Chirurgul Alexandru Blidaru: „Am făcut operaţii ca ale Angelinei Jolie în mai puţin de trei ore şi jumătate!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei 500 de pacienţi pe zi care formează cozi interminale i-au determinat pe reprezentanţii Institutului Oncologic să introducă un sistem electronic pentru programarea consultaţiilor din ambulator. În contextul acestui anunţ, medicul Alexandru Blidaru a declarat că echipa de chirurgi pe care o coordonează a realizat peste 80 de operaţii de reconstrucţie mamară, inclusiv intervenţii de tipul celor la care a fost supusă Angelina Jolie.

La nivelul anului 2014 au fost făcute nu mai puţin de 22.800 de spitalizări în regim continuu şi alte 80.000 de internări în regim de spitalizare de zi. De asemenea, alte 6.500 de intervenţii chirurgicale au avut loc în perioada menţionată.

„Doresc să nu mai fie coadă, mai ales că luni şi marţi numărul de pacienţi este foarte mare, fiind cam 560 de consultaţii pe zi. De aceea, ne-am propus pe viitor introducerea unui sistem electronic pentru programarea consultaţiilor din ambulator. Mai mult, am putea folosi un sistem automat de eliberare de bonuri, astfel ca fiecare pacient, în funcţie de medicul la care vrea să ajungă, să primescă un bon de ordine”, a declarat Nicolae Dan Straja, managerul IOB, citat de Mediafax.

21 de medici lipsă în IOB

Acesta a adăugat că este necesară înfiinţarea unui compartiment de îngrijiri pentru bolnavii de cancer în stadii terminale. De asemenea, spitalul are nevoie de 21 de medici în plus, pentru a funcţiona la capacitate maximă. Din cauza deficitului de personal, un medic are la ora actuală în grijă 12 paturi.

„Pot beneficia aici de tratament pacienţii care au nevoie de chirurgia neoplasmelor digestive, chirurgie endoscopică, chirurgie laparoscopică, dar şi reconstrucţie mamară în cazul pacientelor operate pentru neoplasm mamar. Partea hotelieră a institutului a fost renovată în proporţie de 80%, iar aparatura spitalului beneficiază de service permanent”, a explicat Straja.

Am făcut operaţii precum cele ale Angelinei Jolie

La rândul său, medicul Alexandru Blidaru a declarat că echipa de chirurgi pe care o coordonează a realizat peste 80 de operaţii de reconstrucţie mamară, inclusiv intervenţii de tipul celor la care a fost supusă Angelina Jolie, pe acestea din urmă în mai puţin de trei ore şi jumătate.

„Aud în presă şi văd pe site că centrul cutare privat şi centrul cutare de stat îşi propun să devină centru de excelenţă în chirurgia sânului minunat. Sunt curios, dar când întreb câte operaţii au făcut mi se spune 'niciuna'. Nimeni nu ştie că în IOB s-au făcut 80 de reconstrucţii mamare. Am ajuns să facem operaţii ca cele ale Angelinei Jolie, nu în trei operaţii consecutive cu trei chirurgi americani, ci cu echipa pe care o am, în mai puţin de trei ore şi jumătate”, a declarat Blidaru.

El a mai spus că la institut sunt săli de operaţie noi şi, prin subprogramul de reconstrucţie mamară, pacientele beneficiază de proteze gratuit.

Efectul Angelia Jolie în rândul tinerelor

Prezentă la conferinţă, o tânără care a făcut masectomie bilaterală, după ce a fost depistată cu cancer la un sân, la vârsta de 26 de ani, a povestit că a luat această decizie, întrucât sora ei a murit de cancer la 27 de ani şi tot de cancer au murit şi tatăl ei şi bunica. Ea spune că nu a fost uşor să ia o astfel de decizie, dar „exemplul Angelinei Joile şi dorinţa de a trăi au învins spaima”.

În 2013, actriţa Angelina Jolie a suportat o dublă mastectomie preventivă, pentru a-şi reduce riscul de a se îmbolnăvi de cancer, după ce şi-a pierdut mama, bunica maternă şi o mătuşă din cauza acestei boli. Până acum la IOB nu au fost femei care să solicite mestectomie fără să fi avut cancer, mai spune Blidaru.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite