Check Media: Prea multe filme cu subiect apocaliptic dăunează percepţiei realităţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pandemia SARS-CoV-2 a declanşat reacţii dintre cele mai diverse, la fel ca orice eveniment cu anvergură globală. Unele dintre aceste reacţii pot fi analizate prin prisma teoriilor conspiraţiei privind intenţia ”cuiva”, a unei „oculte”, de a provoca evoluţii sociale menite să-i arunce pe toţi oamenii sub controlul unui grup restrâns de emanaţi, eventual a ”guvernului mondial”.

Din această categorie, a teoriilor conspiraţiei privind coronavirusul de tip nou fac parte şi reacţiile exprimate într-un talk-show de televiziune şi publicate într-un material. Potrivit acestor reacţii, „Cineva sau ceva a hotărât să ne omoare civilizaţia. Este doar un pretext al unei tâmpiri organizate. Nu pot să sufăr această botniţă care mi se pune şi cu care sunt obligat să umblu pe stradă.”. Această ”omorâre a civilizaţiei” apare în diverse combinaţii şi proporţii în ultimele luni, în special în combinaţie cu teoriile conspiraţiei privind antenele 5G şi microcipurile inventate de Bill Gates şi inoculate oamenilor prin intermediul vaccinurilor anti-coronavirus, pentru a putea ulterior asigura controlul de la distanţă al minţilor umane prin intermediul releurilor 5G care activează microcipurile din creier. Un scenariu care l-ar face să pălească de invidie până şi pe cel mai bun scriitor de Science Fiction este prezentat în 2020 ca fiind cât se poate de real, asta chiar dacă atât Bill Gates cât şi experţii în telecomunicaţii au dezminţit în repetate rânduri şi cu probe ştiinţifice irevocabile aceste scenarii. Problema ar putea fi tocmai omniprezenţa unor asemenea scenarii apocaliptice în cultura de masă a secolelor XX şi XXI, filmele, cărţile cu scenarii apocaliptice fiind la ordinea zilei.

Vezi şi CHECK MEDIA: PROMOTERII TEZELOR RUSEŞTI P1/2

Astfel, o pandemie precum au mai existat în istoria omenirii este privită acum de producătorii narativelor şi mesajelor menţionate anterior drept un eveniment apocaliptic în care oamenii sunt puşi în pericol şi ar trebui să se apere. De ce, de cine, şi ce reprezintă acea ameninţare? La aceste întrebări fie nu primim niciun răspuns, fie ni se răspunde cu construcţii absolut necredibile, precum cele menţionate.

Uniunea Europeană şi autorităţile sunt de vină pentru toate

Un alt narativ utilizat frecvent de la începutul pandemiei de coronavirus este ”Uniunea Europeană este de vină” – pentru o serie întreagă de probleme, începând de la ”ajutorul insuficient” oferit statelor, la început în comparaţie cu ajutorul oferit de China şi Rusia, şi terminând cu ”incapacitatea” de a oferi un vaccin – din nou, în comparaţie cel puţin cu Rusia, care are propriul vaccin. Iată că în ultimul timp, în campania de etichetare a Uniunii Europene şi autorităţilor române intervin tot mai multe voci de celebrităţi din diferite domenii, inclusiv show-biz, care emit sentinţe de genul ”Uniunea Europeană e un eşec după părerea mea. Când a fost acum sa închidem, am închis fiecare pentru ţara noastră.” Aceleaşi persoane consideră că ştiu cum se dezvoltă şi cum acţionează maladia: ”Virusul nu te omoară aşa… nu e letal.” Din păcate, desemnarea virusului ca nefiind letal a condus la moartea a foarte mulţi oameni care nu şi-au luat măsuri de protecţie. De asemenea, starea de urgenţă sau de alertă ar fi gândite exclusiv pentru a îmbogăţi câteva persoane, nu pentru protecţia populaţiei: „E miza să există starea asta în care se pot achiziţiona tot felul de drăcii fără licitaţie, şi poliţia e mulţumită că e lumea liniştită. Unii stau acasă, primesc o parte din salariu. Le doresc însă românilor să gândească cu mintea lor”.

Vezi şi CHECK MEDIA: PROMOTERII TEZELOR RUSEŞTI P2/2

Acest clişeu – ”gândeşte cu mintea ta” este folosit în cadrul manipulării pentru a-i inocula ţintei neîncrederea în mesajele oficiale şi a o face să aibă încredere în mesajele ”alternative” care de cele mai multe ori alunecă în teoriile conspiraţiei.

Conspiraţia dusă la paroxism: vaccinul anti-Covid ca experiment global, oamenii pe post de cobai. Şi Bill Gates

Pe anumite portaluri a început să apară o scrisoare foarte emoţionantă a unui aşa-zis ”cercetător român la Cornell”, semnată ”fizician Felicia M.”, în care două companii americane de biotehnologii, Moderna şi Invio, sunt acuzate că pregătesc un aşa-zis ”modificator genetic” pe post de vaccin anti-Covid, şi că acesta ar urma să fie administrat pe cale aeriană, ca un aerosol, şi să asigure posibilitatea desfăşurării de experimente medicale la nivel global pentru industria pharma. De asemenea, se ilustrează scenariul exterminării în masă a majorităţii populaţiei Pământului: ”Componentele active sunt pe acelaşi principiu de modificări, practic e mutilare genetică cu random effects (efecte aleatoare), deci din 8 miliarde de oameni pot să moară 6 miliarde, din cei care rămân pot să fie în proporţie de 60% foarte bolnavi şi poate 1-3% să fie viabili pe un termen de viaţă mai lung, deci am dat un exemplu, adică orice poate să iasă de aici. Şi în momentul în care vieţile oamenilor nu mai contează, cum e în momentul de faţă, lagărul nazisto-farma, România cu atât mai mult nu va conta.”

Aşa-zisa scrisoare are un stil destul de neclar şi lucrurile nu sunt expuse într-o consecutivitate logică, ci aruncate în mod haotic. La fel ca în majoritatea producţiilor de acest gen, nu ni se explică de ce ar vrea cei din industria farmaceutică să măcelărească miliarde de oameni. Şi, evident, cele două companii trebuiau să fie finanţate de nimeni altcineva decât Bill Gates, pentru că altfel pur şi simplu nu se putea. Una dintre cele două, potrivit scrisorii, ar fi fost pe punctul să dea faliment anul trecut însăa fost salvată cu bani de Bill Gates.

Toate aceste mesaje apar din nevoia oamenilor de a îşi satisface nevoia de suspans, de aventură, de cunoaştere a ”necunoscutului”, senzaţii şi sentimente cultivate de cultura de masă contemporană. Doar că există consecinţe – aceste dorinţe sunt preluate adesea de puteri ostile care le speculează pentru a crea curente de opinie care lovesc în stabilitatea instituţiilor şi societăţii noastre.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite