Societate

articolul anterior

Certificatul UE COVID 19. Călătorii fără restricţii pentru deţinătorii acestui document

9
3 May 2021 20:31:37
Marius Tudor
certificat UE COVID-19 FOTO Shutterstock
certificat UE COVID-19 FOTO Shutterstock

Parlamentul European a adoptata propunerea de certificat UE COVID-19 pentru a reafirma dreptul la liberă circulaţie în Europa în timpul pandemiei.

Eurodeputaţii au fost de acord că noul „certificat UE COVID-19” — în locul „adeverinţei electronice verzi”, conform propunerii Comisiei — ar trebui să fie valabil timp de maxim 12 luni şi nu mai mult.

Documentul, care poate fi în format digital sau pe suport de hârtie, va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului sau, în funcţie de caz, că a obţinut recent un rezultat negativ al testului sau că a trecut printr-o infecţie anterioară cu virusul. Cu toate acestea, certificatele UE COVID-19 nu vor servi drept document de călătorie şi nici nu vor deveni o condiţie prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulaţie.

Teste gratuite pentru COVID-19 şi fără restricţii de călătorie suplimentare

Titularii unui certificat UE COVID-19 nu ar trebui să facă obiectul unor restricţii de călătorie suplimentare, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, potrivit Parlamentului. Eurodeputaţii au subliniat de asemenea că, pentru a evita discriminarea împotriva persoanelor care nu au fost vaccinate şi din motive economice, ţările UE ar trebui „să asigure teste universale, accesibile, în timp util şi gratuite”.

Compatibilitatea cu iniţiativele naţionale

Parlamentul doreşte să se asigure că certificatul UE funcţionează în paralel cu orice iniţiativă instituită de statele membre, care ar trebui să respecte, de asemenea, acelaşi cadru juridic comun.

Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele ce au primit un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA). Va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă, de asemenea, certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru vaccinurile enumerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru utilizare de urgenţă.

Garanţii privind protecţia datelor

Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda şi falsificarea. Datele cu caracter personal obţinute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinaţie şi nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Lista entităţilor care vor prelucra şi primi date va fi publică, astfel încât cetăţenii să îşi poată exercita drepturile în materie de protecţie a datelor în temeiul Regulamentului general privind protecţia datelor.

PROPUNEREA DE REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI
privind un cadru pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea adeverinţelor interoperabile de vaccinare, de testare şi de vindecare în vederea facilitării liberei circulaţii în timpul pandemiei de COVID-19 (certificatul UE COVID-19)

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

Agent Principal Ichim
3.05.2021, 20:55:52

Cu testarea mai usor. Poti detine mama certificatului,test cov 19 facut, intotdeauna vei fi testat aleatoriu la punctul de frontiers.Deci nu ai nici o garantie ca nu vei pierde banii dati pe vacanta. Stay safe, stay home!

-3 (11 voturi)
DavideIsa
4.05.2021, 07:12:19

Acest "certificat" este de fapt un proiect politico-comercial, prin care -pe langa discriminare mascata , nu are alt scop decat puterea absoluta pentru guvernele globaliste (prin controlul masiv al populatiei) , coroborata cu imbogatirea celor deja bogati si saracirea celor deja saraciti, vanzarea anuala de miliarde de "vaccinuri" (dovada ca valabilitatea acestei hartii este doar de 12 luni). Adica exact ceea ce doreste clica mafiota de la Davos. Pregatiti-va sa fiti intepati pe viata.

-5 (15 voturi)
DavideIsa
4.05.2021, 07:24:42

@ Marius Tudor Daca tot va ocupati de politicile pentru romi și (culmea!) non-discriminare, pe romi i-ati intrebat ce parere au despre acest "certificat" cu caracter discriminatoriu mascat?! Apropos, cati romi s-au "vaccinat", stiti cumva?!

-5 (15 voturi)
Dobos Vasilescu
4.05.2021, 21:51:05

RRomii nu se vaccineaza ca gagii. Ei sunt mult mai destepti.

-3 (9 voturi)
bovis al IIIlea
4.05.2021, 19:42:24

In toate societatile democratice unii-s mai egali decat altii fix ca-n dictaturi.

-5 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările