Cheia fericirii? Două ore de voluntariat pe săptămână. Unde? Pe DeBunavoie.ro

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
DeBunavoie.ro

Conform unui studiu făcut în Australia pe mai mult de două mii de oameni*, cei care fac voluntariat cel puţin două ore pe săptămână sunt mai fericiţi.

Da, e chiar atât de simplu: cheia fericirii este să faci două ore de fapte bune pe săptămână. Ca sa nu mai vorbim de oamenii simpatici pe care îi poţi cunoaşte, de vieţile pe care le vei influenţa sau de realităţile paralele pe care le vei descoperi şi care te vor îmbogăţi.

“Bine, bine, înţeleg” (vei zice), “m-ai convins, vreau să încerc. Uite, săptămâna asta vreau să fac primele două ore de voluntariat din viaţa mea. Dar zău că habar n’am de unde să încep. Mi-ar plăcea de exemplu să lucrez cu copii, sau, pentru că îmi place să alerg şi ştiu cât de important e aportul voluntarilor la organizarea unui concurs, să ajut pe traseu la un concurs de alergare, să împart apă, banane şi încurajări. Dar nu ştiu unde să caut şi, dacă e să îmi rup două ore pe săptămână ca să fac o faptă bună, mi-ar plăcea să le folosesc la maxim pe amândouă, nu să stau jumătate din timp căutând proiecte pe google sau sunându-mi prietenii.”

Acest dialog imaginar te poate avea ca interlocutor chiar pe tine. Te recunoşti? O carieră de succes (dar solicitantă), o familie împlinită, plus dorinţa de a face din când în când o faptă bună. De-adevăratelea, hands-on, cum zice englezul, un pic mai mult decât redirecţionarea celor doi la sută din impozit. Dar nu ştii cum să începi şi unde să găseşti proiectul care ţi se potriveşte şi care are într-adevăr nevoie de tine.

Vestea bună este că această problemă tocmai şi-a găsit rezolvarea! DeBunavoie.ro este o platformă pe care poţi găsi un proiect în care să fii voluntar, în funcţie de interesele tale şi de judeţul în care locuieşti. Spre exemplu acum, deşi platforma este abia lansată şi are un număr încă mic de proiecte, personajul nostru ar putea găsi două proiecte exact pe gustul său: programul “Voluntar în spital”, în care, aşa cum scriu organizatorii, voluntarii “pot desena zâmbete pe feţele copiilor” din Spitalul Marie Curie, sau voluntariat la “Crosul Pădurii”. Mai sunt o grămadă de alte proiecte interesante, de la cele la care îţi poţi folosi pregătirea profesională (poţi oferi gratuit tinerilor consiliere juridică sau psihologică - evident dacă ai o diplomă sau eşti student în domeniu) până la cele în care pur şi simplu trebuie să stai de vorbă cu nişte expaţi care vor să înveţe limba română.

Şi e foarte simplu: intri pe platformă, îţi faci cont (te poţi înscrie direct cu contul de facebook), îţi alegi un proiect în funcţie de domeniul preferat şi de judeţul în care locuieşti şi devii erou! Să fiţi totuşi îngăduitori, platforma e abia lansată şi poate că nu are (încă) exact oferta pe care ţi-o doreşti, dar înscriindu-te ca voluntar acum faci două fapte bune dintr-un foc: fapta bună propriu-zisă pentru care te oferi voluntar, precum şi faptul că ajuţi la popularea platformei, astfel încât foarte curând ea să aibă sute de proiecte şi mii de voluntari şi să meargă de la sine.

Pentru ONG-uri platforma este gândită atât ca o sursă importantă de voluntari, cât şi ca o unealtă de lucru care uşurează gestionarea unui proiect de voluntariat. Spre exemplu, înafara faptului că proiectul e prezentat detaliat şi simpatic pentru eventualii doritori, platforma ştie să facă singură o grămadă de lucruri. Ştie, printre altele, să trimită automat mailuri de confirmare sau de reminder, generează liste printabile de participanţi cu detaliile de contact pentru dimineaţa acţiunii, face statistici cu număr de evenimente, de participanţi, de ore de voluntariat, gestionează feedback-ul post-eveniment, postează pe facebook etc.. Dar, ca şi în cazul voluntarilor, pentru ca platforma să funcţioneze şi să ofere toate aceste beneficii e crucial să fie populată cu organizaţii şi proiecte. Aşa că, dacă reprezinţi un ONG, fă-ţi cont! Ba ar ajuta foarte tare ca ONG-urile să înscrie chiar şi proiectele ce vor avea loc foarte curând şi pentru care au deja voluntari, iar apoi să îi invite şi pe ei să se înscrie, după modelul "Bună! Pentru activitatea de marţi la care v-aţi înscris deja pe mail o să vă rog să vă înscrieţi si pe DeBunavoie.ro, dupa ce vă faceţi cont. Ne va ajuta la gestionarea mai bună a proiectului. Mulţumesc!"

DeBunavoie.ro a fost creat ca un proiect de PSR (Personal Social Responsibility) de o echipă entuziastă de la Maastricht School of Management România în colaborare cu Federaţia VOLUM şi este gestionată cu pasiune de Federaţia VOLUM, care este federaţia organizaţiilor non-guvernamentale care sprijină dezvoltarea voluntariatului din România.

Deci? Ce zici? Încerci?

* Conform „Give and Take: A Revolutionary Approach to Success”, de Adam M. Grant, PhD

Radu Atanasiu este, alături de Alexandru Băduţ, fondatorul DeBunavoie.ro, şi foloseşte această ocazie pentru a mulţumi din suflet tuturor celor ce au pus umărul!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite