intrat în vigoare la 1 iulie 2021 şi urma să expire la 30 iunie 2022. Comisia Europeană a sugerat în luna februarie să fie prelungit cu un an. 

„Situaţia epidemiologică se poate schimba rapid, iar certificatul digital COVID-19 al UE a fost un instrument cheie pentru a ne ajuta să traversăm situaţii fluctuante”, a argumentat comisarul european responsabil cu acest dosar, Didier Reynders, menţionat de AFP. 

„Suntem hotărâţi să revenim la libera circulaţie fără restricţii şi salutăm decizia unor state membre de a ridica toate restricţiile de călătorie, inclusiv prezentarea unui certificat COVID-19”, a mai adăugat el. 

Totuşi, „acordul la care s-a ajuns astăzi (luni - n.r.) ne va ajuta în continuare să facilităm călătoriile libere şi în siguranţă, dacă o creştere a infecţiilor obligă statele membre să reintroducă temporar restricţii”, a punctat Reynders, conform Agerpres

La finalul anului 2022, Comisia va trebui să publice un raport privind certificatul COVID-19, care va putea fi urmat de o recomandare de micşorare a perioadei de aplicare a regulamentului, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice. 

De asemenea, statele membre alături de Parlamentul European au căzut de acord cu privire la faptul că certificatele de vaccinare ar trebui să reflecte toate dozele administrate, indiferent de statul membru în care au fost vaccinate. 

Totodată, va fi prevăzută posibilitatea de a emite un certificat care să demonstreze recuperarea după boală în urma unui test antigen, iar gama de teste antigenice autorizate folosite pentru a obţine un certificat COVID-19 va fi extinsă.

Pe lângă toate acestea, va fi prevăzută posibilitatea de a permite eliberarea de certificate de vaccinare pentru persoanele care iau parte la studii clinice, se arată în comunicatul Parlamentului European.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite