Societate

articolul anterior articolul urmator

Certificatul COVID ar putea fi obligatoriu pentru personalul medical. Cine nu îl prezintă va avea contractul de muncă suspendat pentru 30 de zile

5
27 Sep 2021 18:00:59
Autor: News.ro
Personalul din cadrul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private au obligaţia să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfăşurării activităţii. FOTO Arhivă
Personalul din cadrul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private au obligaţia să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfăşurării activităţii. FOTO Arhivă

Certificatul digital al UE privind COVID-19, care atestă vaccinarea, trecerea prin boală sau testarea, ar urma să devină obligatoriu pentru personalul medical, conform unui proiect al Ministerului Sănătăţii, despre care ministrul Cseke Attila afirmă că se doreşte adoptarea în regim de urgenţă.

Astfel, pentru personalul medical care nu prezintă certificatul digital se suspendă de drept, pentru 30 de zile, contractele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea. Suspendarea încetează atunci când angajatul prezintă certificatul digital. După 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept. 

Ministerul Sănătăţii anunţă că a postat în transparenţă decizională proiectul de Lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private. 

Conform documentului, personalul din cadrul unităţilor sanitare cu paturi publice şi private au obligaţia să prezinte un certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea desfăşurării activităţii. 

Certificatul trebuie să ateste îndeplinirea uneia din următoarele condiţii: 

a) vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete; 

b) se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2; 

c) rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului sănătăţii. 

"Vrem să promovăm actul normativ în regim de urgenţă. Aceste măsuri sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creştere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranţa pacienţilor, dar şi a personalului medical. Sistemul medical, prin excelenţă, se bazează pe ştiinţă, inovaţie şi tehnologie, în care un loc important îl deţin vaccinurile", a declarat Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii. 

Astfel, personalul din cadrul unităţilor publice care nu prezintă rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 va suporta costurile privind testarea, excepţie fiind categoria de personal care face dovada unor afecţiuni care reprezintă contraindicaţie la vaccinare, caz în care costurile de testare vor fi suportate de către angajator. 

Pentru unităţile private, costurile privind activitatea de testare împotriva virusului SARS-CoV-2 vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajaţi, fie de către angajator. 

"În cazul în care personalul medical nu prezintă certificatul digital al UE privind COVID-19 se reglementează suspendarea de drept, pe o perioadă de 30 de zile, a contractelor în baza cărora îşi desfăşoară activitatea. După cele 30 de zile de suspendare, contractul personalului medical în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept, iar pentru personalul din unităţile private care cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea", arată Ministerul Sănătăţii. 

Conform sursei citate, în unităţile publice măsura încetării contractului în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul este necesară pentru a crea posibilitatea încadrării pe acele posturi a altor persoane, în vederea asigurării continuităţii activităţii, ţinând cont de faptul că în unităţile respective numărul total al posturilor este limitat prin acte normative. 

Responsabilitatea pentru a asigura aplicarea acestor măsuri revine conducerii unităţilor publice şi private. 

Potrivit documentului, nerespectarea acestor obligaţii de către conducătorul unităţii respective reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000 lei la 100.000 lei aplicată de către personalul împuternicit din cadrul direcţiei de sănătate publică judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti şi din cadrul Inspecţiei Sanitare de Stat. 

În proiect se arată: Conducerea unităţilor publice şi private ia măsurile necesare în vederea verificării certificatelor digitale al UE privind COVID-19 prin intermediul aplicaţiei mobile "Check DCC", precum şi în vederea interzicerii accesului la locul de muncă personalului care nu îndeplineşte una din condiţiile prevăzute la art. 1 alin. (1). 

(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), contractele în baza cărora îşi desfăşoară activitatea personalul din unităţile publice şi private se suspendă de drept, pe o perioadă de 30 de zile. 

(3) Suspendarea dispusă în condiţiile alin. (2) încetează la data la care personalul prezintă certificat digital al UE privind COVID-19, în vederea atestării îndeplinirii uneia din condiţiile prevăzute la art. 1 alin. (1). 

(4) În situaţia în care personalul din unităţile publice cumulează 30 de zile de suspendare, contractul în baza căruia îşi desfăşoară activitatea încetează de drept. 

(5) În situaţia în care personalul din unităţile private cumulează 30 de zile de suspendare, angajatorul poate dispune fie prelungirea suspendării, fie încetarea contractului în baza căruia îşi desfăşoară activitatea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Edmond Wolf
27.09.2021, 20:01:25

Mîine dimineață îmi prezint demisia. Și așa eram prea puțini la UPU. Să se vaccineze ministrul cu porcăria numită de el vaccin

-13 (15 voturi)
Edmond Wolf
27.09.2021, 21:28:20

În momentul scrierii acestui comentariu site-ul Coaliției pentru Apărarea Statului de Drept este blocat prin atac ddos-denial of service pentru că pe acest site se află o petiție împotriva segregării pe criterii de vaccinare care aproape că a ajuns la 100.000 de semnături. Atacul informatic mișelesc nu este realizat de hackeri ruși ci de cei care vor să ne inoculeze otrăvurile experimentale cu orice preț. Este rușinos că se recurge la asemenea mișelii.

-13 (15 voturi)
kitty kat
27.09.2021, 20:02:43

Hai s-o vedem si p-asta! Deja existå o micå exceptie si asa cum practica o dovedeste romanul jmecher se va folosi de ea si tot statul va plåti pt. testele lor. Jmecheria s-a nåscut in Romania...asa se auzea o manea prin Piata Obor cand am fost ultima datå.

+11 (13 voturi)
Ţepeş
28.09.2021, 07:01:18

kitty kat Există o "excepție". https://www.dcnews.ro/vaccinarea-anti-covid-nu-este-obligatorie-ce-prevede-rezolutia-2361-a-consiliului-europei_799082.html "Rezoluția 2361/2021 a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), votată pe 27 ianuarie, interzice statelor membre să facă obligatorie vaccinarea împotriva coronavirusului a populației sau să utilizeze aceasta pentru discriminarea împotriva celor care nu sunt vaccinați." Rezoluția solicită statelor Europei „să se asigure că nimeni nu este discriminat pentru că nu s-a vaccinat, fie din cauza posibilelor riscuri asociate vaccinării sau pentru că nu a dorit acest lucru” (7.3.2). Ce zici de "excepția" votată de UE? Mai facem parte din UE? Celelalte state europene, care obligă populația să se vaccineze, mai fac parte din UE? Și chiar UE, mai face ce votează UE? PS. Sunt vaccinat și nu sunt împotriva vaccinări, ci împotriva obligativității ei. Certificatul Covid, pe care îl am și eu, nu înseamnă nimic. Oricând mă pot îmbolnăvi sau pot transmite boala la vaccinați sau nevaccinați.

-12 (12 voturi)
dumitru bogdan
27.09.2021, 20:32:05

Ce spuneau in primăvara Ursula și ceilalți lideri? Stați liniștiți, certificatul este doar pentru călătorii. Prin vară încep cu legi pentru personal medical și profesori. Franța, Grecia. După vin cu certificat pentru toată populația, precum Italia. Și noi urmam același scenariu. Ce mare fâs fac în contextul epidemiologic actual ca vaccinează medicii? Nu are nicio valoare, oricum mulți sunt vaccinați. Dar este o etapa necesara. Urmeze profesorii, apoi toată turma.

-12 (14 voturi)
Modifică Setările