Cherecheş: În sezonul rece vom vedea o creştere semnificativă a numărului de cazuri de reinfecţii cu COVID-19. Va fi ca o viroză, mai neplăcută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

România se va confunta, din toamnă, cu o creştere a numărului cazurilor de reinfectare cu COVID-19,  a avertizat, marţi, profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş. Dar, potrivit lui, acestea vor fi similare cu virozele obişnuite.

„Va fi ca o viroză, mai neplăcută e adevărat, dar ca o viroză de dinainte de pandemie. Vom vedea o creştere uşoară începând cu luna septembrie când va începe să se întoarcă lumea din concedii şi când începe sezonul rece din octombrie vom vedea o creştere accelerată, dar această creştere nu ar trebui să se reflecte la numărul de cazuri de pe secţia de Terapie Intensivă. Toată umea va trece periodic prin infecţie. COVID-ul s-a alăturat celorlalte coronavirusuri care sunt prezente în populţia de oameni şi care dau infecţiile sezonale”, a explicat Răzvan Cherecheş la Europa FM.

Potrivit acestuia, în sezonul rece, multe persoane se vor reinfecta cu coronavirus, deoarece vaccinarea anti-COVID şi infecţia anterioară cu alte tulpini oferă o protecţie redusă.

„Există protecţie, doar că este mai slabă, deci şansele de reinfecţie sunt mai mari decât erau acum un an, de exemplu. Părerea mea este că în acest sezon rece vom vedea o creştere semnificativă a numărului de cazuri de reinfecţii în România, doar că cea mai mare parte a lor vor fi cazuri uşoare sau moderate”, a dăugat Cherecheş.

Profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş nu se aşteaptă la reintroducerea unor restricţii din cauza creşterii numărului de îmbolnăviri cu coronavirus, însă spune că românii ar putea urma exemplul asiaticilor care ori de câte ori se confruntă cu o răceală nu ies în public fără mască de protecţie. 

INSP: 24 de cazuri noi cu sub-variantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron, depistate în săptămâna 20 - 26 iunie

Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) a anunţat, marţi, că până în data de 26 iunie au fost confirmate 13.835 de cazuri cu variante ale SARS-CoV-2 care determină îngrijorare, din care: 1.722 - Alpha, Beta - 11, Gamma - 23, Delta - 6.121  şi Omicron - 5.958.

Conform sursei citate, dintre cele 5.958 de cazuri cu varianta Omicron, 59 au fost confirmate în ultima săptămână.

Iar până în prezent, din numărul total de cazuri confirmate cu varianta Omicron, la 2.725 a fost detectată sub-varianta BA.2 (45%).

De asemenea, în ultima săptămână au fost detectate patru cazuri cu sub-variantele BA.4 şi 20 cu subvarianta BA.5.

Până la data de 26 iunie rata de confirmare cu VOC a fost de 95%.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite